СПІЛЬНІ УРОЧИСТОСТІ

Військові моряки України і Росії відзначили своє професійне свято

Святкування традиційно розпочалися з підняття на кораблях державних та військово-морських прапорів, а також святкових прапорців. Моряки у парадному строю вишукувалися на Графській пристані та біля Меморіалу оборони Севастополя в очікуванні президентів України та Росії.

Перед святкуванням Дня флоту президенти двох країн  Віктор Янукович та Володимир Путін взяли участь в освяченні дзвіниці Святого рівноапостольного князя Володимира на території Національного заповідника «Херсонес Таврійський». Після цього вклонилися мощам князя Володимира у Володимирському соборі, поставили свічки та подарували храму ікони.

Прибувши на свято військово-морських сил, керівники держав поклали квіти до Меморіалу та вшанували пам’ять загиблих під час оборони Севастополя хвилиною мовчання. Потім обійшли на катерах стрій бойових кораблів двох флотів.

Військово-морські сили утверджують свій авторитет. Фото автора 

Звертаючись до моряків, Президент України Віктор Янукович зазначив, що, попри молодий вік українського флоту, він уже може похвалитися успішним виконанням  відповідальних державних завдань, трансатлантичними походами та бойовою службою у Середземному морі. «Переконаний, що наші Військово-Морські сили і надалі наполегливо утверджуватимуть свій авторитет на світовій карті», — сказав глава держави. Він також наголосив, що стратегічна співпраця України та Росії має велике й успішне майбутнє, адже як перед Україною, так і перед Росією стоять спільні завдання щодо модернізації армії і флоту, будівництва нових кораблів та освоєння сучасних видів озброєнь.  Саме це і відкриває широкі можливості до співпраці.

У свою чергу Президент Російської Федерації Володимир Путін наголосив, що дві слов’янські  держави мають спільні корені, культуру та релігію. «Наші кровні й духовну зв’язки нерозривні. Це особливо відчувається саме цими днями, коли ми разом святкуємо Хрещення Русі», — сказав Володимир Путін.

Після промов поважні гості зайняли свої місця на трибунах, і на морі розпочалося театралізоване дійство. Зі стилізованих човнів на севастопольському березі висадилися один за одним: князь Володимир Великий, Катерина ІІ разом з генералами Ушаковим, Істоміним, Корніловим, Нептун із 33 богатирями-водолазами з центру спеціального призначення. Слідом за ними у Північну бухту увійшли бойові кораблі. Два флоти продемонстрували жителям міста-героя та численним гостям свята свою спортивно-військову підготовку, а також бойову майстерність. Протичовнові та ракетні кораблі, мінні тральщики влучно стріляли по цілях. Військовий корабель «Новочеркаськ» висадив десант, а морські піхотинці показали прийоми рукопашного бою.

Загалом у виступах ВМС України були представлені понад 20 кораблями, катерами і суднами, 10 одиницями озброєння і військової техніки, 5 шлюпками Ял-6. Від двох флотів було залучено близько 5 тисяч чоловік особового складу. По завершені свята на воді всі охочі змогли відвідати бойові кораблі України, Росії та військове судно з Бразилії, яке завітало на урочистості.