СПІВПРАЦЯ

На думку лідерів України і В'єтнаму, тривала пауза у діалозі Києва та Ханоя закінчилася

Саме з цієї країни глава Української держави розпочав низку візитів до Південно-Східної Азії. Провівши зустрічі з керівниками Соціалістичної Республіки В'єтнам, Віктор Янукович розповів місцевим бізнесменам про Україну, її потенціал і пропонував, не вагаючись, вкладати гроші у нашу економіку.

Ми пропонуємо технології

Перед початком офіційних переговорів у Ханої Віктор Янукович поклав квіти до Монумента Національних Героїв і до Мавзолею Хо Ши Міна. Після чого під головуванням двох президентів -України та В'єтнаму - розпочалися двосторонні переговори у розширеному складі, повідомляє прес-служба глави держави. "Ми починаємо новий активний період у відносинах наших країн", - сказав Віктор Янукович. Він також підтримав думку глави В'єтнаму Нгуєна Мінь Чієта у тому, що пауза у діалозі Києва і Ханоя закінчилася. На знак цього президенти підписали Спільну заяву про розвиток всебічного співробітництва і партнерства. У їхній присутності було також підписано угоди про співробітництво у сфері стандартизації, про співпрацю між Нацбанком України та Держбанком В'єтнаму, а також між зовнішньополітичними відомствами і міністерствами культури двох країн; угоди про співробітництво у сільському господарстві, у сфері освіти, меморандум про взаєморозуміння між Держагентством з інвестицій України та Агентством з іноземних інвестицій В'єтнаму.

Наші держави мають значний потенціал для розвитку торговельно-економічних відносин і співробітництва у багатьох сферах. Про це Віктор Янукович заявив на спільній прес-конференції зі своїм в'єтнамським колегою. Він зазначив, що сторонам надзвичайно вигідно співпрацювати у таких галузях, як машинобудування, атомна енергетика, сільське господарство, ВПК, освіта, наука і технології, а також у культурній та гуманітарній сферах. Віктор Янукович також повідомив, що запросив Президента, Прем'єр-міністра та Голову Національних зборів В'єтнаму відвідати Україну у 2011 році. "Я сподіваюся, вже восени 2011 року в Україні відбудеться XІІ засідання Спільної міжурядової комісії, яка підготує широкий спектр питань, що увійдуть до нашого спільного плану дій", - сказав Президент. Він також повідомив, що в Україні та В'єтнамі будуть проведені Дні культури наших країн, що також сприятиме зміцненню гуманітарних зв'язків між нашими народами.

Зі свого боку Нгуєн Мінь Чієт зауважив, що під час переговорів сторони продемонстрували обопільне бажання піднести українсько-в'єтнамські відносини на новий рівень. "Ми прагнемо також розвивати співробітництво і у сфері оборони та безпеки, у питаннях підготовки кадрів", - сказав Президент В'єтнаму і висловив вдячність тим українським спеціалістам, які вже працюють у СРВ.

На прес-конференції Віктор Янукович повідомив, що Україна та В'єтнам запровадять практику проведення спільних бізнес-форумів, аби мати можливість ефективно співпрацювати та обговорювати широкий спектр питань практичної взаємодії. Говорячи про значний потенціал співпраці України та В'єтнаму, Президент відзначив, що наші економіки взаємодоповнюють одна одну. "Ми не конкуруємо на світових ринках. І можемо у багатьох галузях запропонувати в'єтнамським друзям українські технології", - сказав глава держави.

Віктор Янукович заявив, що Україна має намір планомірно здійснювати свою багатовекторну політику, вибудовувати прагматичні відносини з країнами Південного Сходу і Тихоокеанського басейну і згадав у цьому зв'язку про свої недавні візити до Китаю та Японії.

Українські кадри для В'єтнаму

У Ханої Віктор Янукович взяв участь у відкритті українсько-в'єтнамського бізнес-форуму, на якому виступив з промовою. Він поділився з присутніми баченням основних завдань у контексті розвитку українсько-в'єтнамського співробітництва. За його словами, наразі Україна повертає довіру інвесторів, і за підсумками минулого року український фондовий ринок увійшов до п'ятірки світових ринків, які розвиваються найдинамічніше. "В Україні завжди з особливою увагою ставилися і ставляться до іноземних інвесторів", - сказав Віктор Янукович. Він повідомив учасників бізнес-форуму, що у нас наразі триває робота над удосконаленням держмеханізмів поліпшення інвестиційного клімату і спрощенням умов діяльності іноземних інвесторів.

"Високий потенціал економічних можливостей України і В'єтнаму, поступове подолання наслідків глобальної фінансово-економічної кризи, взаємодоповнюваність економік обох країн створюють передумови для подальшого поглиблення двосторонніх торгово-економічних зв'язків", - заявив Віктор Янукович.

На його думку, важливим компонентом українсько-в'єтнамських відносин є реалізація спільних проектів у технологічних галузях, насамперед в енергетиці. Він нагадав, що українські компанії у В'єтнамі реалізували проекти щодо спорудження та обслуговування гідроелектростанції Ялі, реконструкції інших ГЕС, спорудження магістральних ліній електропередач. "Технологічна і виробнича база України, наш величезний досвід діяльності у різних економічних сферах, висока кваліфікація українських фахівців можуть і надалі активно використовуватися у рамках розвитку співробітництва з В'єтнамом", - запевнив Віктор Янукович.

Він вважає, що сторонам необхідно зосередити увагу на нарощуванні обсягів українсько-в'єтнамської торгівлі і збільшенні у ній обсягів продукції з високим ступенем переробки. Авіабудування, суднобудування, промислове машинобудування, хімічна і видобувна промисловість - ці галузі, на думку українського Президента, можуть стати надзвичайно вигідним полем для співробітництва Києва та Ханоя. Віктор Янукович також запросив в'єтнамських бізнесменів до участі у реалізації проектів у рамках підготовки України до проведення чемпіонату Євро-2012.

Домовленості мають працювати

У столиці В'єтнаму Віктор Янукович зустрівся також з Прем'єр-міністром цієї держави Нгуєном Тан Зунгом. "Ми зацікавлені у значній активізації торговельно-економічних відносин між Україною та В'єтнамом", - сказав у ході бесіди Віктор Янукович, додавши, що бачить значний потенціал для суттєвого підвищення товарообороту між нашими країнами. За словами глави держави, він доручив Кабінету Міністрів разом із в'єтнамськими колегами розробити план дій, за яким сторони зможуть надалі спільно та ефективно працювати і розбудовувати взаємини між країнами.

Нгуєн Тан Зунг високо оцінив домовленості, досягнуті президентами України та В'єтнаму і підкреслив, що дасть міністрам доручення працювати у напрямку їх реалізації.

У Ханої відбулися і переговори Віктора Януковича з Головою Національних зборів В'єтнаму, генеральним секретарем Комуністичної партії цієї країни Нгуєном Фу Чонгом. Обидва політики відзначили високий рівень зацікавленості з боку кожної з держав до активізації співробітництва за всіма взаємовигідними напрямками. "Під час візиту нам вдалося провести переговори з Президентом, Прем'єр-міністром В'єтнаму, і ми побачили високий рівень зацікавленості у виконанні та розвитку взятих сторонами зобов'язань", -сказав Віктор Янукович.

Зі свого боку Нгуєн Фу Чонг високо оцінив візит Президента України до СРВ. "Ваш візит стане віхою у відносинах між нашими країнами і надасть нового імпульсу розвитку традиційних взаємин дружби та багатостороннього співробітництва між В'єтнамом і Україною", - наголосив він.