Сьогодні у Києві з самого ранку очікували на приїзд керівників дипломатичних відомств трьох впливових європейських країн. Німець Франк-Вальтер Штайнмайер, француз Лоран Фабіус та поляк Радослав Сікорський мали ще раз провести переговори з Президентом Віктором Януковичем та опозиційними лідерами. Мета одна — припинити кровопролиття на вулицях Києва. Наскільки їм вдалося переконати сторони піти на поступки одна одній, дізнаємося найближчим часом. Однак після зустрічі з главою держави, яка відбувалася після перемовин з опозицією, від коментарів дипломати відмовилися.

Як повідомляє УНІАН, глави МЗС Польщі, Німеччини та Франції після візиту до Києва мали дати сигнал Брюсселю, де учора проходило надзвичайне засідання глав МЗС Євросоюзу. І де повинні були ухвалити запровадження персональних санкцій проти українських чиновників, відповідальних за насилля.

Євросоюз наголошує: санкції стосуються винних у смертях з обох боків. Фото УНIAН

ЄС вже не вагається

На кінець дня стало відомо — санкції таки будуть. І візові, і фінансові. Проти усіх винних у застосуванні неймовірного насильства в Україні. Президент Європейської Ради Герман Ван Ромпей заявив, що у ЄС є консенсус щодо необхідності покарати винних у смертях людей в Україні. За його словами, мають бути використані можливі і неможливі засоби, щоб примусити до діалогу всі сторони конфлікту в Києві. «Ми маємо зрозуміти, які механізми будуть дієвими. Ми вводимо візові санкції за неймовірне використання сили — це одна відповідь. Інша відповідь — фінансова», — заявив Ромпей. Він також вважає, що Україні слід обрати нового Президента і новий парламент.

А глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що головним завданням зараз є деескалація конфлікту в Україні: «Ми не можемо забути трагічні смерті останніх днів. Саме тому міністри зібрались, щоб запровадити санкції щодо тих, хто відповідає за насильство».

За словами Баррозу, він мав розмову із керівниками Франції та Німеччини, і Ангела Меркель та Франсуа Олланд зацікавлені, щоб люди в Україні не гинули і щоб винні у смертях були покарані.

Верховний Представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон також закликала до негайного діалогу влади й опозиції, миттєвої зупинки насильства, поклавши відповідальність за нього на владу України.

«Що має зараз відбутися — так це діалог. Важливо також просунутись уперед у конституційних питаннях, а також до вільних та справедливих виборів. І ми на цьому наполягаємо», — сказала Ештон журналістам.

Посередники вишикувались у чергу

Канцлер ФРН Ангела Меркель у четвер зранку зателефонувала Віктору Януковичу і запропонувала йому посередництво Німеччини і ЄС у переговорах з опозицією, повідомив журналістам офіційний представник уряду ФРН Штеффен Зайберт.

«Канцлер ФРН заявила про готовність ЄС, Німеччини й інших партнерів підтримати переговори уряду з опозицією. Вона настійно закликала українського президента прийняти цю пропозицію. Будь-яке затягування часу розпалюватиме конфлікт і приховує у собі серйозний ризик», — підкреслив Зайберт, якого цитує РІА «Новости».

Він зазначив, що Меркель різко засудила кровопролиття, жертвами якого стали кілька десятків чоловік. «Всі сторони повинні невідкладно відмовитися від насильства і дотримуватися досягнутої домовленості про перемир’я. Головна відповідальність за це лежить на керівництві країни», — заявив офіційний представник уряду ФРН.

Президент Парламентської асамблеї Ради Європи Анн Брассор наголошувала не лише на припиненні усіх форм насильства, а й необхідності зупинити усі форми помсти та відплати з тим, аби відвернути сповзання України в хаос.

«Парламентська асамблея Ради Європи готова допомогти народові України. Я готова працювати з Верховною Радою, яка повинна мати парламентську відповідальність за пошук рішень з тим, аби покласти край кризі», — долала вона.

Не залишилася осторонь від теми посередництва і Росія. Як повідомило РІА «Новости» з посиланням на заяву прес-секретаря російського лідера Дмитра Пєскова,  Володимир Путін на прохання Віктора Януковича відправляє до Києва омбудсмена Володимира Лукіна як посередника на переговорах з опозицією.

«За ініціативою української сторони відбулася телефонна розмова президента Путіна з президентом Януковичем, в ході якої президент України запропонував главі російської держави направити до Києва російського представника для участі в переговорному процесі з опозицією як посередника», — сказав Пєсков. А українські інформагентства припустили, що відповідна телефонна розмова відбулася у Віктора Януковича під час переговорів з главами МЗС Німеччини, Франції та Польщі.

Між Сходом і Заходом

Дипломатичний тиск з двох цивілізаційних напрямків на українську владу і опозицію не помітив учора хіба ледачий. Посли Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки в Україні у спільній заяві закликали сторони  повернутися до перемир’я. «Повинен негайно бути організований змістовний діалог, щоб дати відповідь на запити українського народу і запобігти подальшій втраті життів. Захист людського життя має бути найвищим пріоритетом у цей момент», — йдеться у ній.

А от Москва виявилася не оригінальною, закликавши лідерів так званої «площі» (себто Майдану) негайно зупинити кровопролиття, продовжувати пошук мирних розв`язок кризи без погроз і ультиматумів. «Ситуація може і повинна бути врегульована в рамках конституційних прерогатив діючої влади України», —  наголосив офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич. Він зазначив, те, що відбувається в Україні, є відвертою спробою державного перевороту і силового захоплення влади.

