ЕКСПЕРТИЗА

Чому виросла ціна на соціальні сорти продукту першої необхідності?

Чи не щодня магазини "ощасливлюють" споживачів новими цифрами на цінниках. Звичайно, у бік збільшення. Не обминуло подорожчання і хліб. Віднедавна батон, який ще кілька днів тому коштував 2,80 грн, продають по 3,10 грн. Українці такими "сюрпризами" просто шоковані, адже ні зарплати, ні пенсії за ці дні не збільшились. Як мають викручуватися із своїм сімейним бюджетом? Тож ми вирішили з'ясувати, чому ціни на хліб подалися вгору.

З фуражного зерна

На перший погляд здається, ну що тут такого страшного: хліб подорожчав на якихось там 30 копійок - та це ж не гроші! Можливо, для когось і ні, а для пенсіонерів чи студентів ще й які гроші. Особливо якщо взяти до уваги, що ціни підвищились не тільки на продукт першої необхідності, а й на інші харчі.

- Раніше я щодня купувала собі половинку свіженького батона, а відтепер буду змушена економити навіть на ньому, - жаліється столична пенсіонерка Валентина Марушко. - При моїй пенсії в 725 грн я змушена рахувати кожну копійку, інакше не виживу.

Погоджується із пенсіонеркою й інша киянка, Наталія Іванова:

- Я хоч і працюю та непогано заробляю, але вважаю, що соціальні сорти хліба дорожчати не повинні, - впевнена Наталія Петрівна, - оскільки їх якість залишає бажати кращого. От раніше, приміром, купиш батон і кілька днів його можна їсти. А зараз мало того, що хліб вже не такий смачний, то ще й через два-три дні він вкривається якоюсь дивною цвіллю. Дивною, тому що вона не сіро-зелена, а якась помаранчева. Навіть уявити страшно, із чого потрібно пекти хліб, щоб він ставав таким різнокольоровим.

Директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка погоджується зі споживачами в тому, що якість нинішнього хліба не дуже висока. "Раніше, коли ціна продукту першої необхідності починала підвищуватись, до справи брались урядники, - згадує С. Наливка. - От тільки після цього соціальний хліб почали випікати із фуражного зерна, а воно, як відомо, не такої високої якості, яка потрібна для хліба. Тому споживачі на собі відчули, що нинішній батон уже не такий, як колись.

Пекарі мовчать

Проте, незважаючи ні на що, в тому числі й погіршення смакових якостей, продукт першої необхідності росте в ціні. Однією з головних причин експерти традиційно вважають збільшення вартості зерна й інших складових, необхідних для випікання хліба. Звісно, що насамперед подорожчали так звані комерційні сорти - булочки, рогалики, плюшки тощо. І вже тільки після цього змінились ціни на соціальний хліб. От тільки пояснити такі свої дії пекарі не бажають. ВАТ "Київхліб" "Урядовому кур'єру" відмовилось бодай щось говорити. Там лише зазначили: поки що керівництво цього підприємства утримується від коментарів. Скромно промовчали й на іншому хлібозаводі: мовляв, без коментарів, інакше їх позбавлять роботи. Ну а неофіційно кажуть, що хліб і далі дорожчатиме, адже ціни на зерно вже сформовані й падати не збираються.

- Хліб дорожчає по всій Україні. Наскільки я знаю, значного підвищення цін у нас ще не відбулось. Із початку року йде певне подорожчання, але водночас в минулому місяці воно було на рівні 1,6% по Україні, - каже аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. - Загалом ціною на соціальні сорти хліба "керують" окремо місцеві адміністрації. Підвищення цін у столиці пов'язано з тим, що на сьогодні Київ не може забезпечити збільшення дотацій. В той час як у хлібопекарів зросли витрати на виробництво.

- Більш швидкими темпами дорожчає хліб у Донецьку й області, тут щоденний приріст складає від 10 до 25 копійок, - зазначає Сергій Наливка. - На мою думку, надалі ситуація розвиватиметься за наступним сценарієм: почнуть регулювати ціни адміністративним шляхом.

Разом з тим, Київське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України рекомендувало обласним заводам "Київхліба" утриматися від необгрунтованого підвищення цін. Не залишилась в стороні від проблеми і столична влада. Так, днями відбулась нарада між представниками компанії "Київхліб" та міським управлінням торгівлі під головуванням заступника Київського міського голови Віктора Сівця, на якій було прийняте рішення про повернення вартості батона на попередній рівень. Чи прислухаються виробники до цих порад, ми зможемо переконатись уже найближчим часом.