АКТУАЛЬНО

В уряді мають чіткий план-календар проведення реформ на поточний рік і подальшу перспективу

Завдання уряду полягає у тому, аби зробити так, щоб реформи в Україні проходили якомога безболісніше для громадян. Таку заяву зробив Прем'єр-міністр Микола Азаров в ефірі програми "Велика політика з Євгенієм Кисельовим" на телеканалі "Інтер". Адже реформування майже завжди спричиняє незручності. І дуже добре, коли люди особливо не відчувають реформ. Тобто коли зміни мінімально зачіпають їхні інтереси.

Тому уряд ретельно відслідковує цінову ситуацію на споживчому ринку та робить все для стабілізації цін на основні соціальні групи товарів. Це надзвичайно важливо, адже від цього залежить зростання економіки і соціального благополуччя українців.

Ажіотаж породжує спекуляції

Прем'єр-міністр пояснив, що коли зростають ціни на основні групи товарів, відповідно знижується товарообіг, падає внутрішній ринок і економіка. У 2010 році ситуацію вдалося переламати: відбулося зростання товарообігу і водночас на 60 млрд грн зросли депозити населення у банках. Так само торік досягнуто найнижчої за останні 10 років інфляції, яка не перевищила 9,1%.

Микола Азаров, зокрема, зазначив, що у минулому році ціни знизилися на свинину, і взагалі зросло споживання м'яса -до 52 кг у розрахунку на одного середньостатистичного громадянина, тоді як позаторік ця цифра становила 49 кг. У минулому році зафіксовано також зниження цін на електронні побутові товари.

А зростання більш ніж удвічі вартості гречки спричинено ажіотажним попитом на ринку, а також скороченням у минулому році посівних площ та погодними умовами. Ціна на гречку, переконаний Микола Азаров, знизиться, оскільки буде закуплено 20 тис. тонн цієї крупи. За його словами, оптимальна ціна має становити близько 12 - 14 грн з урахуванням усіх норм рентабельності для тих, хто вирощує, переробляє і продає гречку.

Для забезпечення стабільної цінової ситуації на споживчому ринку формуються запаси Державного резерву та Аграрного фонду. Отже, держава отримає можливість товарних інтервенцій, підтримуючи добросовісну конкурентну ситуацію на ринку.

ГТС цікавить Європу

За словами Прем'єра, уряд має чіткий план дій проведення реформ як на поточний рік, так і на подальший період. Як приклад названо пенсійну реформу: уже повністю готовий проект пенсійного законодавства, який широко обговорюється на різноманітних форумах за участю величезної кількості зацікавлених людей. У лютому Верховна Рада розпочне його розгляд. "Думаю, у березні рішення буде прийняте. І воно визначить етапність. Пенсійна реформа - одне з найбільших перетворень, і вона триватиме кілька років", - додав глава уряду. А план-календар проведення реформ, зокрема на поточний рік, невдовзі буде розміщено на Урядовому порталі.

Загалом уряд предметно працює над підвищенням конкурентоспроможності вітчизняної продукції на світових ринках, аналізуючи ситуацію на подальшу перспективу. Бо Україні є що запропонувати світу: навіть за певного відставання Україна є індустріальною державою, зокрема може збільшувати випуск конкурентоспроможної аграрної продукції.

Водночас потрібно знайти своє місце на ринку сучасних технологій, оскільки наша країна володіє серйозними активами: доброю системою освіти і науки, високою культурою. І всі складові включено до Програми реформ Президента, зазначив Микола Азаров.

Не дивно, що Європейський Союз вважав і продовжує вважати актуальною модернізацію нашої газотранспортної системи. Прем'єр зауважив, що в Україні неправильно витлумачили заяву Комісара Єврокомісії з питань енергетики Гюнтера Еттінгера щодо недоцільності її модернізації: "Ми зробили запит до ЄС. Там оперативно відреагували й заявили, що це дезінформація. ЄС як вважав актуальною модернізацію української ГТС, так і продовжує вважати".

Амбіції - прерогатива держави

На заключному етапі підготовки до Євро-2012 ніхто не повинен ставити під загрозу його проведення саме в Україні, передає позицію Миколи Азарова департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

Тож ні уряд, ні Президент жодним чином не втручаються в діяльність Федерації футболу, але несуть на собі відповідальність за підготовку країни до першості й колосальні витрати.

"Я далекий від усіх інтриг, які відбуваються у Федерації. Ніхто не повинен ставити під загрозу проведення Євро-2012 у країні. Занадто багато поставлено на карту, щоб чиїсь амбіції зіграли тут вирішальну роль", - наголосив Микола Азаров.

На черговому засіданні уряду буде розглянуто трирічну інвестиційну програму, яка включає понад тисячу проектів на загальну суму понад 900 млрд грн, розповів у телеефірі Прем'єр-міністр. Серед зазначених проектів знайдеться місце і модернізації теплових електростанцій, і будівництву нових лікарень.

Таку гігантську суму вперше розраховано за джерелами фінансування, які включають як державні кошти, так і власні кошти корпорацій, кредити і прямі інвестиції. Микола Азаров висловив переконання, що реалізація цієї програми, безумовно, сприятиме створенню нових робочих місць, підвищенню рівня заробітної плати й рівня життя українських громадян.

Підтвердженням обіцяного урядом стане очікуване наприкінці березня - на початку квітня відкриття руху Дарницьким мостом з правого на лівий берег Дніпра у Києві. Це стане логічним продовженням робіт на цьому мостовому переході, де торік було відкрито рух з лівого на правий берег Дніпра.

Прем'єр-міністр також повідомив, що у кінці 2011 - на початку 2012 року запрацює Подільський мостовий перехід, що відкриє можливість будівництва метро на Троєщину. При цьому Микола Азаров запевнив, що уряд обов'язково побудує трасу до цього житлового масиву. За його словами, сьогодні вирішенню суспільно значимих питань у сфері будівництва сприятиме ухвалений закон про регулювання містобудування.