ЗАСІДАННЯ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ

Зниження закупівельних цін може пустити  «під ніж» більшість продуктивного поголів’я в господарствах 

Урядова зала сьомого поверху в будинку на вулиці Грушевського вчора знову рясніла від квітів. Цього разу привітання Прем’єр-міністра і колег приймав новопризначений міністр фінансів Юрій Колобов. Микола Азаров ознайомив підлеглих з відповідним указом Президента й привітав нового члена уряду з входженням до команди однодумців. Тож відтепер у Кабміні вакантною залишається тільки одна посада — міністра економічного розвитку і торгівлі.

На того, хто її обійме, покладатиметься надзвичайно відповідальна місія: як Україні вистояти і розвиватися далі попри глобальну фінансово-економічну кризу. Віра Миколи Азарова в те, що наша країна здатна подолати означені проблеми, зміцніла після зустрічі з провідними вітчизняними науковцями з економічних питань.

Наша газета вже писала про цю подію. Втім, читачам буде цікаво знати, що глава уряду ініціює постійні консультації з профільною наукою.

Микола Азаров наголосив: «Я попросив учених об’єднати свої дослідження з технологами законопроектної роботи, щоб мати на виході пропозиції у вигляді проектів нормативних актів, необхідних для підтримки економічного зростання».

Виробникам молока Кабмін пообіцяв зберегти нормальні закупівельні ціни та дотації. Фото УНІАН

Менталітет,  що стримує розвиток

Окрім того, що економічне зростання стримується розшаруванням доходів і несправедливістю розподілу матеріальних благ, чи не головним чинником тут є наша з вами свідомість. Дослідження вітчизняних соціологів виявили кардинальні відмінності між світосприйняттям українців і європейців.

Скажімо, визначальними чинниками успіху переважна кількість опитаних співвітчизників назвала заможну й впливову родину, «потрібні» зв’язки, хабарі, високе покровительство тощо. Одне слово, все те, що підпадає під визначення корупції. Натомість у цивілізованих країнах перші місця з великим відривом посідають здібності, талант, якісна освіта. Цілком слушною є думка з цього приводу Миколи Азарова, з якою погодиться кожна не обділена здоровим глуздом людина: «Така ситуація не дає розкритися творчим силам нації та окремої особистості».

Однак повернімося до висновків, зроблених після зустрічі з науковцями. Хоча Мінсоцполітики вже працює над механізмами справедливого «сходження» доходів (вивчає можливості збільшення низьких і зменшення надвисоких), нові ідеї та обгрунтовані пропозиції зацікавили главу уряду. «Доручаю вам, Сергію Леонідовичу Тігіпко, глибоко вивчити їх і взяти в роботу», — звернуся він до профільного міністра.

Загалом так звану «соціальну асиметрію» неможливо подолати без модернізації сфери соцзахисту і допомоги. За інформацією Миколи Азарова, 10% найбідніших громадян України отримують 2% обсягу соціальних пільг. А 10% найзаможніших громадян — 22%. Тобто вдесятеро більше. «Це парадокс. Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути», — обурюється глава уряду. Наразі профільне міністерство проводить інвентаризацію та аналіз викривленої застарілої заплутаної системи задля її спрощення, осучаснення, адресності.

Ціна буде справедливою?

Наслідком нав’язаної північним сусідом «сирної війни» стало поступове зменшення закупівельних цін на молоко, що відчутно вдарило по господарствах, які займаються молочним тваринництвом. Люди недораховуються від 30 до 70 копійок на літрі, втрачаючи матеріальну зацікавленість утримувати корів. Бо доходи дедалі частіше не покривають затрат. А от кінцеві споживачі чомусь не відчувають подібного здешевлення у роздрібній торгівлі. Ще один парадокс нашого часу… 

Ось і переймається Микола Азаров тим, що селяни от-от можуть розпочати позбавлятися своїх годувальниць. «Я вважаю, що Міністерство аграрної політики та продовольства і окремі керівники обласних адміністрацій без належної уваги поставилися до проблеми. Вчасно не зреагували на неї», —звернувся він до очільника профільного відомства Миколи Присяжнюка.

Йому доручено терміново розробити механізм цільової адресної дотації з наявних бюджетних ресурсів селянам — виробникам молока, які зазнають економічно необгрунтованих збитків. Можна також допомогти здешевленням кормів для селянських господарств. Водночас, якщо через різницю цін переробники отримують надприбуток, Прем’єр вимагає його перерозподілити в бюджет. А виробникам, яких зачепила заборона експорту на російський ринок, навпаки, допомогти.

Утім, профільний міністр перед початком урядового засідання переконував журналістів, що його відомство знайде спільну мову і з виробниками, і з переробниками молока. Йдеться про утримання закупівельної ціни на тогорічному рівні. «Якщо ж переробники не зрозуміють цього, — продовжив головний аграрій країни, — ми запровадимо норму надання дозволів на заготівлю молока в тих регіонах і тим переробникам, які пропонуватимуть справедливу ціну».

Мінагропрод, Мінекономрозвитку і Мінфін дістали прем’єрське доручення розробити простий, зрозумілий кожному аграрію і абсолютно прозорий механізм дотацій. Коли б гроші без жодної бюрократичної тяганини чітко у визначений термін потрапляли б селянинові до рук.

«Порядок має бути простий: здав молоко, отримав підтвердження його якості, отримав квитанцію — і  наприкінці місяця маєш гроші», — саме так окреслив Микола Азаров власне бачення втілення такої ініціативи.

ДОСЬЄ «УК»

Юрій Володимирович КОЛОБОВ. Народився 8 квітня 1973 року в місті Павлоград Дніпропетровської області. Закінчив Придніпровську державну академію будівництва та архітектури (Дніпропетровськ) та Харківський державний університет імені В. Каразіна. До 2010 року працював у різних банківських і фінансових установах. З квітня по листопад 2010-го — заступник голови правління Державного експортно-імпортного банку України (Укрексімбанк), з листопада по грудень —  перший заступник голови правління. З грудня 2010-го — перший заступник голови Національного банку України. 28 лютого цього року  указом Президента призначений міністром фінансів.

ЩО РОЗГЛЯНУТО НА ЗАСIДАННI УРЯДУ

♦ Про Концепцію державної етнонаціональної політики України (проект закону);

♦ Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2012 рік (проект розпорядження Президента);

 ♦ Деякі питання заходження іноземних невійськових суден до річкових портів України (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утворення робочої групи з питань удосконалення територіальної організації влади та місцевого самоврядування (постанова Кабінету Міністрів);

♦ Про утилізацію стрілецької зброї (розпорядження уряду);

♦ Про внесення зміни до переліку закордонних дипломатичних установ України, у складі яких утворюються культурно-інформаційні центри (розпорядження уряду).