Те, що дні української культури розпочнуться у Вроцлаві із презентації Львова, не випадково. Ці два міста пов’язані спільною історією. Після Другої світової війни велика частина львівської інтелігенції переїхала до Вроцлава, там навіть є вулиця Львівська та знакові для обох міст пам’ятки. Наприклад, пам’ятник відомому авторові комедій Олександрові Фредру перенесено зі Львова в 1956 році.

Кава під музику

У квітні 2016 року одна з вулиць поряд із площею Ринок стане маленьким Львовом. Будинки постануть у стилі старого Львова, відкриють галереї українських художників, літературні та театральні клуби, звучатиме українська музика, виступатимуть артисти. А щоб гості фестивалю остаточно поринули в атмосферу цього прекрасного міста, в кав’ярнях подаватимуть відому на весь світ львівську каву, в ресторанах пригощатимуть національними українськими стравами, а в магазинах продаватимуть наші сувеніри.

Нова Україна

Україну представлятиме не лише Львів. Заплановано чимало українських проектів протягом усього 2016 року. А саме: фестиваль театральних акторів, дні української архітектури та авторської пісні й багато іншого. Також буде представлено знаменитий петриківський розпис у вигляді колекції декоративних панно і дерев’яних виробів. Особливу роль відведено українським фільмам, демонстрація яких почнеться з «Тіней забутих предків».

Організатори кажуть, що акцент на Україну в культурних проектах роблять для того, щоб Європа краще нас зрозуміла. Щоб люди не асоціювали нашу країну тільки з війною і кризою, а дізналися про багату культуру та унікальні традиції.

Майдан у панорамі

Арт-куратор культурних проектів Рафал Козинський розповів «УК», що планують показати українську культуру, яка з’явилася після Майдану. До речі, ці події відобразять на фасаді Рацлавицької панорами, на якій зображено битву польських повстанців під Рацлавицями 1794 року під проводом Костюшка з російськими військами. Це творіння художників Яна Стики і Войцеха Коссака на початку XX століття було у львівському Стрийському парку, а після Другої світової переїхало до Вроцлава.

Зрозуміло, в радянські часи панораму не дозволяли показувати. Тільки 1985 року для неї збудували спеціальну ротонду, щоб продемонструвати величезне полотно розміром 150 метрів завдовжки і 15 заввишки.

Масштабна картина боротьби українців за свободу повинна з’явитися у 2016 році зовні панорами.

Місце зустрічі

Вроцлав — столиця південно-західного польського воєводства Нижня Сілезія, де 700 тисяч жителів. До 1945-го місто називалось Бреслау й належало Німеччині. За історію Вроцлав побував під протекторатом польської, чеської, німецької, австрійської, угорської влад.

На 2016 рік у столиці Нижньої Сілезії заплановано 400 масштабних культурних заходів, на які передбачено 50 мільйонів євро.

Рекомендувати читачам той чи той фестиваль — справа невдячна. Хтось прагне побувати на джазовому фестивалі, а хтось, можливо, візьме участь у флешмобі гри на гітарі на Ринковій площі й потрапить у Книгу рекордів Гіннесса, інший захоче послухати концерт класичної музики в недавно побудованій філармонії. Одне слово, приїхати до Вроцлава варто. Недарма папа Іван Павло ІІ під час візиту 1997 року до столиці Нижньої Сілезії сказав: «Вроцлав — місце зустрічі». Ці слова стали гаслом культурної столиці 2016 року.

ДОВІДКА «УК»

Від 1985 року за ініціативи Євросоюзу щорічно обирають те чи те місто центром культурного життя. Мета — збереження культурної та історичної спадщини Європи і діалог культур. З 2005 року титул європейської столиці культури щорічно отримують два міста, одне — зі «старого» Євросоюзу, друге — із країн, які недавно увійшли до складу ЄС. У 2016 році паралельно із Вроцлавом культурною столицею названо іспанське місто Сан-Себастьян.

Крім іншого, у 2016 році ЮНЕСКО визнала Вроцлав всесвітньою столицею книги.

НА ЗАМІТКУ

Чим ще зайнятися

Порахувати гномів. Гуляючи Вроцлавом, дивіться під ноги — не наступіть на гномиків, або krasnoludki, як їх називають поляки. Вони розкидані по всьому місту, і кожен займається своєю справою: біля будинку одружень цілуються гноми-наречені, гном-турист тягне в готель валізу. Є гном-листоноша, гном-пожежник, гном, який об’ївся піци... Продаються навіть карти, де відзначено місця гномів, але вони швидко застарівають, адже весь час з’являються нові фігурки. Кажуть, їх уже 300.

♦Відвідати острів Тумський. Майже 120 мостів поєднують береги річки Одер і 12 островів, на яких розташоване місто. Найзнаменитіший із них Тумський. Тут збереглися найстаріші житлові будинки та костели.

♦Піти в зоопарк. Він найстаріший і найбільший у Польщі. На його території збереглося безліч історичних будівель. Наприклад Будинок мавп і Будинок метеликів у тераріумі. Особлива гордість зоопарку — африкаріум, унікальний величезний океанаріум, де представлено різноманітні екосистеми континенту.

♦ Прогулятися Щитницьким парком. Частину парку відведено під японський сад. Облаштований 1913 року, він вважався перлиною паркового мистецтва, але в роки війни дуже постраждав. Лише в 1996-му його відновили за допомогою японських фахівців.

Як доїхати

Зі Львова, Києва та Чернівців курсує автобус на Вроцлав. Можна доїхати поїздом Львів — Вроцлав. Із 12 грудня 2015 року зі Львова розпочинає рух нічний поїзд польського залізничного гіганта PKP Intercity, який прямуватиме до Кракова, а додаткові вагони — до Варшави та Вроцлава.

Урочисте відкриття

Відкриття Року культури Вроцлава відбудеться 15—17 січня 2016 року. На цей вікенд заплановано понад 100 заходів, зокрема в неділю відбудеться урочиста церемонія проекту «Пробудження». Це художнє втілення історії Вроцлава.

За допомогу у підготовці матеріалу автор вдячний Польській туристичній організації.

Світлана БОРИСОВА
для «Урядового кур’єра»
Київ — Вроцлав — Київ