Кабмін може звернутися до Верховної Ради з поданням про відставку очільників міст, де було провалено старт опалювального сезону. На цьому дуже емоційно наголосив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду. «Цей абсурд, який іноді лунає з вуст деяких представників місцевої влади, просто не піддається жодній критиці. Починають спихати одне на одного. Нафтогаз одне говорить, міськдержадміністрація — інше. Цей підготувався, той не підготувався, цей заплатив борги, цей не заплатив, а в заручниках хто? Люди! Я був змушений як Прем’єр-міністр разом із профільним віце-прем’єром займатися 24 години на добу, щоб розблокувати вольовими рішеннями питання щодо підключення опалення в Кривому Розі, Павлограді та Херсоні. Тому що місцева влада не в змозі виконати свою елементарну функцію. 99% міських голів — нормальні адекватні люди, але є й такі, що просто я не знаю, навіщо їх обирають, якщо вони не можуть зробити елементарні речі», — відреагував Володимир Гройсман.

Він підкреслив, що Верховна Рада ухвалила закон про реструктуризацію заборгованостей підприємств теплокомуненерго перед НАК «Нафтогаз України», який давав змогу не допустити повторення ситуації, що склалася, а також місцеві влади отримали 230 мільярдів гривень завдяки реформі з децентралізації.

«Маєш борги — реструктуризуй! Але… Важко розчистити вулиці, важко прибрати сніг, важко підготувати з квітня нормально теплосистему, щоб запустити людям тепло і в них не було стресу та всіх цих випробувань? Тоді навіщо такі міські голови?» — наголосив Прем’єр. Він, зокрема, підтримав пропозицію міських депутатів провести перевибори міського голови та депутатів у Смілі.

У кількох містах створено оперативні бригади реагування на надзвичайні події, що в умовах перших снігів напрочуд слушно. Фото з сайту khm.depo.ua

Державні теплоелектро­централі стануть комунальними

Своєю чергою, профільний віце-прем’єр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко також наголосив, що люди не будуть заручниками місцевої влади, неспроможної забезпечити теплопостачання в їхні оселі, повідомляє служба віце-прем’єра.

«Ми впроваджуємо гарантії безперервної діяльності теплопостачальних підприємств та найголовніше — забезпечуємо всі умови для надання якісних послуг громадянам в опалювальний період. Також ми підтримали теплопостачальні підприємства в умовах підвищення тарифу на газ. Врегулювали питання розрахунків підприємств ТКЕ і ТЕЦ з НАК «Нафтогаз України» за природний газ. Для підприємств ТКЕ з 1 грудня 2018 року до 1 квітня 2019 року рівень розрахунків з НАК за постачання газу становитиме 78%, а для ТЕЦ — 60%. Наша мета — забезпечити безперебійне постачання природного газу теплопостачальникам під час опалювального сезону 2018/19 року», — повідомив Геннадій Зубко.

Місцевим радам запропоновано ухвалити відповідні рішення щодо готовності прийняти в комунальну власність державні теплоелектроцентралі, які обслуговують жителів цих міст, тож Прем’єр дав відповідне урядове доручення з цього приводу.

Ухвалимо держбюджет — здолаємо всі виклики

Далі Прем’єр-міністр звернувся до народних депутатів з проханням провести друге читання проекту Державного бюджету на 2019 рік і ухвалити його вже наступного пленарного тижня — задля ефективного й планового входження в наступний рік, збереження позитивних тенденцій в економіці та продовження співпраці з фінансовими партнерами України.

«Важливо, щоб бюджет було ухвалено до 1 грудня, — наполягає Володимир Гройсман. — Так ми отримаємо доступ до ресурсів МВФ, ЄС, Світового банку — щоб забезпечити стабільність і обслуговування боргу. Всі пріоритети збережено. Так, близько 210 мільярдів спрямовується на фінансування армії, підвищення зарплат безпековому блоку. Мінімальна зарплата тут сягне десяти тисяч гривень. Зберігаємо фінансування програм з медицини, освіти. Підвищимо зарплати науково-педагогічним працівникам. Продовжимо програми дорожнього будівництва, надаємо 55 мільярдів гривень. Зберігаємо децентралізацію, місцеві бюджети отримають плюс 41 мільярд гривень».

Глава уряду нагадав, що з 1 січня відбудеться перерахунок виплат військовим пенсіонерам, а з 1 березня — перерахунок для 12 мільйонів літніх українців інших категорій. Із січня також стартує програма монетизації субсидій.

Прем’єр наголосив, що підготовлений проект бюджету — збалансований документ, бюджет зростання нашої країни. «Саме тому просив би парламентаріїв розглянути й ухвалити проект бюджету-2019», — сказав Володимир Гройсман.

Наприкінці засідання уряд схвалив програму надання житла працівникам системи Міністерства внутрішніх справ — поліцейським та рятувальникам — на умовах фінансового лізингу. Програма передбачає істотну участь держави в фінансовій допомозі працівникам МВС у питанні забезпечення житлом.