директор департаменту
пенсійного забезпечення
Міністерства соціальної політики
Микола ШАМБІР

З 1 жовтня набуде чинності Закон «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який днями підписав Президент Віктор Янукович. Новий закон передбачає, що всі пенсії, призначені раніше, виплачуватимуться у встановлених розмірах без будь-яких обмежень, у тому числі і працюючим пенсіонерам. А що чекає тих, хто ще не досяг пенсійного віку? Роз’яснити положення нового документа стосовно деяких категорій майбутніх пенсіонерів ми попросили директора департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Миколу Шамбіра.

— Миколо Івановичу, розкажіть, будь ласка, які зміни в порядку призначення та перерахунку пенсій передбачає новий закон?

— Для призначення пенсії враховується середня заробітна плата по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, а для її перерахунку — середня заробітна плата, з якої призначено (перераховано) пенсію. Із заробітку для обчислення пенсії надано можливість виключати періоди догляду за дитиною до 3-х років, за інвалідом І групи, престарілим або дитиною-інвалідом, періоди строкової військової служби. Працюючим пенсіонерам перерахунки пенсії у зв’язку з підвищенням розміру прожиткового мінімуму здійснюватимуться тільки після звільнення з роботи.

Пенсії за вислугу років перераховуватимуть з огляду на відпрацьований страховий  стаж після досягнення пенсійного віку.

Особам, які звільнені за скороченням штатів та яким призначена пенсія за віком за 1,5 року до досягнення ними пенсійного віку, виплата призначеної пенсії у разі їх працевлаштування припиняється.

Зміни у порядку обчислення заробітку для призначення пенсії для осіб, які отримували допомогу по безробіттю:

за період отримання допомоги по безробіттю враховується мінімальна зарплата;

періоди безробіття виключаються із заробітку при оптимізації.

— Які нововведення чекають на  тих, хто претендує на пенсію за спеціальними законами?

— По-перше, зменшення розміру пенсії з 90 до 80% від заробітної плати для   «спеціальних» пенсій (держ?службовці, науковці, депутати, судді, прокурори, журналісти, митники, дипломати, помічники народних депутатів, працівники Кабінету Міністрів, Нацбанку, органів місцевого самоврядування та судової експертизи).

Також обмеження заробітку для призначення пенсії народним депутатам, суддям, прокурорам, військовослужбовцям сумою заробітної плати, на яку нараховується єдиний соціальний внесок, як для інших категорій пенсіонерів;

Дострокові пенсії народним депутатам у разі закінчення їх депутатських повноважень призначатимуться не за два роки до досягнення пенсійного віку, а за півтора, як термін, який застосовується для інших категорій пенсіонерів.

Чоловіків, що працюють на державній службі, очікує підвищення пенсійного віку до 62 років починаючи з 2013 року, поступово, по півроку за рік;

Також закон передбачає підвищення граничного віку перебування на державній та дипломатичній службі або на службі в органах місцевого самоврядування до 60 років для жінок та 62 років для чоловіків та ліквідація інституту продовження перебування на службі. Чоловіки, перебування на службі яким продовжено до набрання чинності Законом більше ніж до 62 років, залишаться на службі до закінчення такого продовження;

Буде збільшено і страховий стаж, необхідний для призначення спеціальних пенсій: жінкам – з 20 до 30 років, чоловікам – з 25 до 35 років. Передбачено поетапне (протягом 10 років) збільшення необхідного стажу роботи (з 20 до 25 років вислуги та з 10 до 15 років на посадах прокурорів і слідчих прокуратури) для призначення їм пенсії за вислугу років. Для обчислення заробітку при призначенні пенсії прокурорам враховуватимуться надбавки та інші виплати за 60 місяців (виключено можливість врахування за 24 місяці). Буде знижено необхідний страховий стаж для науковців-інвалідів з 30/35 до 15 років, як це передбачено для всіх інших інвалідів. У період роботи пенсіонери, які отримують «спеціальні» пенсії, отримуватимуть пенсію на загальних підставах. Цей порядок виплати не поширюється на пенсіонерів, яким призначена пенсія та які влаштувалися на роботу до 1 жовтня 2011 року;

І ще. Пенсійному фонду передане право призначення і виплати довічного грошового утримання суддям Конституційного Суду, Верховного Суду і вищих спеціалізованих судів (зараз призначаються цими судами).

— Що нового закон каже про військові пенсії?

— Запроваджено календарне обчислення вислуги років для визначення права на пенсію військовим. Пільгове обчислення залишається для визначення розміру пенсії. Заплановано поступове, протягом 10 років, збільшення необхідної вислуги років для призначення пенсії з 20 до 25 років. Збережено порядок пільгового обчислення вислуги років та граничної вислуги для визначення права на пенсію в межах 20 років для льотчиків та підводників. Буде зменшено розмір пенсії з 90 до 80% від грошового забезпечення;

При звільненні військовослужбовця зі служби за станом здоров’я виплату одноразової допомоги (у розмірі 50% грошового забезпечення за кожен рік служби) проводити незалежно від тривалості служби, а іншим – при наявності 10 років календарної вислуги.

Інна КОСЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»