23 мільярди доларів — обсяг заборгованостей, який зараз є тягарем для української економіки та має бути реструктуризований. Цими словами Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав зрозуміти, що «кредитори хочуть отримати більше, а Україна — заплатити менше». З ними глава уряду має намір продовжувати дискусію, відстоюючи національні інтереси.

В інтерв’ю одному з вітчизняних телеканалів Арсеній Яценюк провів паралелі з минулим: нагадав, що торік наприкінці лютого зовнішній борг України становив 72 мільярди доларів, а нині цей показник сягає 68 мільярди. «Так, ми отримали кредити. Але сплатили кредитів більше, ніж узяли. І цифри це доводять», — наголосив він, додавши, що Міжнародний валютний фонд, країни-члени «Великої сімки» та Європейський Союз говорять про швидкий темп проведення складних, але правильних реформ в Україні. Завдяки програмі з МВФ на вітчизняному казначейському рахунку є майже 30 мільярдів гривень (рік тому там нарахували 100 тисяч гривень).

А ось прогнозувати щось Арсеній Яценюк не поспішає: «Гроші треба накопичувати, тому що нам треба платити армії, нараховувати субсидії. І залежно від того, як розвиватиметься військова ситуація на сході України, розвиватиметься економіка. Навіть у складних умовах ми виконуватимемо спільну програму з МВФ. Якщо ми її виконаємо, 2016 рік буде роком першого зростання».

І вкотре про тарифи

Про роботу Антикорупційного бюро йшлося в окремому блоці. Керівник цієї структури отримав карт-бланш. Однак допоки вона запрацює, «карти у руках» тримає МВС. «Усі арешти й боротьба з корупційною мафією триватимуть. І ніхто мене з цього шляху не зіб’є, зокрема опоненти, які влаштовують різні політичні скандали й протистояння», — передає слова Арсенія Яценюк департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Цього тижня в Києві відбудеться з’їзд шахтарів. Днями Арсеній Яценюк має отримати від міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина план реформування вугільної галузі. Бо в управлінні нею Прем’єр не помічає ефективних дій. Схему тарифоутворення він вважає хибною. Саме тому НКРЕКП і Міненерговугілля мають винести на загал процес формування тарифів як на газ, так і на електроенергію.

План реформування вугільної галузі повинен передбачати розвиток перспективних шахт, а також приватизацію, консервацію й ліквідацію деяких. Загалом в Україні 90 шахт, 55 із них — на тимчасово підконтрольних російським терористам територіях. Державні шахти нині неефективні. На таких середньозважена цифра собівартості тонни вугілля становить 2100 гривень, а в тариф на електроенергію прописується 1100 гривень.

300 із 400 мільйонів гривень, наданих Держбюджетом на виплату заробітних плат шахтарям уже дійшли на місця. Однак системно цю проблему можна буде розв’язати після затвердження реального плану реформування вугільної галузі та ринкових й об∂рунтованих тарифів.

Арсеній Яценюк постійно доводить до громадян позицію уряду. Фото з сайту nfront.org.ua

Мир є спільним бажанням

«Доки в Кремлі для себе не вирішать, що Росія повинна перестати бути державою-агресором, яка захоплює території, й усвідомити свою відповідальність перед світом за мир і стабільність, і забратися як з Донецька й Луганська, так і з Криму, — до того моменту російські терористи намагатимуться нагнітати ситуацію й дестабілізувати її в цілому в Україні, — сказав Арсеній Яценюк. — Яка моя мета й мета України? Досягти миру на Донбасі, відновити контроль над нашими територіями та промисловість. Нам треба відновити нашу державу».

І ще важливо, аби цей процес пройшов без жертв. Нині, за даними Прем’єра, унаслідок воєнного конфлікту 15 тисяч українців поранені, понад 6 тисяч — убиті. За його словами, мета у Росії одна — захопити й знищити Україну.

У цьому контексті глава уряду вкотре повторив, що Володимиру Путіну непогано було б виконати всі пункти Мінських угод. «Ми готові до дискусії винятково з легітимно обраними органами влади в Донецьку й Луганську. Давайте проведемо прозорі й демократичні вибори. Тільки вибори демократичні — це не ті, коли стоять російські бандити й солдати з автоматами на кожній виборчій дільниці», — сказав Прем’єр.

Поки що Кабмін виплатив майже на 14 мільярдів гривень пенсій для жителів Донбасу, зареєстрованих на повністю підконтрольних Україні територіях. Таких пенсіонерів майже 900 тисяч із 1,1 мільйона. За період окупації (згідно з попередніми оцінками) Держбюджет втратив 2,8 мільярда доларів тільки від недосплачених податків і зборів з Донбасу. Постачання еле?ктроенергії та газу обліковується ще в 1 мільярд доларів.

Насамкінець Арсеній Яценюк нагадав, що перед відзначенням 70-річчя завершення Другої світової війни на вулиці Києва, Одеси, Харкова та Дніпропетровська будуть виведені посилені патрулі МВС і Національної гвардії.