Новиною дня стала заява Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана про намір підвищити мінімальну заробітну плату українців удвічі. 3200 проти 1600 гривень — за умови підтримки закладених змін у проекті закону «Про Державний бюджет України на 2017 рік». З розрахунком додаткових видатків парламентарії зможуть ознайомитися за два тижні.

Така ініціатива народилася о пів на третю ночі в стінах Адміністрації Президента, після засідання Національної ради реформ. Свіже рішення керівництва країни Володимир Гройсман озвучив із трибуни в залі засідань уряду: «З 1 січня жоден громадянин України не отримуватиме менше ніж 3200 гривень. І це стосується не лише приватного, а й державного сектору. Це відповідає нашим можливостям, і ми можемо це забезпечити. Ми не просто виконуємо зобов’язання, ми їх перевиконуємо».

Він нагадав, що напередодні уряд оцінив споживчий кошик на 2017 рік у 3200 гривень.  А потім резюмував, що вперше за 25 років незалежності мінімальна заробітна плата громадян дорівнюватиме реальному, фактичному і юридичному прожитковому мінімуму.

«У країні цього ніколи не було. Люди завжди жили за межею можливого. Вони отримували вдвічі менше коштів від потреби для проживання», — такими словами Прем’єр поставив крапку на цій темі.

Тепер питанням опікуватимуться Мінекономрозвитку і Мінфін.

До речі, з перших днів нового року заробітні плати посадовців і суддів не залежатимуть від встановленої мінімалки. Натомість рішення про підвищення доходів пересічних громадян сприятиме детінізації зарплат. Щодо цього питання висловився віце-прем’єр-міністр Павло Розенко: «У приватного сектору є 2,5 місяця, щоб бути готовим до такої норми. Ми хочемо стимулювати бізнес, аби економію ЄСВ перевести в зарплати своїм працівникам. Рівень оплати праці має бути гідним».

У 2017-й увійдемо планово

Говорив Володимир Гройсман і про зиск від змін до Податкового кодексу в частині адміністрування податків. Передовсім це шанс вийти на принципи ефективної антикорупційної політики. «Ми поставимо заслони там, де кошти могли вимиватися з держбюджету. Обговорення тривало чотири місяці. Тепер важливо, щоб ми ухвалили рішення і направили його до парламенту. Таким чином, ми отримаємо реальний шанс увійти в 2017 рік планово», — пояснив суть змін Прем’єр.

Ці податкові зміни члени уряду підтримали одностайно. Міністр фінансів Олександр Данилюк пояснив, що норми, які подаються до парламенту для подальшого обговорення, стосують адміністрування податків і спрощення податкових процедур для бізнесу.

Опісля Кабінет Міністрів ухваленням постанови знизив до 30% із 75% частину чистого прибутку, яку державний оборонний концерн «Укроборонпром» повинен перераховувати до Держбюджету.

Наступним голосуванням затвердили нову редакцію Санітарних правил у лісах України. Відтепер норми для виконання санітарних рубок дерев набагато жорсткіші. Щодо цього документа висловлювався міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий: «Таке рішення дасть змогу вдосконалити механізми заходів із поліпшення санітарного стану лісів і обмежити на окремих ділянках заповідного фонду та місць гніздування рідкісних птахів рубку лісу. Ухвалення цієї постанови — це крок до наведення ладу в наших лісах».

Усі ініціативи щодо проведення санітарних рубок розглядатимуть із залученням громадськості та екологів. Незабаром до Генеральної прокуратури та Національного антикорупційного бюро надійде інтерактивна карта з інформацією про незаконне вирубування лісу. Це дасть змогу структурам відкрити кримінальні справи та притягнути винних до відповідальності.

Наступна середа визначить долю ліків

А ще уряд затвердив план заходів з упровадження цифрового телерадіомовлення. Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації Леонід Євдоченко розповів, що документ вже розглядали на засіданні уряду 27 вересня. Його додатково погоджено з віце-прем’єр-міністром Іванною Климпуш-Цинцадзе та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій. Про порядок виконання плану, щоправда, не йшлося.

Погодилися міністри і з тим, що слід розпочати підготовку будівництва другої черги Національного музею «Меморіал жертвам Голодомору». Ухваленням відповідного акта вони домовилися забезпечити організаційні питання.

Швидко схвалили й рішення про затвердження плану заходів із відзначення 100-річчя подій Української революції 1917—1921 років і вшанування пам’яті її учасників на період до 2021 року. Постанова передбачає проведення заходів у 2017—2020 роках за участю представників іноземних держав, спорудження монумента соборності України в Києві, меморіалів та пам’ятників у регіонах, встановлення в Києві пам’ятника Симону Петлюрі, також — пам’ятних знаків, меморіальних дощок. Відбуватимуться й тематичні, інформаційні, навчально-виховні та культурно-мистецькі заходи.

А ось рішення щодо референтного утворення цін на ліки з 1 січня перенесено вже на наступний тиждень. Нормативний акт щодо забезпечення доступних цін на медпрепарати в країні треба обговорити з представниками громадського сектору.

Одне слово, це засідання уряду міністри більше присвятили не дискусіям і презентаціям, а ухваленню нормотворчої бази. Серед таких рішень: виконання фінансових зобов’язань перед державними телерадіокомпаніями, які функціонували на території Криму до його анексії (щоб оплатити їхні витрати згідно з Держбюджетом на 2016 рік); реалізація пілотного проекту щодо інформування у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень; скасування обмежень на витрати у підготовці до міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення-2017» у Києві.

Окрім цього, уряд спрямував 1,414 мільйона гривень на виплату одноразової матеріальної допомоги 20 громадянам, які зазнали тілесних ушкодженнь середньої тяжкості в ході подій Революції гідності в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року; встановив новий порядок компенсації постачальникам природного газу вартості спожитого населенням блакитного палива в межах субсидій.