Учора Прем’єр-міністр Володимир Гройсман обговорив з міськими головами питання розвитку місцевого самоврядування. На початку зустрічі без зайвих відступів він закликав представників регіональної влади взяти якомога активнішу участь в реалізації реформи децентралізації. Це потрібно зробити хоча б заради старту ефективних змін у країні.

Звертаючись до міських голів, Прем’єр не оминув увагою те, що за останній рік країна вибудувала доволі ефективну систему децентралізації, наділивши місцеву владу чималими повноваженнями. У цьому розрізі Володимир Гройсман наголосив: «Хотів би, щоб ви брали активну участь в капітальному ремонті країни. У кожного з вас є безліч невирішених питань, пов’язаних з усіма сферами життя українських громадян... Реформа децентралізації, яка нині триває, потребує відповідальності кожного з вас на місцях, чіткої стратегії і розуміння того, куди ви спрямовуєте ресурси та як їх використовуєте».

Окрім цього, глава уряду наголосив на акумуляції завдяки децентралізаційним процесам мільйонів і мільярдів у бюджетах розвитку міст. Саме тому він переконаний, що нині кожен регіон має кошти для ефективного налагодження роботи. У державному бюджеті також вистачить фінансів на розвиток регіонів. На думку Прем’єра, «капітальний ремонт країни» — це передовсім реалізація проектів, пов’язаних з модернізацією інфраструктури.

Одним із прикладів енергоощадливості Володимир Гройсман вважає відкриття твердопаливної котельні у Вінниці, з роботою якої ознайомився особисто. Фото з Урядового порталу

Коштів вистачить усім

Продовжуючи тему, Прем’єр відзначив позитивні темпи децентралізації розподілу фінансів у країні. «За останній час, і я можу сказати про це з абсолютною впевненістю, ми отримали достатню систему фінансової децентралізації. Органи місцевого самоврядування наділено всіма необхідними повноваженнями. І в 2015-му, і в 2016 році я завжди обстоював позицію органів місцевого самоврядування», — означив позицію Володимир Гройсман.

Він також закликав органи місцевого самоврядування забезпечити ринковий рівень тарифів на енергоносії та комунальні послуги за належного соціального захисту малозабезпечених, забезпечити якість послуг та слідкувати за обліком ресурсів.

Під час цього засідання глава уряду опосередковано відреагував і на заборону Київради всім структурам і підрозділам комунальних підприємств столиці нараховувати плату за житлово-комунальні послуги за новими підвищеними тарифами. Це рішення запроваджує мораторій до 1 жовтня 2016 року на підвищення цін і тарифів для населення на житлово-комунальні послуги. Також заборонено нарахування за розрахунками з 1 липня і стягнення з населення столиці пені за несвоєчасне внесення плати за ЖКП. Опісля свої наміри про запровадження мораторію на підвищення тарифів висловили Житомир, Дніпро, Львів та Одеса.

Володимир Гройсман заявив, що рішення міської влади Києва щодо тимчасового мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги — це право міської влади, однак воно призведе до витрачання коштів міського бюджету, а їх було б доцільніше спрямувати на проекти модернізації комунального господарства.

Як правильно зберігати енергію

Також Прем’єр назвав безперспективним рішення цих місцевих рад. Його слова цитує УНІАН: «Кожен з вас, якщо є така можливість, може користуватися вітчизняною газотранспортною системою і купувати природний газ там, де ви вважаєте за можливе. Нещодавно уряд України встановив граничну ціну на природний газ — вона не може бути вищою, але може бути нижчою, якщо є відповідні контракти. Газ за цінами на європейському хабі закуповується за контрактами, транспортується і продається. Без жодних занижень. Далі теплокомуненерго встановлює тарифи — і робить це за погодженням з місцевими радами. Потім комунальні підприємства роблять розрахунки комунальних тарифів. Ви можете не подавати розрахунків і залишити ціну, яку вважаєте потрібною, а різницю в цінах можете компенсувати із власних бюджетів. Однак уже за кілька років виникнуть запитання. Кошти доведеться вилучати з інфраструктурних об’єктів. Це і дитячі садки, і школи, і заклади охорони здоров’я. Це буде ваш політичний вибір, але він, як мені здається, абсолютно безперспективний».

У цьому контексті Володимир Гройсман наголосив, що ринкова ціна на газ дає можливість позбутися корупції, коли на газових оборудках з низькими цінами заробляли десятки мільярдів.

До речі, за підрахунками Володимира Гройсмана, заходи з енергоощадності можуть знизити середню оплату за житлово-комунальні послуги у 2—3 рази та допоможуть Україні створити десятки тисяч робочих місць. Він навів два можливих сценарії розвитку подій. Перший — песимістичний, коли влада на місцях рухається популістичним шляхом, допоки Україна потерпатиме від неефективного споживання ресурсів. Другий — представники регіонів стають відповідальними і роблять кроки, які, навпаки, відкривають Україні шлях до енергонезалежності. «Завдяки енергоефективним заходам середній рахунок може стати меншим у 2—3 рази. Окрім цього, кошти, витрачені на енергоефективність, допоможуть створити десятки тисяч робочих місць, оскільки усе це потребує обслуговування», — наголосив глава уряду. Він укотре перерахував головні, на його думку, кроки влади на місцях: забезпечити ефективний облік і дієвий механізм соціального захисту, провести аудит енергопостачальних компаній.