Більшість проектів у новітній історії української культури, на жаль, не вирізняються стабільністю. Причина банальна і образлива: фінансування цієї сфери нашого життя не таке як слід. Серед винятків був і є Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість», який цього року відбудеться вже сорок шостий раз.

Визначальною подією у підготовці саме цього фесту стало нещодавнє підписання меморандуму про співпрацю між КМКФ «Молодість» та Київською міською державною адміністрацією. Одним із головних результатів цієї угоди стало те, що «Молодість-2016» значно збільшила кількість фестивальних локацій — події форуму розгорнуться не лише в кінотеатрах «Київ», «Жовтень», «Кінопанорама», як у попередні роки, а й у всіх муніципальних та кінотеатрах мереж «Сінема Сіті», «Планета Кіно».

Планують навіть сеанси у метро, просто неба на Софійській площі, де працюватиме фестивальне містечко. «Потрапити туди зможе кожен охочий безкоштовно, — каже перший заступник директора департаменту культури КМДА Сергій Анжияк. — На відвідувачів чекають презентації короткометражного кіно українських режисерів, анонсування фестивальних подій, тематичні декоровані фотозони, інші акції».

Таким чином, формат фесту дещо оновиться, фільми «Молодості» зможуть переглянути значно більше людей, а гасло форуму «Кіно без меж» буде особливо переконливим.

Фестиваль традиційно матиме кілька конкурсних програм: міжнародний конкурс (студентські картини, дебют короткого метру, повнометражний дебют), національний конкурс (українські короткометражні стрічки, які оцінюватиме окреме журі), паралельні конкурси («Молодість — дітям», «Сонячний зайчик»).

Позаконкурсний блок цього року особливо розлогий та багатонадійний: «Українські прем’єри», «Німецьке кіно», «Французьке кіно», «Скандинавська програма», «Литовський фокус» (у межах цієї програми відбудеться світова прем’єра оцифрованого та відреставрованого легендарного фільму Вітаутаса Жалакявічуса «Ніхто не хотів помирати»), «Угорська програма», яка вперше на «Молодості», присвячена 60-річчю революції в Угорщині (1956) і проводиться за підтримки Посольства Угорщини в Україні, «Шекспір у кіно» — гості фестивалю зможуть переглянути знакові екранізації творів Великого Барда, найдавніша з яких датована 1899 роком.

Ретроспективна програма «Століття» буде присвячена 100-річчю від дня народження видатних майстрів світового кінематографа. Тут представлять класику світового кіно за участю великих зірок, ікон і легенд кінематографа: Керка Дагласа, Олівії де Хевіленд, Грегорі Пека, Масакі Кобаяші, Діно Різі, Бернара Бліє та Крістіни Фельдман.

Найпопулярнішою серед гостей «Молодості» була і є традиційна програма «Фестиваль фестивалів», в афіші якої фільми-учасники офіційних селекцій та призери головних кінофестивалів у Каннах, Берліні, Локарно, Карлових Варах. А от реакцію кіноманів на фільми жахів, які також є в афіші фестивалю, прогнозувати складно, адже цей блок на «Молодості» з’явиться вперше. «Трохи дивно як для кінофестивалю, який більше спрямований на інтелектуальне кіно, але, гадаю, наш програмний відділ, починаючи з такого фільму як стрічка «Омен» з Грегорі Пеком у головній голі, справді покаже інтелектуальне кіно фільмів жахів», — зазначає генеральний директор кінофестивалю Андрій Халпахчі.

PS Церемонія з нагоди відкриття фестивалю відбудеться 22 жовтня у Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Триватиме кінофорум до 30 жовтня. 

Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»