Ще далі пішов глава МЗС РФ Сергій Лавров. На прес-конференції у Багдаді він заявив:  «Із західних європейських столиць лунали вимоги забезпечити українському народу свободу вибору, і тут же було додано — вибору на користь Європи, на користь ЄС». За його словами, мета — нав`язати, по суті, цей вибір українському керівництву — помітна і в тих ініціативах, які зараз висуваються, а саме — провести якнайшвидше парламентські та президентські вибори.

З паном Лавровим можна погодитися, бо й справді втручатися у внутрішні справи іншої держави не годиться. Але набагато гірше споглядати на ріки крові, ніж пропонувати можливі шляхи виходу з кризи. І хай хтось заперечить, що думка мирного народу гірша від свавілля вулиці.

ОФІЦІЙНО

Потрібно забезпечувати життєдіяльність країни

Уряд України продовжує свою роботу попри напружене політичне протистояння в країні. Про це заявив в.о. Прем‘єр-міністра Сергій Арбузов.

За його словами, у четвер, 20 лютого, усі міністерства і відомства та їх структурні підрозділи виконують свої обов’язки. Зокрема, основні зусилля спрямовані на штатне забезпечення життєдіяльності країни, її продовольчої безпеки, нормальної роботи комунальних та інших служб, а також медичних та навчальних закладів. Уряд здійснює постійний зв’язок з регіонами та тримає під контролем ситуацію в країні, повідомляє прес-служба керівнка уряду.

Пального вдосталь

Незважаючи на загострення політичної ситуації в країні забезпечення населення нафтопродуктами буде відбуватися безперебійно. Про це заявив віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко. «Запасів нафтопродуктів на сьогодні достатньо для забезпечення попиту більш ніж протягом трьох тижнів споживання: близько 200 тисяч тонн бензину та 400 тисяч тонн дизеля. Головні трейдери підтвердили свою готовність повністю забезпечити ринок пальним», — наголосив він.

За словами урядовця, виникнення дефіциту пального на деяких АЗС Києва було викликано заторами на головних автомагістралях та неможливості своєчасної доставки нафтопродуктів, повідомляє прес-служба віце-прем’єр-міністра.

«Ситуацію буде вирішено протягом найближчого часу. Звертаюся до усіх власників авто з проханням не створювати надлишкового ажіотажу на АЗС», — наголосив Юрій Бойко.

«Окремо звертаюсь до представників Державної автомобільної інспекції з проханням максимально сприяти проходженню бензовозів через завантажені ділянки автошляхів», — сказав він.

Митники поза політикою

Міністерство доходів і зборів повідомляє, що станом на 20 лютого 2014 року заблоковано рух вантажно-транспортних засобів в усіх митних постах Львівщини (Рава-Руська, Краківець, Шегіні, Смільниця). 

При цьому здійснюється лише пропуск легкового транспорту та мікроавтобусів. Водночас поза пунктами пропуску в місцях блокування протестувальниками здійснюється огляд салонів та багажників цього транспорту.

Пункт пропуску «Грушів — Будомєж», який знаходиться на польській стороні та здійснює спільний контроль, працює в штатному режимі.

Міністерство доходів і зборів України звертається із закликом до громадян, які здійснюють блокування кордону, розблокувати роботу митних пунктів пропуску  та дозволити співробітникам органів  доходів і зборів вжити заходів для відновлення руху. Таке блокування загрожує припиненням постачання продовольства та вантажів до українських населених пунктів.

Міністерство доходів і зборів ще раз підкреслює, що знаходиться поза політикою. Просимо громадян із розумінням поставитися до цього та не перешкоджати роботі органів доходів і зборів із забезпечення стабільного наповнення бюджетів всіх рівнів, акумуляції коштів, необхідних для виплати пенсій, стипендій, заробітних плат для працівників бюджетних організацій, а також функціонування у нормальному режимі митних пунктів.

Кордон — під контролем

Прес-служба Державної прикордонної служби повідомляє, що увесь персонал відомства продовжує виконувати свої завдання щодо охорони Державного кордону України виключно в межах, передбачених законами України «Про Державний кордон України» та «Про Державну прикордонну службу України».

Співробітники Державної прикордонної служби перебувають в підрозділах органів охорони державного кордону та виконують державні функції щодо забезпечення недоторканності державного кордону України, безперебійної роботи пунктів пропуску, належної безпеки пасажирів, що перетинають державний кордон, які передбачені законодавством України та міжнародними угодами.

Домовленості здійснюється у штатному режимі

Держава виконує всі домовленості щодо постачання енергоносіїв споживачам ЄС і України, транспортування газу до країн ЄС через територію України здійснюється в повному обсязі. Про це заявив за підсумками наради міністр енерговуглепрому Едуард Ставицький, передає прес-служба міністерства.

Під час наради керівники обленерго, представники підприємств і компаній, що належать до сфери управління Міненерговугілля, відзвітували про ситуацію в регіонах. У доповідях підкреслювалося, що всі енергетичні підприємства та установи працюють у штатному режимі.

Міністр також повідомив, що Міненерговугілля належним чином забезпечує охорону об’єктів ПЕК на території країни. «Ставицький зазначив, що ситуація серйозна, але міністерство працює в штатному режимі і свої завдання виконує в повному обсязі, охорона стратегічно важливих об’єктів здійснюється належним чином. Забезпечення енергоносіями здійснюється з дотриманням усіх домовленостей як для споживачів України, так і Євросоюзу», - цитує повідомлення відомства РБК-Україна.