На тлі визнаного всіма хронічного недофінансування потреб Збройних сил і копійчаних зарплат армійців повідомлення про мільйонні розкрадання з фонду грошового забезпечення військовослужбовців, скоєні посадовцями військових частин, звучать, м’яко кажучи, дивно. Проте «маємо те, що маємо», підтвердив днями на брифінгу в Генпрокуратурі заступник начальника слідчого управління нагляду за додержанням законів у воєнній сфері Григорій Рябенко. Причому масштаби зловживань порівняно з «гражданкою» просто вражають, а обурюють ще більше.

Скажімо, нещодавно військові прокурори подали до суду обвинувальні акти в кримінальних провадженнях стосовно командира однієї з військових частин, його чотирьох підлеглих, а також начальника відділу управління командування Повітряних сил ЗСУ, які, використовуючи своє службове становище, заволоділи бюджетними коштами на суму понад сім мільйонів гривень. Аби отримати «навар», вони підробляли у фінансових документах підписи військовослужбовців, яким на підставі судових рішень належало виплачувати надбавки за безперервну військову службу.

За подібними фактами сьогодні триває розслідування ще трьох кримінальних проваджень. Зокрема й щодо службових осіб однієї з розташованих на Київщині військових частин, з рахунків якої упродовж 2010—2013 років суди, на підставі виданих військовослужбовцям офіційних документів, у тому числі й свідомо неправдивих довідок про суми заборгованості, стягували грошові компенсації за продовольчі пайки. При цьому зазначені службові особи цих рішень суду навмисне не оскаржували — навпаки, складали та надавали неправдиві відомості про обсяги фінансування цієї військової частини, чим штучно завищували потреби на грошове забезпечення військовослужбовців і створювали надлишок коштів на рахунках. За таких обставин, висловлюючись мовою протоколу, на користь третіх осіб у безспірному порядку списано понад 25 мільйонів гривень. Погодьтеся, «компенсація» непогана.

Солдатський хліб подекуди у звітах значився як бісквіт. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

А зовсім недавно, у вересні, розпочато слідство і щодо незаконного використання бюджетних коштів службовими особами ще однієї військової частини з пропискою в Білій Церкві, з рахунків якої в тому ж таки безспірному порядку стягнуто 1,6 мільйона гривень. За словами Григорія Рябенка, підрозділ безпідставно фінансували з перевищенням зазначених у заявках потреб, а різниця в коштах йшла на виконання рішень суду, яких, до речі, не було в частині на момент перевірки.

Втім, прокурори з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері викривають факти привласнення військовими службовими особами коштів з фонду грошового забезпечення військовослужбовців і без залучення, скажемо так, формальних рішень судів. Останніми роками злочинці своїми діями завдали збитків на загальну суму близько двох мільйонів гривень. Для прикладу Григорій Рябенко розповів про привласнення майже мільйона державних гривень помічником начальника фінансової служби однієї з частин Внутрішніх військ МВС України. Особливо не мудруючи, той просто завищував суми грошового утримання військовиків, а різницю привласнював. Загалом же впродовж нинішнього року слідчі військових прокуратур уже подали до суду 79 обвинувальних актів про корупційні кримінальні правопорушення, вчинені у військових формуваннях, в яких фігурують 88 осіб, — повідомив він.

Певна річ, хабарництво і корупція у військовому середовищі вражає народ відчутніше за подібні неподобства в інших сферах. У цьому сенсі можна зрозуміти резонанс, викликаний проведеними нещодавно Службою безпеки України обшуками кабінетів високих посадових осіб у Генштабі ЗСУ. Коментуючи пов’язані з цим чутки, Григорій Рябенко пояснив, що згідно із законодавством Департамент охорони державних таємниць і ліцензування СБУ перевіряє дотримання режиму секретності, зокрема, і в Генштабі. Звичайно, порушення цього режиму тягнуть за собою дисциплінарну, адміністративну чи кримінальну відповідальність, сказав він. Що стосується останньої, то на цей момент Генпрокуратура не має інформації про внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тоді як дисциплінарні й адміністративні санкції належать до компетенції інших відомств, зазначив посадовець.

У зв’язку з переходом у 2014 році на виключно контрактну форму комплектування Збройних сил України і припинення призову на строкову військову службу Григорій Рябенко уточнив, що з огляду на продовження набору строковиків у Внутрішні війська МВС норми Кримінального кодексу про відповідальність за ухилення від військової служби змінювати не будуть. Прокуратура працює в цьому напрямку: до суду вже направлено 35 обвинувальних актів про ухилення від служби.