Блокада під’їзних шляхів через адміністративний кордон з Херсонською областю розпочалася 20 вересня. Учасники акції «Громадянська блокада Криму» не пропускають на півострів вантажівки з українськими продуктами. Її ініціатори — лідери кримськотатарського народу Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, представники неурядових організацій та народні депутати України. Головні вимоги протестувальників: припинити репресії окупаційної влади проти кримських татарів, звільнити українських політв’язнів Надії Савченко, Олега Сенцова й Олександра Кольченка.

Не торгуй з окупантами!

Учасники акції, повідомляє Укрінформ, тримають великі плакати, які легко прочитати з кабіни автомобіля: «Крим закритий. Бережи гроші та совість», «Не торгуй з окупантами», «Крим закритий, торгуй з Європою» тощо.

Заступник начальника Херсонського УМВС Ілля Ківа запевнив, що правоохоронці готові запобігти будь-якій провокації, яка може виникнути під час проведення акції з блокування проїзду вантажних фур на територію півострова. «Завдання з охорони та дотримання правопорядку виконуємо. Міліція з народом України», — повідомив Ілля Ківа на своїй сторінці у Фейсбуці. Легкові автомобілі й пішоходи вільно перетинають адміністративний кордон. Вантажний транспорт із Криму на материкову частину України також пропускають у звичному режимі.

На пропускному пункті Чаплинка дорогу допомагали блокувати народні депутати. Як повідомив депутат Ігор Луценко у коментарі для «Крим. Реалії», народні депутати перекрили рух вантажівок, запаркувавши свої авто прямо на дорозі. У соціальних мережах стало популярним відео, на якому Рефат Чубаров спілкується з водіями вантажівки, що намагалися «домовитися» про переїзд на територію Криму. «Хлопці, Олегу Сенцову дали 20 років тюрми! Яких грошей це варто?!» — переконував далекобійників політик.

Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров — серед учасників безстрокової акції «Громадянська блокада Криму».

Блокада із запізненням

«Продовольча блокада» Криму, про яку точаться дискусії ще з початку російської анексії, спричинила бурхливу реакцію серед політиків і громадськості.

«Київ досі вперто не розуміє, чому війна й окупація повинні заважати бізнесу, — обурюється народний депутат Дмитро Тимчук і пояснює: — Ми або воюємо, або торгуємо». За його словами, акція «Громадянська блокада Криму» стала «ляпасом державі Україна, тому що сама держава повинна була зробити це навесні 2014 року». Дмитро Тимчук вважає, що економічна блокада продемонструє, про що «думав Путін, коли «повертав» Росії Крим». «Є надія, що Україна нарешті не на словах, а на ділі почне чинити зі своїм ворогом так, як це зробила б будь-яка адекватна держава», — вважає фахівець.

Кримська активістка Ліза Богуцька, яка була змушена кілька місяців тому залишити рідний Сімферополь через свою активну проукраїнську позицію, сама бере активну участь в акції з торговельної блокади. Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці: «Я наполягала на блокаді ще з першого дня анексії, саме тоді, коли ще жила в Криму зі своєю родиною». Вона також нагадала критикам, що більшість продуктів, завезених з території України до Криму, «осідає в російських військових частинах, які базуються там, де повинні служити наші, українські, військові».

Схеми руйнує закон

Проте думку політиків і представників громадськості не поділяє експерт «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник. Вона переконана, що блокада Криму порушує зобов’язання України стосовно міжнародного гуманітарного права, а також закон України про окуповані території. Про це вона заявила в коментарі «УК».

«Проблема торговельних фур, які везуть продукти з материкової України до Криму, виникла через закон про вільну економічну зону «Крим», підписаний торік у вересні. Саме він і спричинив корупційні схеми у галузі вантажоперевезень на анексований півострів», — вважає вона, переконуючи, що цю проблему треба розв’язувати лише у правовому полі. «Необхідно скасувати цей закон і ухвалити новий, прозоріший, який ліквідує корупційні схеми на так званому кордоні з Кримом», — вважає експерт.

Тим часом, активісти громадської організації «Союз придністровців України» вирішили підтримати акцію кримських татар. Вони пообіцяли перекрити кордон з Придністров’ям, яке багато в чому економічно залежить від України.