Цього року урочиста церемонія відкриття 46-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» відбулася в Національному театрі ім. Івана Франка.

Першим фільмом фестивалю, що триватиме до 30 жовтня, стала картина Стефана Брізе «Життя». Стрічку, зняту за однойменним романом Гі де Мопассана, критики визнали однією з найгучніших прем’єр Венеційського кінофестивалю. Вручено також першу нагороду «Молодості». Володаркою почесної відзнаки КМКФ за внесок у світове кіномистецтво стала угорська режисерка Марта Месарош.

Одна з українських прем’єр — документальна стрічка «Мустафа» кримськотатарського режисера Ахмеда Сарихаліла про легендарного Мустафу Джемілєва. Фото з сайту unn.com.ua

Серед гостей на церемонії відкриття були віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко, міністр культури Євген Нищук, третій Президент України Віктор Ющенко, який є президентом фестивалю, заступник столичного міського голови Олексій Резніков, відомі українські та закордонні кінематографісти.

Однією з перших, що були і ще будуть представлені на фестивалі, стала програма «Молодість — дітям». Діти та їхні батьки переглянули український 3D-анімаційний фільм-фентезі режисера Манука Депояна «Микита Кожум'яка», на другому поверсі кінотеатру «Жовтень» відкрили виставку робіт вихованців Київської дитячої академії мистецтв. До активної роботи включилося дитяче журі на чолі з Антоніо Джонсон Бразильєро, адже «Молодість — дітям» є конкурсною програмою, що розрахована на вікову категорію 10—14 років.

Також за фестивальні відзнаки учасники «Молодості» змагатимуться у «Міжнародному конкурсі» (студентські, короткометражні, повнометражні дебюти, голова журі — Дені Коте, Канада), «Національному конкурсі», програмі «Сонячний зайчик».

Усього на фестивалі протягом дев’яти днів презентують 250 фільмів із 60 країн. Серед них — п’ять українських прем’єр: «#Futureinthepast», «Лобановський назавжди» , «Мустафа», «Правило бою» , «Історія рук».

Фільмом-закриттям фестивалю стане остання кіноробота Анджея Вайди «Післяобрази». Як відомо, саме цю стрічку польська оскарівська комісія висунула на здобуття премії Американської кіноакадемії «Оскар» у номінації «Найкращий фільм іноземною мовою». 

Людмила ОЛТАРЖЕВСЬКА
для «Урядового кур’єра»