ТАК ТРИМАТИ

Вже 95 років курорт Миргород повертає до повноцінного життя покоління українців

Не вперше доводиться писати про проблеми колись потужних вітчизняних санаторних комплексів. На жаль, домінує негативна тенденція: більшість із них, не витримавши конкуренції з часом, ідуть найлегшим шляхом, поступово перетворюючись на SPА-заклади з відповідною ціновою політикою. Або залишаються на совковому рівні існування, хоч і мають в арсеналі гідні наслідування наукові розробки. Тим часом експерти підрахували, що на курорті кожна вкладена в реабілітацію хворих гривня повертається для держави чотирма гривнями економічної вигоди через зменшення кількості лікарняних, прискорення відновлення працездатності, підвищення продуктивності праці. Тож чи реально за нашої постійної нестабільності зберегти унікальний для світу досвід поєднання дії природних чинників із традиційними методами лікування і водночас створити європейський рівень умов перебування тут? Виявляється, так. У цьому вдалося переконатися на прикладах відомого «Миргородкурорту».

Можливо, й не переймалася б цією тематикою, аби на собі не переконалася, що саме тільки вживання цілющої мінеральної води позбавляє організм усього зайвого, натомість насичує його енергією на тривалий період. Тоді й зрозуміла, чому миргородську називають королевою вод. Завдяки своїм властивостям — слабо мінералізована хлоридно-натрієва — вона підходить усім. Зрозуміло, лікар має визначити її дозу та час вживання. А ще вона найзахищеніша у світі, бо ні з чим не контактує: просто з родовища подається до бювета (не слід плутати з тією «Миргородською», яка продається в пляшках, — лікувального в ній нічого немає). Варто також наголосити, що її склад не зазнає змін уже майже сто років і, ймовірно, таким залишиться наступні 200: такий потенціал заклала природа.

Бюджет розвитку, а не проїдання

Та недарма кажуть, що театр починається з вішалки: тому одразу впала в очі доглянутість території курорту, його паркової зони, до впорядкування якої, поза сумнівом, доклав зусиль ландшафтний фахівець. А також те, що замість порепаного асфальту тепер повсюди прокладено бруковані доріжки. Причому там, де люди ходять, а не де вигідно планувальникові. Зайве нагадувати, що прогулянки на свіжому повітрі — один із чинників санаторного лікування.

Тим часом такі передвісники змін на краще й близько не окреслили масштабів зробленого, з якими вдалося докладно ознайомитися. Усі корпуси й лікувальні підрозділи модернізовано, а обладнання замінено на сучасне кращих світових виробників. Висновок, який напрошується: мабуть, це підприємство має бути прикладом того, як формувати бюджет розвитку, а не проїдання. Бо генеральному директорові Олександрові Гавловському та його колегам вдалося створити європейські умови перебування тут усім пацієнтам, а не тільки власникам тугих гаманців.

Тутешні працівники з усмішкою згадують, що коли почалася реконструкція, відпочивальники просили: хоч у шпаринку покажіть, у яких апартаментах шикуватимуть заможні люди, адже з нашими статками сюди вже не потрапити. Не могли повірити, що в наш час можна не тільки на словах ратувати «за народ», а задля допомоги тим, хто потребує одужання, бережно ставитися до фундаментальних напрацювань попередників у справі санаторного лікування, і примножувати їх.

Тому всі чотири санаторії, які входять до складу «Миргородкурорту», крім лікування захворювань органів травлення, мають ще й певну спеціалізацію. «Майже сторічний досвід дав нам змогу, вивчаючи попит пацієнтів і враховуючи свої нові можливості, відкрити 17 реабілітаційних і 7 профільних відділень», — розповідає заступник гендиректора з медичних питань Наталія Бутенко.

Колишня водонапірна вежа стала окрасою території курорту. Фото надані «Миргородкурортом»

Після операції — в «Полтаву»

Тож зупинімося передовсім на тих захворюваннях, які чи не найбільше дошкуляють не лише українцям, а й пацієнтам з інших країн, які дедалі частіше звертаються до миргородців по допомогу.

Якщо родини страждають від безпліддя, ласкаво запрошує до себе «Хорол». Тут також найчастіше можна побачити вагітних жінок — їх «ведуть» аж до пологів. У понад 100 немовлят хрещеними батьками стали миргородські лікарі — так їхні матусі й татусі висловлюють вдячність за щастя мати нащадків.

У «Полтаві» серед іншого візьмуться пришвидшити одужання після видалення жовчного міхура, оперативного втручання на серці й судинах, а також за реабілітацію хворих на гіпертонію. Але головне, що такі програми розробляють не з урахування «середньої температури по госпіталю», а передбачають індивідуальний підхід.

— Жовчний міхур треба обов’язково видаляти, бо  жовчнокам’яна хвороба не лікується. Але ж причина цього — згущення жовчі — залишається. Наша водичка — добрий помічник, щоб організм адаптувався до роботи без жовчного міхура, тому таке відділення відкрито, — розповідає головний лікар санаторію Ніна Мельник. — Кращий стан тоді буде і печінки, і підшлункової, і

кишківника. До нас потрібно приїжджати одразу після хірургічного відділення, тоді ті півроку, які відводяться на реабілітацію, людині даються набагато легше.

