У межах офіційного візиту до Італійської Республіки Президент Петро Порошенко провів зустріч із Президентом цієї країни Серджіо Маттареллою. Він високо оцінив послідовну підтримку Італією територіальної цілісності й суверенітету України і подякував їй за активну участь у роботі місії ОБСЄ в Україні. А Серджіо Маттарелла підтвердив незмінність позиції італійської сторони щодо необхідності продовження санкцій проти Росії до повного виконання нею мінських домовленостей. Він вважає важливою присутність України у Раді Безпеки ООН і заявив, що Італія не допустить, щоб внаслідок подій навколо Сирії українське питання втратило актуальність.

Петро Порошенко подякував за ратифікацію італійським парламентом Угоди про асоціацію України з ЄС. Про допомогу Італії у реалізації проєвропейської програми реформ України, імплементацію Угоди про асоціацію з ЄС та лібералізацію візового режиму ЄС для українських громадян ішлося також. Зокрема, Італія вважає можливим пересування українців без віз у межах Європейського Союзу.

Сторони планують обмінятися досвідом у питанні боротьби з корупцією (Італія в 2014 році провела реформу національного антикорупційного органу, створила ефективну судову систему й активно впроваджує конституційні зміни). Президенти домовилися, що українські нацгвардійці та італійські карабінери проведуть спільні тренування, а ще запланували посилення співпраці у сфері культури, освіти та науки.

Під час переговорів з головою Палати депутатів Італії Лаурою Болдріні Петро Порошенко говорив про поглиблення міжпарламентської співпраці. Як повідомляє прес-служба Президента, італійський парламент у резолюції Палати депутатів рекомендував своєму уряду продовжити санкційну політику ЄС щодо РФ до повного виконання нею мінських домовленостей.

Потім сторони обговорили погіршення ситуації із захистом прав людини в Криму та висловилися за необхідність забезпечення негайного доступу представників міжнародних правозахисних інституцій на тимчасово окуповану територію півострова. Відбувся обмін думками щодо подальшого розвитку двосторонньої співпраці у межах таких інституцій, як ПАРЄ, ПА ОБСЄ та Міжпарламентський Союз. Лаура Болдріні підтримала надання Україні безвізового режиму.

У ході зустрічі з представниками італійських політологічних кіл Президент наголосив, що терористичний акт у Франції зруйнував мирне життя та створив небезпеку повторення трагедії в будь-якому місці.

«Вражений, як французи писали: «Ми не боїмося» і співали «Марсельєзу». Це шлях, яким має йти Франція, Європа. Ми разом в одній антитерористичний коаліції, — наголосив він, додавши, що українські громадяни борються з терористами і протистоять агресії Росії. — Українці платять величезну ціну за цю агресію та терористичні атаки, однак продовжують боротися за цінності та демократію, а європейський шлях став нашою національною ідеєю. Міцна й ефективна єдність може нас захистити від тероризму. Слабка єдність означатиме, що тероризм переможе».

На уточнювальне запитання, чи позначиться на Україні залучення Росії до боротьби з тероризмом у Сирії, Петро Порошенко відповідав категорично. Росія підтримує режим Башара Асада, тож для початку їй слід змінити тактику і спрямувати зусилля на боротьбу з ІДІЛ. «Координація дій у Сирії зовсім не означає пом’якшення позиції з мінських угод. Росія повинна виконати угоди повністю. Інакше санкції буде продовжено або застосовуватимуть нові санкції за умови погіршення ситуації», — пояснив Президент.

Підсумки офіційного візиту Петро Порошенко підбив під час спілкування із представниками ЗМІ. Він зазначив, що Україна заручилася підтримкою Італії. Зокрема, країни домовилися співпрацювати в економічній та енергетичній галузях. Наприклад, компанія ENI має намір більше інвестувати в Україну. Триватиме співпраця і в сільськогосподарській галузі, включно із сільськогосподарським машинобудуванням та інвестиціями в технології, харчову промисловість.

Партнерами повинні стати Антикорупційне бюро Італії та Національне антикорупційне бюро України. «Також прозвучала підтримка Італії прагнень України щодо безвізового режиму. Це дуже важливо напередодні ухвалення рішення експертною групою щодо надання оцінки дій України з виконання Плану дій з безвізового режиму. Сподіваюся, що до кінця грудня Європейська комісія ухвалить відповідне рішення, щоб у 2016 році українці нарешті отримали це право», — заявив Президент.

А до Києва глава держави повертався із Держави Ватикан. На площі Сан-Дамазо перед Папським палацом президентську родину зустрічала почесна варта Швейцарської гвардії на чолі з командиром охоронців Папи Римського та почесні вельможі. Згодом Петро Порошенко мав аудієнцію у Папи Римського Франциска та зустріч із Державним секретарем Святого Престолу кардиналом П’єтро Пароліном.

Петро Порошенко запросив Папу Римського Франциска відвідати Україну, і понтифік прийняв запрошення.