Реформування системи органів місцевого самоврядування розпочато з Очаківського району області. Тут відбулася перша сесія Куцурубської сільської ради об’єднаної територіальної громади першого скликання. Село Куцуруб зі славною історією та традиціями, засноване на узбережжі Чорного моря у 1756 році, відтепер набуло права називатись адміністративним центром об’єднаної територіальної громади. Новоутворена громада налічує 4755 жителів, з яких 2285 — у селі Куцуруб, 1300 — в Іванівці та 270 — у селі Яселки.

Рішення об’єднати Іванівську (села Іванівка та Яселки) і Куцурубську громади  в Куцурубську об’єднану територіальну із центром у селі Куцуруб селяни прийняли із власної ініціативи у серпні 2015 року. На тій серпневій сесії було вирішено, що сільські ради, які об’єдналися, припиняють свої повноваження з моменту набуття повноважень новообраними органами місцевого самоврядування, сільським головою територіальної громади, утвореної внаслідок добровільного об’єднання.

Головою Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади стала Інна Копійка (ліворуч), а секретарем – Любов Федорова. Фото з сайту mykolayiv-oda.gov.ua

Тож під час виборів люди обрали раду з новими перспективами щодо прав та можливостей. На порядок денний першої сесії було винесено десять питань, що стосуються процедури формування нової влади на селі. Відтепер дбати про долю земляків будуть 14 депутатів. До речі,  це перша депутатська каденція за всю історію, в якої «жіноче обличчя». До сільської ради обрано 11 жінок та троє чоловіків. Серед депутатів — люди з вищою освітою, представники різних професій. Зокрема соціальний працівник, інженер-механік, бухгалтер, начальник відділення зв’язку, бригадир-виноградар агрофірми тощо. Середній вік депутатів —  34 роки. Раніше, до об’єднання, у кожній із двох сільрад (Іванівській та Куцурубській) було по 16 депутатів.

За результатами волевиявлення виборців головою Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади стала Інна Копійка. Секретарем обрано Любов Федорову. На першій сесії депутати затвердили положення про постійні комісії, регламент сільської ради, положення про старосту Куцурубської сільської об’єднаної територіальної громади. Призначено й виконувача обов’язків старости.

Окремим рішенням утворено комісію з ліквідації Куцурубської та Іванівської сільських рад, затверджено її склад. Інні Копійці сесія доручила здійснити заходи щодо державної реєстрації  органу місцевого самоврядування як юридичної особи публічного права. Рішення сесії спрямовано до Головного управління статистики у Миколаївській області, державному реєстраторові Очаківської райдержадміністрації, Миколаївській обласній раді, Очаківській районній раді, обласному управлінню юстиції.

Керівник Офіса реформ у Миколаївській області Валентин Бойко зазначив, що, мабуть, уперше в Україні в новоутвореній територіальній громаді набувають повноваження новообрана рада, її голова, секретар, виконуючий обов’язки старости. Це перша ластівка децентралізації на Миколаївщині, а можливо, і в Україні. Це означає, що Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад» застосовано на практиці.

Як вдалося громадам серед перших реалізувати свої добрі наміри та об’єднатися? Пояснення одне: люди самі захотіли змін, вони повірили у себе. Безумовно, заслуговує на повагу енергійність і діловитий тон новообраного депутатського корпусу, зокрема й поява жіночої більшості у сільській раді. Адже саме жінки прийняли рішення не зволікати, а одразу ж на першій сесії юридично закріпити те, що було визначено у серпні. Події у селі Куцуруб — свідчення того, що місцеве самоврядування в Україні виходить із кризи.

Поява першої об’єднаної територіальної громади на теренах області свідчить про консолідацію спільних інтересів, свідомий вибір громади, нові можливості та перспективи.