Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Луганщину взяв участь в урочистій церемонії вручення реанімаційних автомобілів і спеціалізованого автотранспорту медичним закладам області. Він подякував медикам за вірність клятві Гіппократа, сумлінну працю, турботу про пацієнтів і врятовані життя, повідомляє департамент прес-служби АП.

Петро Порошенко повідомив, що в умовах, коли 5% ВВП держава змушена витрачати на сектор оборони, робиться все можливе, щоб спрямовувати кошти на оснащення лікарень, будівництво садочків, ремонт шкіл, спорудження спортивних комплексів. Він висловив упевненість, що медичні автомобілі отримують ті, хто найбільше їх потребує. Президент розповів, що неонатальний реанімобіль оснащений найсучаснішим медичним устаткуванням, зокрема інкубатором для транспортування новонароджених, портативним ультразвуковим сканером, апаратом для штучної вентиляції легенів та іншим обладнанням, яке дає змогу перевозити новонароджених дітей у найважчому стані. Петро Порошенко також повідомив, що цього року передбачено придбати ще 40 санітарних автомобілів для Луганщини.

У руках молоді — майбутнє цього багатостраждального краю. Фото Михайла Палінчака

Розрахунок на підтримку місцевих 

З одного мільярда гривень, передбачених бюджетом на відновлення інфраструктури Луганщини, на систему надання медичної допомоги спрямовано майже 350 мільйонів. Сьогодні вкрай важливо підтримувати ті заклади, які вимушено переїхали з тимчасово окупованих територій і надають послуги в межах вільної контрольованої частини області, вважає глава держави.

Україна знаходить можливості дбати про відновлення Донбасу, який є невід’ємною частиною нашої єдиної держави. Президент зауважив, що наша країна розраховує на підтримку європейських партнерів у цьому процесі. Проте наголосив: Київ поки що не може гарантувати європейським партнерам, що вкладати кошти в Донбас безпечно. «Дуже актуальною залишається загроза воєнних дій з боку РФ», — констатував глава держави. 

Українська влада продовжує проведення системних реформ. Президент повідомив про підписання закону, який дає змогу притягнути до відповідальності в межах заочного правосуддя «за загублені життя, вкрадені гроші, за те, що на нашу землю прийшла війна», тих нечесних і корумпованих політиків, які втекли з України. Він також повідомив, що підписав ще один закон, який «кардинально змінює» інвестиційний режим у Донецькій і Луганській областях. «Тут ми маємо відновлювати пошкоджену війною інфраструктуру, відбудовувати об’єкти, зруйновані під час воєнних дій, тут ми маємо будувати спортивні майданчики», — зазначив він. Це той шлях, яким ми повертатимемо суверенітет України на окуповані землі, повертатимемо Україну в Луганськ і Донецьк.

Глава держави зазначив, що в процесі відновлення миру в Україні політико-дипломатичним шляхом розраховує на підтримку жителів Донбасу. «Ніде мир не цінують так, як там, де землю поливали «Градами», де чули гуркіт снарядів та бачили на власні очі полум’я боїв, де, на жаль, відчули дихання смерті», — сказав Петро Порошенко і наголосив, що коли «ми всі разом об’єднаємось для того, щоб встановити мир, ніхто нас не зупинить».

Увага до спорту — добра ознака

Під час робочої поїздки на Луганщину Петро Порошенко взяв участь в урочистому відкритті обласного фізкультурного центру «Олімп», де тренуються українські олімпійці та паралімпійці.

Комунальна установа «Луганський обласний фізкультурний центр «Олімп» розташований у місті Кремінна Луганської області. З квітня 2015 року в центрі за рахунок коштів обласного бюджету проводять будівництво й часткову реконструкцію плавального басейну, будівництво адміністративно-побутових приміщень. У фізкультурному центрі вже збудовано сучасний зал важкої атлетики, відновлено спортивний майданчик. За ініціативи керівництва області вирішено перетворити центр «Олімп» на повноцінну базу олімпійської та паралімпійської підготовки спортсменів.

Глава держави оглянув новозбудований плавальний басейн та зал важкої атлетики, поспілкувався зі спортсменами. Він заявив, що держава робить усе можливе для підтримки спортсменів, зокрема тих, хто змушений був виїхати з окупованих територій. «Спорт — найліпша медична страховка, найнадійніший захист від хвороб. Здоров’я людей — велика цінність держави», — наголосив Петро Порошенко.

Перебуваючи на Луганщині, Президент вручив нагороди військовим Збройних сил, які брали участь у бойових діях на Донбасі. За особисту мужність, виявлену під час захисту державного суверенітету й територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку орденом Богдана Хмельницького нагороджено сімох військовослужбовців, орденом «За мужність» — 14 воїнів, медалі «За військову службу Україні» та «Захиснику Вітчизни» отримали троє бійців. Зокрема, орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримав старшина Юрій Бублик, який з 2014 року з перервами виконує бойові завдання на території Донецької та Луганської областей. У січні 2017 року він ніс службу поблизу Авдіївки, коли супротивник здійснив спробу захопити українські позиції. Завдяки вмілим діям та професійним навичкам військового під час бою очолюваний ним підрозділ завдав вогневе ураження супротивнику, посилив оборону позиції зі стрілецької зброї, закріпився на вогневих рубежах та змусив ворога відступити.

Загалом указом Президента нагороджено 157 військових, серед яких 26 захисників — посмертно та 66 поранених бійців.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»