Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг України (Нацкомфінпослуг, Комісія) опікується діяльністю небанківських фінустанов, у тому числі страхових компаній, кредитних спілок, недержавних пенсійних фондів, ломбардів. Про те, як працюють сьогодні страховики та чи можна довіряти свої гроші недержавним пенсійним фондам, під час «прямої лінії» в «УК» розповів т. в. о. голови Нацкомфінпослуг Максим ПОЛЯКОВ. 

T. в. о. голови Нацкомфінпослуг Максим ПОЛЯКОВ

— Олена Миколаївна ЛЄОНОВА, викладач, м. Миколаїв:

— Максиме Анатолійовичу, доброго дня. При виїзді з України до Криму прикордонники вимагають «зелену картку». Як в умовах тимчасово окупованої території покриваються ризики, пов’язані з ДТП, на півострові між страхувальниками — громадянами України і кримчанами?

— Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) гарантує виконання в повному обсязі зобов’язань з обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на всій території України, у тому числі в Автономній Республіці Крим (АР Крим) та Севастополі. Крім того, МТСБУ продовжує приймати повідомлення про ДТП, здійснює і здійснюватиме регламентні виплати згідно з чинним законодавством України постраждалим у ДТП на всій території України, зокрема й на території АР Крим та у Севастополі.

— Олена ЗЕЛЕНА, м. Чернігів:

— Мій чоловік застрахувався на додаткову пенсію. Чи можна зараз довіряти недержавним пенсійним фондам і чи бере держава на себе якісь зобов’язання з повернення виплачених громадянами коштів у разі обвалу такого фонду?

— Закон України «Про недержавне пенсійне забезпечення» та інші нормативно-правові акти, що регулюють діяльність системи недержавного пенсійного забезпечення, передбачають достатній механізм захисту громадян, які стали учасниками недержавних пенсійних фондів (НПФ). Зокрема пенсійні активи не можуть бути предметом застави і повинні використовуватися лише на цілі, передбачені статтею 48 цього Закону. На пенсійні активи не може бути звернено стягнення за зобов’язаннями засновників пенсійного фонду, роботодавців-платників, осіб, що здійснюють управління активами пенсійного фонду, адміністратора, зберігача такого фонду та страхової організації, з якою укладено договір страхування довічної пенсії учасником відповідного пенсійного фонду або договір страхування ризику настання інвалідності чи смерті учасника фонду.

Банк-зберігач, у якому на спеціальному рахунку зберігаються активи пенсійного фонду, не може їх використовувати як кредитні ресурси. Також пенсійні активи не можуть включатися до ліквідаційної маси зберігача пенсійного фонду та інших банків. Крім того, НПФ не може бути проголошено банкрутом та ліквідовано за законодавством про банкрутство. У разі прийняття рішення про ліквідацію недержавного пенсійного фонду кожен його учасник вибирає іншу фінансову установу, куди має бути передано належні йому пенсійні кошти, а саме інший пенсійний фонд (з яким учасник фонду уклав пенсійний контракт), банк (у якому відкрито пенсійний депозитний рахунок), страхову організацію (з якою учасник фонду уклав договір страхування довічної пенсії, якщо учасник фонду досягнув пенсійного віку, визначеного законом). Якщо учасник НПФ, який ліквідовується, у встановлений законом термін не визначився з фінансовою установою, куди має бути переведено його пенсійні накопичення, їх переводять до іншого відкритого НПФ, про що учасник отримує відповідне повідомлення.

За повним КАСКО здійснюється страхування транспортного засобу від усіх ризиків. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Водночас НПФ не несе відповідальності за зобов’язаннями держави, а держава не несе відповідальності за зобов’язаннями пенсійного фонду (це зазначено у кожному пенсійному контракті). Тому багато що залежить і від громадян, коли вони вибирають установу, в якій відбуватиметься накопичення коштів для майбутньої додаткової пенсії. Слід вивчати інформацію про різні пенсійні фонди, що є на їхніх сайтах та офіційному сайті Нацкомфінпослуг, порівнювати та вибирати. Своєю чергою Нацкомфінпослуг робить значну роботу з очищення ринку недержавного пенсійного забезпечення від сумнівних, нульових і таких, що існують формально, недержавних пенсійних фондів, вилучаючи їх із Держреєстру фінансових установ.

— Володимир КОВАЛЬЧУК, Волинська область:

— Що таке «Повне КАСКО»? Наскільки можна вірити компаніям, які обіцяють за такого варіанта страховки відшкодувати 100% вартості автомобіля?

— «Повне КАСКО» — назва страхового продукту, за яким здійснюється страхування транспортного засобу від усіх ризиків, які можуть виникнути у процесі експлуатації автомобіля. Цей продукт стосується тільки страхування самих транспортних засобів і не передбачає страхування відповідальності перед третіми особами, страхування водія та пасажирів, майна (страхування карго), що перевозять у автомобілі. При цьому зазначені договори страхування, які містять ризики цього страхового продукту, укладаються у добровільній формі, а отже визначаються за домовленістю сторін. Вони можуть містити різні умови залежно від умов Правил страхування конкретного страховика.

