Дванадцята щорічна зустріч Ялтинської європейської стратегії внесла до зони ризику долю нової України, а точніше, її вплив на Європу та світ. Упродовж другого дня роботи у Національному культурно-художньому і музейному комплексі «Мистецький арсенал» учасники панельних дискусій поговорили про програму вітчизняних реформ. Ішлося про невдачі та успіхи команди модернізаторів країни, про буремний український схід і анексований Росією Крим, про нововведення у верховенстві права, деолігархізації та боротьбі з корупцією. А ще гості разом з урядовцями відповіли на запитання, чим є децентралізація — панацеєю для країни чи троянським конем; як реформувати нашу армію та безпековий сектор; який вигляд матиме Україна за три роки.

Їхні думки відображено у результатах завершального голосування на форумі. Так, в Україні через три роки буде економічне зростання, стабілізація та стримуваний заморожений конфлікт. А просувають реформи, згідно з відповідями іноземців, «невеличке число реформаторів на різних рівнях політики і суспільства» та громадянське суспільство.

Аргументи Прем’єра змусили світ замислитися над майбутнім. Фото з Урядового порталу

Урятувати країну — збудувати майбутнє

Відкривав суботню зустріч Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він нагадав, що за останній рік було проведено вільні та чесні вибори, сформовано новий уряд з новим типом ментальності, баченням майбутнього країни та високим рівнем відповідальності. Уряд ухвалив непопулярні, однак «мудрі і сміливі» рішення в енергетичному секторі, соціальній сфері. А ще в контексті питань дефіциту бюджету, формуванні нового типу податкової політики, створенні нової української армії та Національної гвардії, боротьбі з корупцією, дерегуляції економіки, запровадження ефективного управління в державних компаніях.

«Ми зробили багато, але розуміємо, що маємо зробити ще більше. І коли кажу «ми», йдеться не лише про уряд — ідеться про всіх, про кожного в країні, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — Коаліція має підтримати порядок денний реформ. Але основне в цьому порядку денному реформ — щоб єдиним і найсильнішим союзником уряду був народ України».

Президента Росії Арсеній Яценюк не побоявся назвати мертвяком. За його словами, Володимир Путін уже створив собі політичну пастку. Якщо він вирішить залишити Донецьк і Луганськ, то стане «політично мертвим» у Росії, якщо перейде в наступ проти української армії, намагаючись захопити більше територій нашої держави, — стане мертвим у світі.

Про «мирні домовленості» в Білорусі Прем’єр говорив так: «У нас було два варіанти: гірший і поганий — не мати мінських домовленостей взагалі або підписати їх. Я скептично ставлюся до цієї угоди, але розумію, що це єдина домовленість, яка в нас є». Він також наголосив на готовності влади до проведення виборів на Донбасі за всіма критеріями ОБСЄ та БДІПЛ. «Немає легкого вирішення. І ми ніколи не підемо на жодні поступки, як, наприклад, зробити Україну федеральною державою. Це шлях знищення України, і це план Путіна, — додав Прем’єр. — Україна була і є біліша білого у виконанні мінських домовленостей. Ми прагнемо забезпечити мир і стабільність, досягти деескалації ситуації. Все в руках президента Путіна. Якщо він дійсно прагне деескалації ситуації, він має забратися з України. Якщо ні — нам треба діяти спільно, всьому світовому співтовариству, щоб тиснути на нього».

Він також висловив думку, що санкції проти Росії можна знімати після того, як РФ повністю виконає мінські угоди й поверне території Україні. Західних партнерів Арсеній Яценюк попросив не проявляти слабкість, посилаючи Путіну суперечливі сигнали щодо можливості скасування санкцій.

Конфлікт зупинить військо

Окремо йшлося про кризу в Греції та кризу з мігрантами в ЄС. На переконання глави уряду, коріння — війни — у Сирії. Там режим Башара аль-Асада підтримує президент Росії. Він у Сирії зводить військову базу. «Це план Росії для дестабілізації всієї геополітики, — пояснив Арсеній Яценюк. — Україна як ніхто розуміє ситуацію, яка склалася в Європейському Союзі. У вас тисячі біженців, у нас в Україні — мільйони тимчасово переміщених осіб».

А ще він назвав неприйнятним те, що постійний член Радбезу ООН (Росія) постійно порушує Статут цієї організації. У цьому контексті Арсеній Яценюк закликав дати сильну єдину відповідь проти агресії. «Ми розуміємо, що в цьому конфлікті немає військового врегулювання. Але цьому конфлікту немає врегулювання без війська. Тож нам потрібна сильна армія, щоб зупинити російських терористів, — резюмував Прем’єр, додавши, що Україна просить оборонну, а не наступальну зброю, аби зробити свою армію ефективною.

Він також говорив, що США мають розв’язати проблеми світу, а Євросоюз — всередині ЄС. Для України важливо, щоб вона залишалася для світу пріоритетом за будь-яких обставин.

До речі, в завершальній промові форуму екс-президент Польщі Александер Кваснєвський порадив Україні докласти максимальних зусиль, щоб втілити в життя вже задекларовані реформи. Бо проблема України полягає «в розриві між деклараціями та реалізацією». Тепер час взятися за останнє.

Помічник державного секретаря США у справах країн Європи та Євразії Вікторія Нуланд наголосила, що США збережуть санкції проти Росії до відновлення територіальної цілісності України. А за умови порушення мінських угод федерація матиме додаткові обмеження.

Закривав форум 42-й президент США Білл Клінтон відеозверненням: «Цьогорічний форум YES у світлі того, що відбувається в Україні, важливіший, ніж будь-коли. Ми і підніматимемося, і падатимемо разом, тому хочу, щоб ми підтримували інтеграцію».