А, скажімо, розробку програми «Схуднення» підказали пацієнти із зайвою вагою: в межах путівки до якогось відділення хотіли ще й такий результат отримати. Вона розрахована на 18-денний термін. Сюди входять зокрема активні водні процедури, ручний масаж, заняття в спортзалі і з… психотерапевтом. Ну не хочуть вгодовані пані й пани відмовлятися від зловживань у їжі. Та «полтавці» не здаються: головне, кажуть, щоб вони в нас почати втрачати вагу і продовжили подрібнений режим харчування та фізичні навантаження вдома.

Тепер відпочивальники мають змогу відвідувати басейн

Блиск в очах і рум’янець на щоках

Санаторій «Миргород» добре знають учасники ліквідації аварії на ЧАЕС та постраждалі від неї. Адже після створення цього першого в країні реабілітаційного відділення їх побувало тут понад 17 тисяч. Серед інших «Миргород» виокремлюється потужною методичною базою для лікування хворих з цереброваскулярною патологією та хворобами серцево-судинної системи. Тут, як і в інших оздоровницях, поряд із традиційними методами лікування застосовують прийоми нетрадиційної медицини.

Заступник начальника санаторію Надія Кочерга розповідає, що в неї вже є пацієнти, які приїжджають заради гірудотерапії. Адже п’явки допомагають при багатьох захворюваннях, особливо коли йдеться про варикозну хворобу, стани після інсультів, інфарктів, хронічне захворювання органів дихання, травлення, травми, алергії. Жінки люблять цю процедуру ще й через те, що, як писали в давнину, після неї «з’являється блиск в очах і рум’янець на щоках».

— Які допомагають п’явки у складних захворюваннях? — запитую в лікарки.

— У нас із 2002-го відкрито відділення реабілітації цереброваскулярної патології. Це тяжкі хворі після інсультів і операцій на магістральних судинах головного мозку. Після процедур із п’явками ці люди оживають. Вони краще починають ходити, нормалізується артеріальний тиск, показники крові — ми на цей період навіть знижуємо дозу медикаментозного препарату. В мене одна жінка після інсульту почала говорити. До речі, за нашими спостереженнями, за останні 15 років у всіх людей підвищилася загущеність крові в 4–5 разів, цим пояснюється, що інфаркти й інсульти помолодшали. У цьому нам «допомагають» незамінні нині комп’ютери, холодильники, телевізори, праски. Тому людям після 45 років дуже корисно проходити гірудотерапію.

Діабет не вирок

«Першість» серцево-судинних захворювань уже котрий рік оспорюють інші недуги. Скажімо, нині в країні офіційно зареєстровано понад мільйон діабетиків, ще 2 мільйони українців — у групі ризику. Як жити з цією страшною хворобою, знають у санаторії «Березовий гай». Його головний лікар Андрій Мандрика розповідає, що цього навчають у базовій в Україні школі повноцінного життя з діабетом, яка працює понад 10 років, а також у Всеукраїнському центрі санаторно-курортної реабілітації дітей та підлітків, хворих на цукровий діабет, який теж було створено саме на базі миргородської оздоровниці. Тут завдяки новітнім технологіям можна визначити ризик захворіти на цю підступну хворобу за кілька років до її клінічних проявів.

Святая святих на курорті — бальнеогрязелікарня. Немає жодного відпочивальника, який би не скористався її послугами, а це понад 50 видів ванних процедур. Тут використовують понад 1200 тонн лікувальної грязі на рік. Щоправда, саме приміщення змогла пригадати тільки завдяки оранжереї, яка першою зустрічає відвідувачів. Тут уже затісно пальмам та іншим рослинам, які з любов’ю доглядає персонал. Усе інше сяє новизною і чистотою. До речі, як і лікувально-діагностичний центр, куди навіть спеціально приїжджають на обстеження, — такі міні-путівки також серед послуг «Миргородкурорту». Головний лікар цієї установи Вадим Радомський запевняє, що його підрозділ має обладнання, яке нечасто зустрінеш в країні, — на це керівництво коштів не шкодує. Наприклад, автоматизований гематологічний аналізатор японського виробництва, важливість його важко переоцінити, — за 70 секунд прилад видає 22 клінічних показники крові високої точності.

Упевнена, що не менше цікавить пацієнтів відповідь на запитання, в чиї руки вони віддають своє дорогоцінне здоров’я, чи, власне, те, що від нього залишилося і потребує відновлення або хоча б стабілізації. Рівень колективу — це постійна співпраця з поважними академічними інститутами, це щоп’ять років обов’язкове стажування лікарів, це лекції, які читають медикам запрошені фахівці з інститутів післядипломної освіти, це особлива дружба з Полтавською медичною академією, фахівці якої після відвідання міжнародних форумів роблять тут доповіді. «Це той потенціал, який дає змогу нам триматися на рівні й відкривати нові напрямки», — впевнена заступник гендиректора з медичних питань Наталія Бутенко.