ДІАЛОГ 

Європейська бізнес-асоціація схвалює наші реформи та готова допомагати їх втіленню

Прем'єр-міністр Микола Азаров провів зустріч з членами Європейської бізнес-асоціації (ЄБА), в якій взяли участь представники іноземних компаній та дипломатичних установ країн - членів ЄС.

Інтереси людей - понад усе

Передусім глава уряду поінформував про досягнуті успіхи. За минулий рік ВВП в Україні збільшився на 4,2%, а промислове виробництво зросло на 14,2%. Зафіксовано найменшу за сім останніх років інфляцію - 9,1%. Відновлено будівництво: якщо на кінець минулого року тут було зафіксовано спад, то на початку цього року країна отримала втішний показник -будівництво додало 6%. Однак Микола Азаров наголосив на тому, що будівельна галузь має і надалі набирати обертів, тож для цього владою створено чимало стимулів.

Стабілізується ситуація у фінансовому секторі. Зокрема, за словами Прем'єр-міністра, за останні вісім місяців валютні резерви України збільшилися до 35 млрд доларів США. Проте є проблема з торговельним сальдо: в останні місяці імпорт переважає експорт (лише товарів було завезено на 9 млрд доларів більше, ніж експортовано.) Серед імпортної продукції - 13% споживчі товари. Проте є в цьому і позитивний момент. На думку аналітиків, з якою цілком погоджується Микола Азаров, це свідчить про зростання доходів населення. Адже якби у людей не було грошей, то не було б і попиту на імпортні товари.

Окремо глава уряду зупинився на ситуації в аграрному секторі. "Попри непоганий врожай, ми ввели квоти на експорт зернових. Нас запитують - чому ми порушили ринковий механізм? Восени минулого року ціни за тонну зерна на світових ринках зросли з 180 доларів до 360. Уявіть, що б зараз було з цінами в Україні?" - запитав Прем'єр-міністр. Він навів приклад з борошном. Попри те що є його значні запаси, було спровоковано зростання цін на цей продукт. Микола Азаров зазначив, що, на жаль, населення досі ментально живе в тих роках, коли був дефіцит на певні продукти. У цьому зв'язку він заявив: аби мінімізувати ризики на внутрішньому ринку продовольства, уряд буде створювати запаси стратегічних продуктів. "Ми завжди будемо виходити з національних інтересів та інтересів наших людей", - наголосив Прем'єр.

Значні зрушення є і в розбудові інфраструктури країни. Якщо у 2009 році було збудовано лише 10 км доріг, то 2010-го -понад тисячу. Також уведено в експлуатацію 48 мостів і шляхопроводів, сім дорожніх розв'язок, три станції метро у Києві та одна - у Харкові. Крім того, як заявив Микола Азаров, вже немає сумнівів, що всі об'єкти Євро-2012 буде здано в першому кварталі наступного року.

Нажитися на ПДВ не вийде

Спостерігається прогрес і в створенні сприятливого інвестиційного клімату. Глава уряду підкреслив, що прийнято ряд законів та нормативних документів, які значно спрощують ведення бізнесу в Україні. Зокрема це Податковий кодекс. А найближчими днями у силу вступить новий закон про містобудування, в якому істотно скорочено кількість дозволів на будівництво та значно спрощено процедурні моменти. При цьому Микола Азаров зазначив, що уряд залишається відкритим для пропозицій та зауважень з боку інвесторів.

Сприятливим для бізнес-середовища стане і спрощення митних процедур. Прем'єр-міністр повідомив, що з митницею домовлено про скорочення середнього часу на перевірку вантажів - 4 години на імпорт та 2 години на експорт. Крім того, Микола Азаров зазначив, що триває робота над наведенням ладу у сфері відшкодування ПДВ. Так, за його словами, з 1 березня розпочне функціонувати система автоматичного повернення ПДВ. Однак Микола Азаров зауважив, що до цього питання необхідно підійти виважено, адже є багато фірм, головною метою діяльності яких є незаконне отримання коштів при відшкодуванні ПДВ.

Торгівля має бути справді вільною

Поінформував Прем'єр-міністр і про хід переговорів щодо укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яка включає створення зони вільної торгівлі. За його словами, параметри угоди опрацьовано на 90%. Проте залишається кілька чутливих моментів, зокрема щодо формування аграрного ринку. Перш за все - це вимоги ЄС про квотування української сільгосппродукції. Наприклад, на ввезення вітчизняної свинини ЄС хоче встановити квоту на рівні 1 тис. тонн, а на зерно - близько 20 тис. тонн. Україну такий підхід не влаштовує. За словами Миколи Азарова, з одного боку, нам говорять, що ми країна-партнер, з другого - обмежують наші експортні можливості, вимагають, щоб ми скасували квоти на імпорт. "Необхідно створити баланс між імпортом та експортом, аби торгівля була дійсно вільною. Зараз ми у пошуках компромісу", - наголосив глава уряду. Він запропонував такий варіант: протягом перехідного періоду (скажімо 10 років) квоти для українського експорту поступово збільшуватимуться аж до повного скасування.

Прем'єр-міністр сказав, що такі моменти не створюють оптимістичний фон, однак інтеграція з ЄС залишається для України пріоритетною метою. Зокрема це стосується підписання Угоди про асоціацію, складовою якої є створення зони вільної торгівлі, а також угоди про безвізовий режим.

На нас можна рівнятися

Президент Європейської бізнес-асоціації Томаш Фіала, високо оцінивши слова Прем'єра, швидко перейшов від компліментів до конкретики, назвавши по пунктах позитивні моменти у внутрішньоукраїнських перетвореннях та питання, які потребують доопрацювання. Серед позитивів: відкритість влади до діалогу з бізнесом; швидка реакція на конкретні пропозиції (втілення їх у життя без затримок); збалансована бюджетна політика, яка може бути прикладом для багатьох європейських країн; готовність до прийняття непопулярних рішень та відновлення співпраці з МВФ. Президента ЄБА вразила програма реформ, при вдалій реалізації якої Україна може наздогнати країни Центральної Європи; стабілізація банківського сектору; ухвалення Податкового кодексу, кінцева версія якого є позитивною для бізнесу; започаткування адміністративної реформи та процесу дерегуляції, постійний діалог з Європейським Союзом. Щодо останнього пункту, то Томаш Фіала наголосив: безперечно Україна має відстоювати свої інтереси, а ми вас у цьому будемо підтримувати.

Серед питань, над якими треба попрацювати, він назвав створення більш прозорої та чесної судової системи; посилення боротьби з корупцією; пожвавлення процесу дерегуляції та створення рівних умов для ведення бізнесу; зменшення фіскального навантаження на бізнес; спрощення умов для руху капіталу та вантажів (більшість питань вже знято); відкритість та прозорість під час приватизації; впровадження пенсійної реформи.

Загалом, як зазначив Томаш Фіала, в асоціації задоволені прогресом у розвитку України, що позитивно впливає на бізнес-середовище. Він ще раз наголосив на тому, що інвестори цінують відкритість уряду до діалогу та взаємовигідного співробітництва.