Якщо раніше навіть цікаві та корисні громадські проекти часто викидали на смітник через нестачу коштів для їхньої реалізації,  то нині, здається, в цьому відбувається прорив. Тепер отримати гранти за цікаву та зрозуміло оформлену ідею можна і від громадських організацій, і від влади.

З готовими цікавими проектами на форум прийшло багато черкащан. Фото прес-служби Черкаської ОДА

Постмайданна енергія

Оригінальна ідея, прозорість фінансування, спрямованість на якнайширшу аудиторію, громадська корисність та надійна команда — саме такі складові успішного проекту назвали спікери форуму підтримки громадських ініціатив «ГРАНТуємо зміни», який недавно вперше відбувся в Черкасах.

Дізнатися про можливості отримання фінансової допомоги для реалізації власних ідей на форум завітало приблизно 200 учасників. Як зауважила PR-координатор міжнародного фонду «Відродження» Радослава Чекмишева, нині в Україні чи не найбільші можливості для реалізації проектів громадських організацій та ініціативних груп. Зокрема через постмайданну енергію й великий потенціал наших громадян третій сектор може збагатити суспільство чи не найкраще за всі роки незалежності. Ця енергія неоціненна. Люди, які ще вчора нічого не знали про громадські організації й волонтерство, нині надзвичайно активні у цьому, зазначали на форумі. Нові ініціативи українців спрямовані на практичні й корисні речі.

Цікаві проекти, над якими працюють згуртовані команди новаторів заради досягнення корисної мети, а не прибутку, завжди знайдуть донорів та меценатів, упевнений координатор проекту з розвитку суспільства Британської ради в Україні Олександр Кириленко. Однак і влада має залучати громадськість до вирішення важливих суспільних питань шляхом втілення різнопланових ідей у життя. 

На конкурсній основі

Окрім міжнародних та українських фондів, фінансову підтримку для реалізації проекту можна одержати й від держави. Так, на Черкащині до кінця листопада приймали заяви на конкурс соціальних проектів неурядових організацій із фондом до 20 тисяч гривень. До 14 грудня можна подавати пропозиції фінансування діяльності з підтримки громадської активності молоді. Загалом же, як зауважив заступник голови облдержадміністрації Юрій Сас, гранти у майбутньому можуть стати запорукою втілення владою цікавих проектів молоді.

— Одна гривня, надана на конкурсній основі, — наголосив він, — завжди набагато ефективніша, ніж державні кошти без конкурсу,  спрямовані на розвиток тієї чи іншої галузі. — Отож, що більше бюджетних коштів розподілятимуть на конкурсній основі через чесний та прозорий добір, то ефективніше їх витрачатимуть.

Щоправда, для цього необхідно вирішити нагальні питання, зокрема визначити пріоритетні теми для держави та області для наступної послідовної роботи з добору проектів, підвищити рівень довіри громади до влади, а також постійно проводити підготовчу навчальну роботу для громадських організацій із районів.

Для цього сюди завітали, приміром,  представники громадських організацій з Чигиринського, Канівського, Звенигородського районів. Представниця звенигородської громадської організації «Гарант» Оксана Недашківська впевнена, що здобуті тут знання вже найближчим часом вона зможе використати.

Засновник черкаського центру підприємництва та соціальних ініціатив TalentHub Володимир Дибенко переконаний, що чимало запропонованих учасниками ідей можна буде у подальшому реалізувати. Так що можливості для плідної роботи над проектами у Черкасах є.

За його словами, обласний центр вже має приміщення площею приблизно тисяча квадратних метрів у середмісті, де можна проводити різноманітні заходи, фестивалі та ярмарки.