Вони не кіношні герої, хоч і постали з телеекранів перед широкою глядацькою аудиторією. Звичайні хлопці, обпалені порохом, закіптюжені димом, але незламні в бажанні захистити Батьківщину від східної варварської орди. Минув рік відтоді, як трагічні події, що відбувалися на дебальцевському виступі, стали історією. Та лише зараз починаємо усвідомлювати те, що довелося пережити українським бійцям у степах Донеччини.

Вражають подеколи страшні кадри документального фільму «Дебальцеве», який продемонстрували цього тижня провідні вітчизняні телеканали, що мало кого залишили байдужими у нашому суспільстві. Переглянув цю стрічку й Президент Петро Порошенко, але не по телевізору, а в кінозалі, де поспілкувався з глядачами й авторами фільму.

Навіть з урахуванням організаційних недоліків операції з відведення військ ті події, вважає глава держави, неодмінно увійдуть в історію України та в підручники військового мистецтва, які нині пишуться досвідом і кров’ю українських воїнів. «Дуже важливо робити такі фільми, щоб уся країна бачила надзвичайно важливий героїчний вчинок, коли проводилась операція, яка увійшла в історію як Дебальцевська», — цитує слова Петра Порошенка прес-служба Президента.

То була унікальна операція наших Збройних сил, зміст якої багатьом став зрозумілим згодом, за кілька місяців. «Ніхто не розуміє, наскільки важливою була присутність українських військ під час переговорів у Мінську, наскільки важливим було довести всьому світові злочинний характер російського агресора. Бо ніякі не сепаратисти — бойовики, відбірні частини російського спецназу штурмували Дебальцеве. І ворог заплатив за це дуже високу ціну», — провадив далі Президент.

Він запевнив присутніх, що країна пам’ятатиме кожного, хто захищав кожен блокпост, кожного, хто віддав життя для того, щоб Україна була вільною. А бойова операція під Дебальцевим має назавжди залишитися у нашій історії та в серці кожного українця. Втім, люди пам’ятатимуть це й без зайвих нагадувань.

«Не віриться, що вже минув рік. Ми вже живемо в абсолютно інших умовах. Армія інша. Боєздатність вища. І підготовка, і забезпечення. І лише бойовий дух українського воїна той самий — дебальцевський. Дякую вам за це», — звернувся глава держави до воїнів, присутніх на показі фільму.

Режисер документального фільму «Дебальцеве» безпосередній учасник тих подій Євген Степаненко розповів про задум стрічки: «Нашим завданням було показати ті події чесно. І це дуже складно. Складно знімати — легше було там воювати. Рік тому, коли наш Президент в Артемівську казав, що ми перемогли, ми у нашому військовому шпиталі дивилися на це і не розуміли. Минув рік, і розумію, що це справді була перемога. Розумію, що Дебальцеве виявилося наріжним каменем нашої Української армії й сучасної Української держави. Ми показали, що можемо, вміємо і воюємо. І це було так важливо і в Мінську, і важливо для нас — стримати ворога там, у Дебальцевому, і вийти гідно». 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»