ВИПЛАТА

На Тернопіллі товаровиробники сільськогосподарської продукції розрахувалися  з власниками земельних паїв на 110%

Свого часу область виступила ініціатором збільшення вдвічі орендної платні власникам земельних паїв. Як відомо, напочатку орендодавці отримували лише 1,5% за свої земельні частки.  Тернопільчани  запропонували  підвищити цю ставку до 3 %. Згодом такі добрі наміри знайшли своє відображення в президентському указі. На 110 % — ось підсумок торішніх розрахунків сільськогосподарських товаровиробників за користування в області землею селян на договірних засадах.

Конкуренція як рушій збільшення виплат

В області торік  уклали 250 тисяч угод оренди землі. За словами першого заступника директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Володимира Стахіва, у всеукраїнському світлі Тернопілля ніколи не пасло задніх в орендних виплатах за земельні ділянки, сільгоспвиробники щороку вчасно розраховувалися, а дехто з них  навіть підвищував відсотки щодо відповідних зобов’язань. Торік, по суті, всі орендарі впоралися з виконанням договірних умов до початку нового року. Ті, хто ще не проявив господарської розважливості, мусили це зробити до 1 березня, як цього вимагає один з пунктів орендної угоди.

На перше січня нинішнього року  сільськогосподарські підприємства виплатили понад 306 мільйонів гривень, виконавши договірні умови на 110%. Треба зазначити, що набагато збільшили розмір орендної платні, хоча здебільшого у розрахунках основу становили ті ж 3% від вартості користування земельними паями. Тут треба зважити на те, що згідно з відповідною урядовою постановою від 31 жовтня 2011 року зросла нормативно-правова оцінка землі. Останні три роки на Тернопіллі збирають добрі врожаї зернових, інших сільськогосподарських культур, такий чинник також  дає змогу орендарям не лише вчасно розраховуватися за користування земельними паями, а й збільшувати виплату. За минулий рік перевиконання договірних зобов’язань  у грошовому виразі становило понад 26 мільйонів гривень. На початок нинішнього року лише два райони не дотягнули до необхідних трьох відсотків. Інші ж перейшли цей рубіж, а деякі навіть і суттєво, як-от Заліщицький — 4,2%, Борщівський — 4,6%.

Володимир Стахів рушієм збільшення орендних виплат за земельні ділянки  називає конкуренцію. Сільськогосподарські товаровиробники, особливо якщо в одному населеному пункті їх є хоча б два, аби не втратити довіру в селян, а отже й  орендовані земельні  паї, стараються платити аж ніяк не менше за свого конкурента.

Фермерський  розрахунок

Юрій Березовський із села Товстолуг Тернопільського району став свого часу наймолодшим фермером України. В лавах перших, щойно в країні розпочали процес розпаювання землі, він узявся за орендування в своїх односельців земельних наділів, про виплату теж подбав. Нині «Фермерське господарство Березовського» розкинулося на території двох сільських рад, обробляє понад п’ятсот гектарів. Середня частка земельних паїв становить два гектари. З пайовиками тут розраховуються як грошима, так і натуральною платнею. Орендодавцям, як стверджує Юрій Романович, завжди в господарстві йдуть назустріч, аби якнайкраще задовольнити їхні потреби. Тож який вид виплати обрати, вирішують радше пайовики. Торік лише 30% з них бажали розрахунку в грошовому виразі. Інші ж хотіли зерна, адже мають можливість вести підсобне господарство. Пшеницею, ячменем фермер розраховується за цінами, що складаються на цей час на збіжжя. Дехто з власників земельних часток  забажав отримати й борошно, змелене на місцевому млині. За 2012 рік Юрій Романович почав орендні виплати після 15 липня,  адже мав на складі ще торішнє зерно, встиг уже зібрати й озимий ячмінь. За свій пай тутешній орендодавець минулого року одержав «натурою» 8,5 центнера зерна, 50 кілограмів цукру. 

Податкові надходження зросли вдвічі

Податківці нагадують, що виплата  власнику паю за надання в оренду своєї земельної частки входить до загального оподатковуваного доходу цієї фізичної особи та оподатковується за ставкою 15%. Якщо сума доходу за місяць більша за 10 розмірів мінімальної заробітної платні, установленої на 1 січня звітного року, то ставка становить 17% суми перевищення з урахуванням податку, сплаченого за ставкою 15%. Податковим агентом орендодавця в цьому разі є орендар. При визначенні об’єкта оподаткування до уваги беруть розмір орендної платні, зазначений у відповідній угоді, який має бути не меншим за мінімальну суму орендного платежу, що встановлена законодавством з питань оренди землі.

Торік сільськогосподарські підприємства Тернопільщини перерахували до місцевих бюджетів майже 48 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб. Це шість відсотків від загальної суми надходжень цього податку в регіоні. Порівняно з 2011 роком сума надходжень податку на доходи фізичних осіб, утриманого з виплат краян від оренди земельних паїв, зросла на 23 мільйони гривень, або майже вдвічі. За словами голови Державної податкової служби в Тернопільській області Олександра Вітрука, такого показника  досягнули завдяки спільним діям працівників відомства та місцевих органів влади, а також проведенню просвітницької роботи із сільськогосподарськими товаровиробниками, які орендують у жителів області земельні паї.