Учора уряд ухвалив рішення створити єдину централізовану систему координації цивільного захисту і безпеки громадян України. З такої заяви розпочав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк засідання Кабміну, яке цього разу відбулося в стінах Державної служби з надзвичайних ситуацій.

Виїзне засідання він провів передовсім, аби почути від голови ДСНС про стан справ у «гарячих» містах України та окремо вийти на відеозв’язок із керівництвом Донеччини. Сергій Бочковський доповідав про локалізацію і ліквідацію пожеж внаслідок обстрілів окупантами густонаселених пунктів Донбасу. Працівники регіональних управлінь служби розбирають завали, продовжують пошук постраждалих, надають їм домедичну допомогу та відселяють людей у безпечні райони для проживання. За словами посадовця, постраждалим внаслідок терористичних атак, громадянам надається  допомога й у пунктах обігріву. «Ми проводимо відновлювальні роботи, а бандити одразу після цього всі системи енергопостачання виводять з ладу», — означив суть проблеми Сергій Бочковський.

Нині настав час скористатися складами Держрезерву. Фото з сайту dozor.kharkov.ua

Підключається Держрезерв

На місцях представники служби разом з оперативними групами МВС очищають території від вибухонебезпечних предметів. Жахає те, що вибухівку ворогу вдається замаскувати під дитячі іграшки, пачки з-під цигарок та цукерок. Для збільшення площ ураження, за словами голови ДСНС, виготовляють вибухівку із вогнегасників.

Для роботи в Авдіївці, Дебальцевому та Маріуполі служба залучила загалом 15 колекторогенераторів. Для потреб громадян у ці три міста надано 32 печі та 6 польових кухонь. Доставлено до деяких міст й 33 тонни урядової гуманітарної допомоги. Зокрема, Слов’янськ отримає 500 ковдр та 5 засобів обігріву — буржуйок. До Харківської, Дніпропетровської та Запорізької областей планується передати 49 електрогенераторів, 150 печей обігріву та 15 польових кухонь.

«Найскладніша ситуація у Дебальцевому. Наших рятувальників обстрілюють та беруть у полон», — продовжив Сергій Бочковський. Незважаючи на це, штаби з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій роботу не припиняють: нині намагаються забезпечити міста і прилеглі до них населені пункти водоочисними установками. Працюють інженерний та технічний загони ДСН і в зоні АТО.

Арсеній Яценюк заявив, що уряд ухвалив рішення про визнання надзвичайної ситуації на державному рівні, про запровадження режиму підвищеної готовності на всій території держави та запровадження режиму надзвичайної ситуації на Донбасі. Глава уряду попросив не плутати ці терміни із воєнним станом і пояснив: «Мета — повна координація дій всіх органів влади для забезпечення безпеки і цивільного захисту України».

Незабаром запрацює Державна комісія з надзвичайних ситуацій (нею керуватиме Прем’єр, який матиме двох заступників — віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і голову ДСНС), а на місцях з’являться регіональні координаційні центри з надзвичайних ситуацій. Керівників ОДА та регіональних управлінь ДСНС Арсеній Яценюк попросив провести інвентаризацію всіх об’єктів цивільного захисту. Потім — сформувати єдиний запит на постачання всіх матеріально-технічних цінностей. «В реєстрі запитів має бути прописана інженерна техніка, матеріально-технічне, речове майно, ліки, список продуктів харчування», — пояснив він. Міністр охорони здоров’я разом із головою Державного агентства резерву здійснить перевірки на складах, що дасть змогу ухвалити рішення про розбронювання цінностей і лікарських препаратів. Коли весь запит на медичні препарати узагальнить ДСНС, МОЗ звернеться до міжнародних донорських організацій з проханням надати додаткову гуманітарну допомогу Україні.

Держрезерв, Мінагрополітики і Аграрний фонд перевірять, що є з переліку заявок на харчування, наданих ДСНС, на вітчизняних елеваторах і складах. Держрезерв має розбронювати цінності, а Міністерство фінансів — виділити відповідні кошти. Мінагрополітики через Аграрний фонд має забезпечити потребу в продуктах харчування.

Мобілізують  і будівельників

«Керівники ОДА, ви переходите в щоденний режим роботи. В країні створено Єдину систему захисту громадян і Державну надзвичайну комісію. Разом з регіональними вона відповідає за стан справ у кожній області, — сказав він. — ДСНС потрібно подати перелік того, що необхідно на регіональному рівні і що може бути забезпечене через купівлю у наших суб’єктів підприємницької діяльності. Міністерство економічного розвитку і торгівлі має звести потреби з регіонів з можливостями виготовлення продуктів у кожній окремій області. Уряд ухвалить рішення, щоб з резервного фонду профінансувати все це. В місцевих бюджетах слід передбачити кошти на ліквідацію надзвичайних ситуацій, лікарські препарати, харчову продукцію».

Окрім цього, Міненерговугілля повинно невідкладно отримати запит від ДСНС і через «Укргазвидобування» та інші компанії, де держава має контрольні пакети акцій, забезпечити пально-мастильними матеріалами відповідні регіони. Мінсоцполітики складе списки загиблих внаслідок терористичних атак, аби уряд зрозумів, «як, кому і в яких обсягах допомагати».

Відбудова регіонів ляже на плечі Мінекономрозвитку — та перед тим, як ухвалювати рішення про обсяг потрібних на це коштів із резервного фонду, органи влади на Донеччині мають провести інвентаризацію в Маріуполі та надати відомству техніко-економічні розрахунки.

«Державна комісія з надзвичайних ситуацій ухвалить рішення про мобілізацію будівельників для створення будівельних батальйонів і відновлення зруйнованих міст, — резюмував Арсеній Яценюк. – Бо ми повинні захистити людей».