На Донбасі двоє військовослужбовців Об’єднаних сил загинули, 10 травмовано та поранено. Російсько-терористичні війська застосували ствольну артилерію. Про це йдеться у зведенні прес-центру штабу ООС станом на 7 годину ранку 7 червня.

Напередодні, 6 червня, російські окупанти 16 разів порушили режим припинення вогню, з них раз — із застосуванням заборонених мінськими угодами мінометів калібру 120 мм. Терористи обстрілювали українських захисників з озброєння бойових машин піхоти, протитанкових ракетних комплексів, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, автоматичної стрілецької та снайперської зброї. Двоє військовослужбовців Об’єднаних сил зазнали поранення.

А ще раніше, 5 червня, бойовики здійснили 12 обстрілів, один український військовий загинув, одного було поранено. Зазначено, що окупанти двічі застосували заборонені мінськими угодами міномети калібру 82 мм.

Відведені в тил сили ООС постійно підвищують свою підготовку. Фото з сайту korrespondent.net

Міноборони повідомляє, що збройні формування Російської Федерації обстрілювали позиції наших підрозділів з озброєння бойових машин піхоти, автоматичних станкових гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї. Населені пункти, де тривають обстріли, — поблизу села Павлопіль, села Водяне, з напрямку населеного пункту Ужівка та поблизу міста Мар’їнка. Цього тижня з ПТКРа було знищено вантажівку з продуктами харчування, при цьому двоє наших вояків загинуло.

Це лише короткі зведення з Донбасу, які свідчать, що російська сторона геть не зацікавлена у врегулюванні конфлікту. Будьмо відвертими, адже й розпочинала вона його не задля розваги чи для того, щоб ось так просто взяти й перестати стріляти. Усім давно зрозуміло, що саме Росія зацікавлена в розпалюванні протистояння, аби якомога більше дошкулити Україні за її цивілізаційний вибір, намагаючись вибілити себе перед світовою спільнотою, яка вмовляє Москву взятися за розум.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії Організації з безпеки і співробітництва в Європі заявляють, що за два останні тижні зафіксували майже 11 тисяч випадків порушення режиму припинення вогню на Донбасі та відзначили наявність 60 одиниць озброєння, розміщених із порушенням узгоджених ліній відведення. Місія зафіксувала майже 70 випадків застосування озброєння, яке мало бути відведене: здебільшого міномети й артилерія поблизу Світлодарська і Попасної. Спостерігачі підтвердили інформацію про п’ятьох поранених цивільних.

Міжнародні спостерігачі зазначають, що загострення в зоні проведення ООС почало наростати саме після того, як народ України власною волею та у демократичний спосіб обрав собі нового Президента і той отримав законні повноваження. Складається враження, що Росія вирішила влаштувати новій українській владі іспит на міцність, бажання й можливість захисту суверенітету своєї держави та громадян. Тож українська і міжнародна спільноти чекали на реакцію нашої влади на відверті провокації агресора.

І відповідь новообраного Президента України не забарилася. Володимир Зеленський зазначив: вважає, що артилерійські обстріли поблизу Новолуганського на Донеччині та інших населених пунктів у ніч проти 7 червня, внаслідок яких двоє українських військових загинули, а восьмеро зазнали поранення, свідчать про втрату Росією контролю над найманцями. Він назвав це кричущим порушенням мінських угод і наголосив, що на такі дії українські військові відповідатимуть з усією потужністю.

Володимир Зеленський висловив співчуття родинам загиблих і подякував за мужність і стійкість українським військовослужбовцям, які зазнали атаки. Він наголосив, що на дипломатичному рівні Україна й надалі наполягатиме на припиненні вогню та звільненні полонених.

«Обстріли українських військових — очевидна спроба вкотре зірвати процес перемовин щодо припинення вогню. Хоч би хто віддав наказ, Збройні сили України відповідатимуть жорстко та відповідно до ситуації. А на дипломатичному рівні наша позиція про необхідність припинення вогню та звільнення полонених залишиться твердою та незмінною», — заявив Президент.

Відділ новин
«
Урядового кур’єра»