Малайзійський літак Boeing MH17 було збито 17 липня 2014 року в небі над Донеччиною ракетою, випущеною із зенітно-ракетного комплексу «Бук», встановленого на полі біля міста Первомайськ. «Бук» було завезено з території Росії, і після запуску ЗРК повернуто до РФ. Такий висновок учора в Гаазі оприлюднила Міжнародна слідча комісії, до складу якої увійшли експерти п’яти країн: Нідерландів, Бельгії, Малайзії, Австралії та України.

До роботи над слідством було залучено приблизно 2 тисяч експертів, переглянуто десятки тисяч відео- та фотоматеріалів, проведено понад 150 тисяч телефонних розмов, розіслано 60 інформаційних запитів до 20 країн світу. До аналізу фактів і обставин загибелі літака було залучено американське та європейське космічні агентства. Міжнародні експерти стверджують, що мають у своєму розпорядженні докази найвищих стандартів, яких має бути достатньо, щоб притягти винних у катастрофі до відповідальності.

Різноманітні слідчі експерименти задля встановлення істини тривали майже два роки. Фото з сайту КНІИИСЭ

Поки що йдеться про завершення першої частини слідства — встановлення виду озброєнь, з якого збито літак, місця його походження та запуску ракети. Спочатку слідство швидко перевірило та відкинуло версію про те, що малайзійський Боїнг було збито іншим літаком (на чому вперто наполягала Москва). Уламки літака та самого снаряда, знайдених на місці катастрофи, довели, що літак було збито наземними зенітними засобами.

Голова департаменту розслідувань поліції Нідерландів Гілберт Пауліссен під час прес-конференції розповів, що слідство має неспростовні докази того, що ракету серії 9М38 було випущено із ЗРК «Бук», завезеного з Росії. Постріл здійснено з території, яку контролювали проросійські бойовики. Про це свідчать перехоплені телефонні розмови членів збройних угруповань.

Слідству вдалося точно відстежити шлях ЗРК територією України. За інформацією слідства, «Бук» в’їхав в Україну з РФ і в супроводі конвою був транспортований до місця запуску через Донецьк, Макіївку до Сніжного, звідки своїм ходом дістався пункту призначення. За даними експертів, місцем, звідки було збито літак, стало поле поблизу Первомайська. Про  гучні звуки вибуху та дим розповідають  свідки — люди, які того дня працювали на своїх городах. На знімках, які має слідство, добре видно вигорілу ділянку на полі, звідки здійснювали запуск ракети, і сліди від гусениць «Бука».

Після запуску ракети ЗРК доїхав до Сніжного, там його завантажили на платформу і вивезли до Луганська. Вранці 18 липня свідки бачили, як вантажівка «Вольво», на платформі якої стояв «Бук», виїхала за межі України до Росії. В одній із розмов між бойовиками, запис якої є у слідства, один із співрозмовників стверджує: «Машина ушла нормально. Она уже в России».

Генпрокурор Нідерландів Фред Вестербек наголосив, що остаточні висновки у цій справі має зробити суд. А слідство тепер буде займатися пошуком тих, хто віддавав наказ стріляти у пасажирський літак і хто безпосередньо здійснював запуск ракети.

«У нас є сто підозрюваних, які тим чи тим чином можуть бути пов’язані зі збиттям або транспортуванням такого комплексу. Ми встановили їхні особистості», — сказав Фред Вестербек. За його словами, для оцінки того, чи були дії цих людей зумисне злочинними, слідству необхідно «уявляти чітку ієрархію: хто кому підпорядкований і хто наказав збивати літак», а також чи знали всі обставини ті люди, які безпосередньо обслуговували «Бук». Генпрокурор Нідерландів закликав усіх, хто володіє будь-якою інформацією, співпрацювати зі слідством. І нагадав потенційним свідкам у лавах проросійських бойовиків: якщо вони співпрацюватимуть зі слідством, то на них чекатиме амністія.