Минув Тетянин день. І закоханих стало набагато більше. Принаймні в столиці у Маріїнському парку на Містку кохання помітне поповнення. Роздивляюсь міцно прикріплені до поручнів мініатюрні замочки й важкі металеві замки. Білого й жовтого кольору, з різними іменами, сердечками, метеликами, квітами, ці мовчазні витвори повідають багато що. Читаю: "Тільки удвох навіки", "Разом - ти і я", "Кохаю лише тебе", "Моїй милій"...

Дві школярки з цікавістю розглядають розцяцьковані замки й одна з них, посміхаючись, каже: "Ой, як прикольно! Я теж хочу сюди!"

- Мала ще, - відповідає їй подруга. - І знаєш, має бути ще й той... ну, коханий.

І тут мені пригадалася одна історія. По Інтернету молода киянка познайомилася з французом. І чим частіше спілкувалися, тим більше подобались одне одному. Він часто приїжджав до Києва, кликав до себе, у Францію. Та мама поставилася до залицянь іноземця до доньки з настороженістю: "Що робитимеш там без знання мови? А раптом кохання спливе?" З горем пополам переконала. Донька не поїхала. Однак вірячи у магічну силу кохання, якось киянка наважилася піти на Місток і прикріпила два замки з викарбуваними іменами - свого й Алена. Тим часом ретельно вивчала французьку мову й щодня подумки летіла на зустріч з коханим. Так збігло кілька років. Були подолані деякі проблеми й кордони. І ось тепер вона милується чудовими краєвидами Парижа. З Аленом щаслива у шлюбі. А до поручнів Містка в Маріїнському парку цього літа інтернаціональне подружжя прикріпило три замочки - два за себе і третій -за сина.

Тих, хто вірить у світле почуття, немало. Бо, окрім замків, на Містку щодня з'являється безліч кольорових стрічок, хусточок, серветок. А ось на видноті міцно прив'язана голуба краватка. Очевидно, у цих закоханих не було нічого іншого й вони вирішили скріпити свою любов ось таким аксесуаром.

- У тому, що молоді люди освічуються в коханні одне одному в такий спосіб, немає нічого дивного, - упевнена психолог Тетяна Свиридова. - Як кажуть, думка здатна матеріалізуватися, тож нехай закохані вірять, довіряють одне одному й будуть щасливими.

А ось юристи поради молодим дають більш приземлені. Не такі романтичні, проте корисні. Перш ніж стати на рушничок, потрібно подумати про укладення шлюбного контракту. Адже кохання коханням, а життя вносить свої корективи. У цьому мінливому світі краще все передбачити буквою закону.