За результатами оцінки діяльності членів Кабінету Міністрів його керівник Арсеній Яценюк запропонує парламентській коаліції новий склад і структуру уряду та обласних державних адміністрацій. Таку заяву глави уряду українці почули під час його «10 хвилин» на вітчизняних телеканалах. Він нагадав, що на засіданнях колегій у міністерствах заслуховували звіти й розподіляли завдання. Що керівництво кожного з відомств встигло зробити за кілька місяців, а що ні, стане зрозумілим у вересні.

«За результатами оцінки діяльності кожного міністра я запропоную парламентській коаліції новий склад та нову ефективну структуру Кабінету Міністрів, а також обласних державних адміністрацій, — уточнив Арсеній Яценюк. — Це повинна бути не кількість, а якість. Це повинна бути не імітація, а відповідальність».

Нині Кабінет Міністрів вибудовує ефективну та якісну роботу державної служби. У цьому контексті Прем’єр вкотре наголосив, що посадовець, який надає певну послугу, має усвідомлювати, як забезпечити надання сервісів державою громадянам. Для цього потрібні знання, досвід і гідний рівень матеріального забезпечення.

Різноманітні довідки поступово перестають бути предметом збагачення для чиновників. Фото з сайту umt.kz

Чітка мета й нові можливості

Уряд планує й надалі дотримуватися схеми зменшення повноважень на місцях. Цю думку Арсеній Яценюк розкрив у фразі: «Яка наша мета? Що менше урядових повноважень, то менше проблем у людей, то менше втручання держави у їхнє повсякденне життя, і то простіше жити, розвивати бізнес і працювати над тим, аби Україна стала справді європейською державою».

Він переконаний, що для забезпечення роботи цих механізмів, на центральному рівні органів державної влади слід провести значні зміни.

«Завдання всієї української влади — служити народу України. Завдання кожного посадовця — служити кожному з українців. У нас чіткі плани і завдання. Але важливий не процес, а результат. Це єдине мірило змін у житті кожного з нас. Змінюємо країну разом», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Окрім цього, Арсеній Яценюк розповів, що з 1 жовтня, згідно з рішенням Міністерства юстиції, 7 тисяч нотаріусів та представники органів місцевого самоврядування отримують право реєструвати й видавати довідки у кожному селі й містечку. Для цього нотаріуси та представники органів місцевого самоврядування проходять навчання й тренування.

За його словами, уряд змінив систему, коли для отримання довідки чи свідоцтва про право власності на нерухомість, люд вистоював черги, сплачував близько 300 гривень хабара та очікував довідку кілька місяців. «Зараз виписку про дані реєстрації свого бізнесу можна отримати онлайн», — додав Прем’єр.

До речі, нині в електронній формі можна отримати 20% адміністративних послуг. 47 тисяч українців вже скористалися цією можливістю. Уже 250 пар подали документи на оформлення шлюбу.

Бізнес за добу

«Уряд України вирішив не брати на себе додаткових функцій і повноважень, а, навпаки, віддати владу на місця, зменшити ці функції і повноваження й відповідно зменшити бюрократію і корупцію, які будувалися в країні два десятки років», — означив позицію Арсеній Яценюк.

Органи місцевого самоврядування отримують відповідні повноваження, щоб надавати громадянам послуги безпосередньо в їхньому місті чи селі, а відтак місцеві бюджети зможуть поповнитися за рахунок додаткових доходів. За підрахунками глави уряду, завдяки децентралізаційним процесам кожна область матиме від 70 до 150 мільйонів гривень. Все залежить від кількості населення. Кошти планують спрямувати на вирішення соціальних питань, розвиток інфраструктури, модернізацію шкіл і лікарень.

Прем’єр також попередив, що невиконання завдання зі спрощення реєстрації права власності на землю потягне за собою персональну відповідальність керівника Державного агентства земельних ресурсів, оскільки нині право власності на земельну ділянку реєструє саме це відомство. «Можу зазначити, що зараз нічого в питанні спрощення реєстрації права власності на землю не зроблено. І це те завдання, яке Держземагентство повинне виконати до вересня, — сказав Арсеній Яценюк. — Невиконання тягне за собою персональну відповідальність керівника відомства».

А ще глава уряду нагадав, що Міністерство юстиції спростило реєстрацію ведення бізнесу. Річ у тім, що Державна фіскальна служба не внесла змін до своїх регламентів. «У рамках реформи Державної фіскальної служби вже у вересні буде ухвалено відповідні рішення, які за 24 години дадуть змогу зареєструвати бізнес», — запевнив Прем’єр.