На Львівщині міська та обласна ради затвердили комплексні програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей. Окрім грошової одноразової допомоги, надання путівок на оздоровлення, пільг для сімей загиблих воїнів, найвагоміша пільга — отримання безкоштовного житла та земельних ділянок. У Львові по ці соцгарантії звернулося понад 1200 осіб.

Першу шестиповерхівку для воїнів та родин загиблих планують здати у травні. Фото Володимира ЗAЇКИ

Уряд допоміг коштами

Ще навесні минулого року Кабмін постановою затвердив мільярд гривень на придбання квартир та поліпшення житлових умов для сімей загиблих військових, які безпосередньо брали участь в АТО. На Львівщині по кілька квартир придбали у Самборі, Стрию, Червонограді, Трускавці, а також у Яворівському (для 16 родин), Старосамбірському (для 9 сімей), Самбірському (5 квартир) районах. Як повідомив начальник управління архітектури, містобудування та інфраструктурних проектів Львівської ОДА Володимир Лаврін, ще понад десяток громад підібрали житло і готують документи для його придбання.

Для Львівщини уряд надав кошти на придбання 61 квартири, а загальна сума видатків — понад 26 мільйонів гривень. Загалом в області ситуація з житлом для цих категорій складна. Так, на квартирному обліку у Львівській міськраді — вже понад тисяча учасників АТО, десятки сімей загиблих та інвалідів.

Тому відрадно, що у Львові поблизу вулиці Під Голоском розпочали спорудження першого (з чотирьох) 53-квартирного будинку. Депутати міськради надали для цього 39 мільйонів гривень.

Як пояснив головний замовник і підрядник робіт генеральний директор ЛКП «Рембуд» Віктор Писаренко, на виділеній ділянці (0,65 га) постануть ще восьми-, девяти- і пятиповерхівки. Всього 210 двокімнатних помешкань. Квартири здаватимуть у нульовому циклі. Членам родин безкоштовно виконають оздоблювальні роботи. Проектом передбачено підвали, підземний паркінг, дитмайданчик. Але, переконаний Віктор Писаренко, конче потрібна фінансова допомога Кабміну. Адже лише на зведення трансформаторної підстанції потрібно понад 60 мільйонів гривень. Віктор Писаренко обіцяє за умови належного фінансування здати в експлуатацію перший будинок у травні цього року. Закріплення квартир за власниками проводитиме спеціально створена громадська комісія з житлових питань при виконавчому комітеті і робоча група з представників Спілки соціального захисту прав учасників АТО та членів їхніх сімей.

Крім цього, ще на початку осені Львівський міський голова Львова Андрій Садовий і міністр оборони Степан Полторак підписали меморандум, згідно з яким місто виділяє оборонному відомству земельні ділянки для будівництва житла військовослужбовцям, які перебувають на квартирному обліку, та членів сімей загиблих учасників АТО. Житло споруджуватимуть державним коштом або спільно фінансуватимуть із державного і місцевого бюджетів. Одну таку ділянку виділили поблизу вулиці Під Голоском, дві — в мікрорайоні Рясне-2. До речі, саме в цьому мікрорайоні компанія СТР упродовж 5 років зводитиме корпуси своїх підприємств на 30 тисяч робочих місць. Тож його жителі матимуть змогу отримати роботу.

Гуртом дешевше

Заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак зауважує, що найактуальнішою проблемою найближчим часом стане виділення земельних ділянок учасникам АТО. «В області ще є вільні земельні ділянки, але рано чи пізно їх бракуватиме. Лише за 10 місяців уже виділено понад 2200 наділів загальною площею більш ніж 350 гектарів». Поділяє ці занепокоєння і начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин Львівської міської ради Сергій Коровайник: «Ідеться про десятки гектарів, яких місто просто не має. Потрібно шукати шляхи. Наприклад, утворювати житлово-будівельні ко оперативи, засновниками яких будуть самі заявники».

У Львові цією проблемою перейнялися люди зовсім далекі від влади. Громадська організація «Доступне житло» презентувала першу недержавну програму будівництва квартир для учасників АТО, яка дасть можливість придбати житло за ціною 110 доларів за квадратний метр. Тобто типова однокімнатна квартира обійдеться воїнам менш ніж  3700 доларів. Розробник програми і водночас голова організації Іван Росоловський вирішив усе дуже просто: «Потрібно об’єднати земельні ділянки і на них будувати багатоповерхівки». Адже не секрет, що більшість воїнів АТО — люди незаможні й самотужки зводити житло не спроможні через брак коштів. А ось віддати земельний наділ під кооперативне будівництво будуть раді. Як зробити його дешевим?

Надана ділянка там, де вже є досить розгалужена комунальна мережа, дасть змогу здешевити кошторис на 10—15%. За пільговою ціною пропонується продавати лише певну частину квартир: найнижчою вона має бути для учасників АТО, за трохи вищою — для соціально незахищених, а решту 20% — за ринковою. Саме прибуток від останнього продажу і забезпечуватиме здешевлення житла для учасників АТО. Іван Росоловський вважає, що від отримання земельних ділянок до завершення будівництва потрібно рік-півтора. За такою схемою організація вже допомогла побудувати 22-квартирний будинок у Винниках, де триває зведення ще двох. Загалом перший етап реалізації програми, а це 4 роки, передбачає будівництво 3000 квадратних метрів житла, що дасть змогу отримати учасникам програми понад 25 квартир.

Орест КОЛТУЦЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»