Порівняно з позаминулим роком торік усі категорії споживачів слобожанського краю використали природного газу на 139 мільйонів кубометрів менше, або майже на 13%. Найсуттєвіше скорочення зафіксовано у Конотопському, Краснопільському та Роменському районах, а також у містах Шостка й Глухів.

Заощаджують усі без винятку категорії споживачів, насамперед промислові підприємства, які вийшли на показник майже 26%, а бюджетні установи — 21. Газові «важковаговики» поступово відходять від традиційного енергетичного джерела, надаючи перевагу твердим видам палива, насамперед дровам, брикетам, пелетам тощо. Господарську заощадливість демонструють також підприємства комунальної теплоенергетики і населення, які зменшили використання газу в середньому на 7,5%.

Про це повідомив директор департаменту містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства Сумської ОДА Володимир Чубук. Посадовець наголосив, що в умовах загострення ситуації на сході України єдиний вихід — подальша економія і максимальне заміщення блакитного палива альтернативними видами.

Для Сумщини, здавен багатої на ліси й інші біоресурси, цей варіант цілком прийнятний і перспективний. Варто лишень прораховувати, як саме організовувати виробничо-господарський процес.

Більшість господарників не винаходять велосипед, а використовують нові твердопаливні котли. Як наголошує голова Сумської ОДА Микола Клочко, регіон працює не наосліп, а має чітку і конкретну програму енергозаміщення, розраховану на перспективу. Документ стосується всіх категорій споживачів, галузей і сегментів, де використовують природний газ.

Щодо бюджетної сфери та комунальної теплоенергетики, то з 950 котелень і топкових пристроїв на тверде паливо вже переведено понад 550, зокрема торік — 112. Це дасть змогу щороку додатково заощаджувати не менше 3,3 мільйона кубометрів газу.

Таке переоснащення потребує чималих коштів. Але, як мовиться, хочеш бути в теплі, знаходь їх. Торік з обласного бюджету на переобладнання шести котелень бюджетної сфери у Краснопільському та Білопільському районах виділено 3,6 мільйона гривень, ще 12—14 мільйонів гривень — субвенції з державного бюджету.

Активізуються підприємства комунальної теплоенергетики. Під час підготовки до нинішнього опалювального сезону встановлено 30 енергоефективних котлів, капітально полагоджено 34 котельні, а це економія і тепер, і на майбутнє.

На особливому контролі — розвиток біоенергетики. Впродовж минулого року порівняно з 2013-м підприємства лісового господарства Сумщини наростили обсяги виробництва твердого біопалива на 13,6 тисячі тонн. І це не межа, бо ліси мають значні ресурси, а кількість тих, хто готовий виготовляти дерев’яні брикети й пелети, неухильно зростає.

Нині широко відомий проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Сумщині знайшов надійну і сталу прописку. Реалізація його другої фази, що стартувала в липні 2011 року, завершилася низкою втілених мікропроектів, з-поміж яких левова частка стосується інноваційного енергозбереження.

За словами координатора проекту Тамари Харченко, багато сільських громад охоче відгукнулися на пропозиції, тож є результат. Наприклад, у селах Первомайське Глухівського, Межиріч Лебединського районів, у селищі Липова Долина з’явилося вуличне освітлення, що живиться від сонця. Ще завдяки семи мікропроектам у соціальних установах сільських населених пунктів установлено сонячні колектори для підігрівання води, реконструйовано системи опалення тощо, а 6 котелень, що обігрівають школи й дитячі садки, переведено на дрова.

А виконком Конотопської міськради підготував проект «Підвищення енергоефективності будівель освітніх закладів міста», який став одним із переможців конкурсу Європейської комісії «Підтримка міст «Східного партнерства» в імплементації планів дій сталого енергетичного розвитку (SEAP) у рамках угоди мерів». Він передбачає комплексну реконструкцію будівель Конотопської гімназії та ДНЗ №10 «Ялинка» — утеплення покрівлі, стін, підвалу, заміну вікон. На реалізацію цього задуму впродовж найближчих двох років місто отримає грант від Європейського Союзу в розмірі 400 тисяч євро. Тож область і надалі йтиме шляхом енергоефективності та економії природного газу.