Як по-вашому, що робитиме нині добрий господар зі своїм майном? А надто за складної економічної ситуації, коли треба не просто виживати, а ще й шукати шляхи налагодження господарства? Тим паче, якщо йдеться про комунальне господарство навіть не маленького містечка, а всієї столиці! Правильно, спробує отримати максимальний зиск. Причому, як підказує здоровий глузд, не разовий, а бажано постійний, тобто змусить це майно працювати й наповнювати міську скарбницю. 

І яким же було здивування киян, котрі є фактичними власниками того самого комунального майна, коли столична влада намірилася позбутися належних територіальній громаді міста акцій одного з провідних фармацевтичних підприємств України — публічного акціонерного товариства «Науково-виробничий центр «Борщагівський хіміко-фармацевтичний завод». Причому ні багато ні мало, а всього належного їй пакета обсягом майже 30%, про що наша газета вже писала у номері за 19 лютого ц. р. в матеріалі «Службове недбальство, чи… утаємничений хід конем».

Дивні методи господарювання

З одного боку, велике здивування викликає, м’яко кажучи, настирливе бажання міста позбутися акцій БХФЗ — заводу, котрий, без перебільшення, справжня гордість не лише міста — країни. Адже він давно є зразком сучасного фармпідприємства європейського рівня, яке, до речі, — один з найбільших платників податків у столичний бюджет. А з іншого — шокує намір позбутися цього майна практично за безцінь. Щоб не заплутувати читача в емоціях (а саме так чиновники можуть розцінити ці слова), коротенька хронологія. Якщо не згадувати попередні наміри продати 29,95% пакета акцій, то чергові торги — за ініціативи міської влади, яку представляє департамент комунальної власності КМДА, — були призначені на 27 лютого ц. р. і чомусь не в Києві, а на біржі «Перспектива», яка розташована у Дніпропетровську, про що і йшлося у попередньому матеріалі «УК».

Чому саме Дніпропетровськ — це ще одна темна пляма на задекларованих чиновниками «чесних і прозорих» торгах, і було б дуже доречно, якби киянам дали на це запитання вичерпну відповідь. Але напередодні, тобто 26 лютого, аукціон — через причину, про яку нікому нічого не сказали, —призупинили з ініціативи продавця. На заводі сподівалися, що до позиції фармацевтів дослухаються і хоча б зроблять переоцінку вартості акцій. Проте у газеті «Хрещатик» з’явилося нове повідомлення: пакет акцій «Борщагівки» у кількості 3100 штук таки планують продати на аукціоні вже 20 березня, тобто післязавтра. І стартова ціна, а це 143 мільйони 200 тисяч гривень (за курсом НБУ становить приблизно 6 мільйонів 577 тисяч доларів США), не змінилась.

Арифметика для «чайників»

Цікава виходить — ні, навіть не алгебра! — арифметика. За інформацією, отриманою на БХФЗ, у висновку оцінювача — а це київська консалтингова фірма «Острів», яка спеціалізується на оцінці державного і комунального майна, — зазначено, що «вартість вказаного пакета акцій становила на дату оцінки (30 квітня 2012 р.) 278 мільйонів 331 тисячу гривень». Якщо конвертувати цю суму у валюту (а на той час курс НБУ становив 7,993 гривні за долар), отримаємо 34 мільйони 821 тисячу 844 долари США. Тобто для тих, хто не дружить навіть з арифметичними діями початкової школи, уточнюємо: пакет акцій провідного фармпідприємства, яке постійно розвивається, а значить, його акції, за логікою, мають додавати у вартості, два роки тому коштував майже 35 мільйонів доларів, а нині його виставляють на продаж за 6 із половиною мільйонів. Виконавши просту арифметичну дію, отримаємо вражаюче число — ціну пакета занижено у 5,385 раза. А тепер запитання, котре мало б зацікавити щонайменше Генпрокуратуру (до речі, ми його ставили у попередньому матеріалі, але відповіді так і не отримали): що це — недбальство чиновників чи (в межах валютних курсових вихилясів) добре спланована акція з тим, щоб хтось на продажу майна киян міг добряче нагріти руки?!

На заводі кажуть: попри позицію фармгалузі (до керівників держави зверталися керівники провідних вітчизняних фармпідприємств, об’єднаних в асоціацію «Виробники ліків України», та їх чомусь не почули), попри численні звертання народних депутатів та громадських організацій щодо необгрунтованого заниження початкової вартості пакета акцій ПАТ НВЦ «БХФЗ» та необхідність призначення повторної оцінки, департамент комунальної власності КМДА спромігся лише ухвалити рішення про перенесення дати проведення аукціону на 20 березня.

Про чесність і прозорість

Отже, як тепер відомо, торги мають відбутися в електронній торговельній системі ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», повідомляється в додатковій інформації, підготовленій за ініціативою продавця (тобто департаменту комунальної власності КМДА) та оприлюдненій на сайті цієї біржі. «Варто зазначити, що торги з продажу комунального майна, — йдеться далі в інформаційній записці, — вперше проходитимуть максимально відкрито та публічно за участі представників ЗМІ... Для моніторингу процедури проведення аукціону Київський міський голова Віталій Кличко запросив представників Міністерства фінансів, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, МВС, СБУ та Генпрокуратури».

Одне з найцікавіших запитань: хто ж має намір придбати такий ласий шмат майна територіальної громади столиці? Щоб з’ясувати, телефоную у прес-службу ФБ «Перспектива». Пані Марина Ковригіна, яка відповідає за взаємодію зі ЗМІ, пояснює, що їхня біржа тільки надає майданчик для аукціону, а всі запитання щодо покупців, оцінки пакета акцій тощо треба ставити продавцеві. Набираю номер КМДА, вказаний на сайті для акредитації ЗМІ. Вислухавши суть запитання, мені порадили зв’язатися… з біржею, мовляв, вони проводять торги — вони все й знають. Цікавлюся, чи не вважають шановні панянки журналіста «Урядового кур’єра» футбольним м’ячем? Після чого керівник управління інформаційного забезпечення пані Катерина Баранова роз’яснює, що інформація щодо покупців у них таки є, але «її ще аналізують, нам нададуть тільки завтра, тож телефонуйте зранку».

…Отож хоч скільки б запевняли нас, що все прозоро, з’ясувати, хто подав заявку на участь в аукціоні, «УК» не вдалося. Щоправда, слабко віриться у те, що провідні фармвиробники світу, які могли б зацікавитись придбанням пакета акцій «БХФЗ» і, що головне, дати за них справедливу ціну, — при всій повазі до колег — навряд чи читають газету «Хрещатик», де було оприлюднено оголошення про аукціон. А якщо акції опиняться у руках ділків, далеких від фармації і сподівань українських громадян на якісні дешеві ліки, уявити, як події розвиватимуться далі, нескладно. То чи не перетвориться на пішака отой хитрий «кінь»?!