— Як вибрати надійну страхову компанію? Що робити, якщо страховик не виплачує страхову виплату?

— Нацкомфінпослуг не має права давати рекомендації щодо вибору тієї чи тієї страхової компанії. Можемо лише порадити не укладати договір страхування на вулиці у непристосованих для цього місцях тощо. Краще відвідайте офіс страхової компанії (СК), зверніться до брокера або страхового агента для отримання консультації та укладання договору страхування, ознайомтеся з відповідними ліцензіями страхової компанії та умовами договору. В разі сумнівів щодо діяльності конкретного страховика ознайомтеся з інформацією, яка міститься в Держреєстрі фінансових установ, за адресою www.nfp.gov.ua.

Якщо є порушення страховою компанією своїх зобов’язань, потрібно письмово звертатися до Нацкомфінпослуг за адресою: вул. Бориса Грінченка, 3, м. Київ, 01601. Комісія після отримання звернення (скарги) фізособи — споживача фінансових послуг щодо дій страхової компанії направляє вимогу до відповідної страхової компанії про надання документів стосовно скарги. За результатами розгляду документів, наданих страховиком, у разі якщо вбачається порушення, складають акт про правопорушення, та розпочинають провадження по справі. На розгляд справи запрошують керівників відповідних СК з метою надання пояснень. За результатами розгляду справи Нацкомфінпослуг приймає рішення про застосування відповідних заходів впливу або про закриття справи з підстав, визначених законодавством.

— Володимир Олександрович, страховик, м. Київ:

— Уже місяць страховики не можуть купити та перерахувати валюту за договорами перестрахування. Що зробив регулятор для того, щоб ця ситуація не підривала інвестиційну привабливість ринку і фінансову стійкість страховиків?

— Оскільки це питання стосується нормативно-правових актів Національного банку України, то Нацкомфінпослуг надіслала листи від 2 жовтня цього року № 7876/13-5 та від 23 жовтня № 1048/13-5 з проханням до Нацбанку висловити свою позицію щодо порушених питань, але відповіді ми не отримали.

— Павло КРОПИВИН,м. Одеса:

— Чи готовий регулятор підтримати модель впровадження в Україні системи обов’язкового медичного страхування (ОМС) за участю комерційних страховиків?

— Так. Вважаємо, що реально виконувати базовий перелік видів меддопомоги, які фінансуватимуться за кошти загальнообов’язкового державного соціального медстрахування, з метою недопущення щороку зміни таких видів та розміру базових страхових внесків роботодавців (ідеться про оприлюднений 24 жовтня 2013 р. на веб-сайті Міністерства охорони здоров’я проект Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування»). Крім того, можливо забезпечити участь страховиків у системі загальнообов’язкового державного соціального медстрахування щодо страхування тих видів меддопомоги, що не внесені до їхнього базового переліку. Вони фінансуватимуться за кошти загальнообов’язкового державного соціального медичного страхування, в тому числі йдеться про високоспеціалізовану меддопомогу або перебування на стаціонарному лікуванні.

— На ринку обговорюють кілька варіантів подальшої долі Нацкомфінпослуг. Яке, на вашу думку, її майбутнє? Згідно з першим варіантом, її буде оновлено, другий варіант — ліквідовано і на її базі створено департаменту НБУ. Третій варіант — Нацбанк здійснюватиме контроль за ринком банківських послуг, діяльністю кредитних спілок, страхових компаній, ломбардів, бюро кредитних історій, компаній, що надають послуги з лізингу та факторингу, діяльності платіжних систем і систем розрахунків. Контроль за іншими ринками фінпослуг пропонується покласти на Нацкомісію з фінансового нагляду (створену замість НКЦПФР та Нацкомфінпослуг)?

— Передання функцій з регулювання та нагляду за діяльністю страхового ринку до Нацбанку України є передчасною та не відповідає меті та підходам до диференціації ринків фінансових послуг в Україні, визначених як банківські та небанківські.

«Пряму лінію» підготувала Вікторія КОВАЛЬОВА,  «Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Максим ПОЛЯКОВ. Народився у 1982 році в Умані Черкаської області. Закінчив у 2004 році Уманський державний педагогічний університет ім. Павла Тичини за спеціальністю «Фінанси», а в 2008-му — аспірантуру за спеціальністю «Економіка та управління національним господарством».

У 2010—2012 роках викладав в Уманській філії Європейського університету та Уманському державному педагогічному університеті ім. Павла Тичини. З лютого 2011 по червень 2012 року — заступник міського голови Уманської міської ради. З червня 2012 по березень 2014 року — експерт Громадської організації «Фронт Змін». З березня цього року — член Нацкомфінпослуг. З 5 квітня тимчасово виконує обов’язки голови цієї Комісії. 

 

ПРЕС-ЦЕНТР «УК»

З питань органiзацiї та проведення «прямих лiнiй» i «круглих столiв» «Урядового кур’єра» звертатись до керiвника прес-центру Анни ШИКАНОВОЇ за електронною адресою:  imrich@ukcc.com.ua.