ЗЛУКА

Урочистості стали нагодою для серйозної розмови про виклики й завдання,
що стоять перед нашою державою

У день Соборності України Президент Віктор Янукович, Прем'єр-міністр Микола Азаров, перший Президент незалежної України Леонід Кравчук, народні депутати, члени уряду разом із представниками громадськості й керівництвом столиці урочисто поклали квіти до пам'ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському.

З нагоди цього свята у Національному палаці мистецтв "Україна" відбулося урочисте зібрання, на якому виступив глава держави Віктор Янукович. Він нагадав присутнім, що саме 22 січня 1919 року Схід і Захід України подали один одному руку, щоб заявити про здійснення віковічної мрії нашого народу - жити у власній соборній державі.

Випробування загартовують

Об'єднати українські землі було вкрай складно, проте саме Провидіння додавало сили народу, і він переміг. Цього дня 1990 року, як і в далекому 1919-му, на підтримку соборності українських земель від Львова до Києва утворився "живий ланцюг".

Відчуття єдності, братерства, прагнення свободи та незборима віра в демократичну, незалежну Україну були для мільйонів громадян потужним поштовхом, що дав надію і став прелюдією до проголошення незалежності, зазначив Президент.

Більшість країн на європейському континенті та за його межами пройшли крізь випробування на здатність ставити інтереси держави вище інтересів окремих політичних сил. Ті, що перебороли регіональні та політичні егоїзми, сьогодні належать до клубу провідних держав світу.

"Ми вступаємо в непростий період, коли заради трансформації України в сучасну, економічно розвинуту демократичну державу змушені вдаватися до непопулярних реформ, до безкомпромісної боротьби з корупцією, злодійством, - наголосив глава держави. - Однак громадяни України разом на Заході і Сході повинні пройти через ці випробування гідно, як належить народу, що ставить перед собою амбітні цілі і вміє їх досягти".

Для цього необхідно пам'ятати про виклики, що стоять перед Україною, яка опинилася перед загрозою закріплення за нею статусу ринку збуту низькоякісної продукції, постачальника дешевої сировини і робочої сили, дуже залежного від імпорту енергетичної та високотехнологічної продукції розвиненіших держав.

Президент вважає, що без модернізації національного промислового і аграрного виробництва та інфраструктури, без налагодження механізмів стимулювання та постійного відтворення інноваційної й інвестиційної активності капіталу та підприємницької ініціативи населення неможливо переламати цю негативну тенденцію, забезпечити сталий розвиток країни та добробут громадян.

Потрібно усвідомити, що процес реформування економіки не завершиться із виходом з кризи. Час і ресурси для екстенсивного зростання вичерпалися. Держава, капітал та суспільство повинні порозумітися щодо напрямку і конкретних завдань реформ на середньо- і довгострокову перспективу.

Диспропорції в розвитку регіонів, вражаюча соціальна нерівність та загрозлива демографічна ситуація руйнують основу для громадянської єдності та збереження соціального капіталу, цитує слова Віктора Януковича прес-служба Президента.

Відновлення довіри громадян до держави здійснюватиметься через оновлення засад конституційного ладу на основі широкого громадянського консенсусу. Реформу влади буде спрямовано на впровадження нових стандартів справедливості і захисту прав людини у роботі державних адміністрацій, судів та правоохоронних органів, запевняє глава держави.

Сьогодні потрібно перейти до здійснення збалансованої, спрямованої на відстоювання національних інтересів політики у відносинах з ключовими міжнародними партнерами України. І стратегічною метою зовнішньої політики є створення загальних умов для повноправного членства України в ЄС.

Завдання на осяжне майбутнє

Зважаючи на це, Президент поставив перед країною конкретні цілі. Першочергові зусилля держави має бути спрямовано на якісне оновлення виробничих потужностей та інфраструктури. Метою є системна модернізація країни, підвищення її конкурентоздатності в посткризовому світі. Для цього в Податковому кодексі затверджено нові амортизаційні ставки, знижено ставки двох ключових державних податків - ПДВ та податку на прибуток підприємств. Запроваджено податкові канікули для легкої промисловості й готельного бізнесу.

В Україні буде започатковано національні проекти на підтримку інноваційного виробництва з урахуванням кращого досвіду американської "Силіконової долини" та російського "Сколково".

До європейського чемпіонату з футболу 2012 року буде підготовлено оновлену транспортну інфраструктуру: нові автомобільні і залізничні шляхи, аеропорти, станції метро.

На часі й пакет соціальних реформ, передовсім пенсійна. "Ми дамо людям відповідну компенсацію і, по-друге, не допустимо зростання безробіття", - пообіцяв Президент. Враховуючи уроки останньої економічної кризи, буде ухвалено Державну програму зайнятості населення на найближче десятиріччя.

Для підготовки проекту нового Основного Закону розпочне роботу Конституційна асамблея з представників усіх зацікавлених політичних сил та громадських організацій, готових до серйозної, професійної дискусії. Влада не нав'язуватиме країні свого бачення конституційних змін і підготує умови для незалежної та відкритої роботи Конституційної асамблеї.

Триватиме й реформа державного управління. Відбудеться подальше скорочення бюрократичного апарату. Важливим елементом зміцнення демократії стане створення суспільного мовлення, додаткових гарантій відкритості влади та доступу незалежних ЗМІ до важливої інформації.

Держава обов'язково дбатиме про військову безпеку, починаючи з підвищення соціального статусу військовослужбовців та відродження бойового духу - до формування якісно нової структури Збройних сил: "Ми зміцнимо основу нашого оборонного потенціалу, відновимо інвестиції у розвиток науково-технологічної та науково-кадрової складової оборонно-промислового комплексу", - запевнив Віктор Янукович.

Головним ресурсом у розпорядженні влади є довіра та розуміння необхідності долання тимчасових труднощів заради втілення реформ. Тому шанс для України полягає не в закликах іти на барикади, нищити і руйнувати, а в спроможності до консолідації, розвитку демократії та верховенства права, до подальшого об'єднання Сходу і Заходу, наголосив Президент.