Дедалі більше людей у світі сповідують принципи осмисленого духовного життя, обираючи свій шлях до нього з багатої культурної спадщини народів світу. Давня культура Індії пропонує «Веди», що є її основою й описують усі аспекти життя індійської цивілізації, зокрема йогу, вегетаріанське харчування й особистісний розвиток на принципах добра і любові. «Веди» вивчають не одне сторіччя, і кожне покоління знаходить у них корисні для себе поради стосовно здорового способу фізичного й ментального життя, які можуть стати у пригоді й нам у ХХІ столітті.

Популярність ведичної культури в Україні довів фестиваль, який днями відбувся у столиці і зібрав тисячі її прихильників, об’єднаних прагненням змінюватися, розкривати духовний і творчий потенціал. Протягом чотирьох днів усі, хто завітав на Труханів острів, зміг потрапити в середовище однодумців, у світ краси й гармонії. Відповідно до ведичних уявлень про світ, кожен із днів фестивалю був присвячений окремій стихії — повітрю, воді, землі й вогню. У день води, наприклад, можна було пройтися корабликом по Дніпру.

На фестивалі можна було спробувати різні духовні і тілесні практики під керівництвом досвідчених тренерів. Фото УНIAН

Події фестивалю відбувалися на різних майданчиках у різний спосіб: спілкування з духовними вчителями, лекції на актуальні теми. Наприклад, посол Індії в Україні Манодж Кумар Бхарті розповів про зв’язок індійської філософії, йоги й сучасної науки, український письменник Любко Дереш — про свою спробу втечі в Індію і пошуку істини, професор філософії з Києва Назіп Хамітов говорив про красу любові. Долучитися до мудрості присутнім допомагали духовні вчителі, мандрівні ченці, спеціалісти із психології й астрології. Майстри-практики і тренери ділилися досвідом і секретами різних духовних і тілесних практик, зокрема медитації, оздоровчого дихання і співу, індійських танців, тайського й вісцерального масажу, кармічної психології, нумерології й тарології.

Фото з соціальної мережі Фейсбук.

Мій фестиваль почався у день землі з занять йогою на березі Дніпра під керівництвом знаної у світі йоги Рохіні Шакті, яка має чудовий вигляд у свої «за 60». Це авторитетний учитель.  А йога на фестивалі панувала. Марафон групових занять починався о 7-й і закінчувався ввечері, до нього входили стилі різного рівня підготовки, зокрема і заняття «летючою» йогою на майданчику, обладнаному міцними петлями із тканини.

Велику увагу на фестивалі було приділено питанням стану довкілля та органічного виробництва, оздоровчому харчуванню. Популярними були майстер-класи з аюрведи і вегетаріанської кулінарії. Діти розважалися на дитячому майданчику. А ввечері лунали музичні концертні програми. Останнього дня відбулися незвичайні за красою обрядові індійські свята фарб Холі й солодкої гори.

Усі події були безкоштовні, бо один з головних ведичних принципів — «віддавати вище, ніж брати». А що ж засвоєна мудрість? Для мене це стало розуміння, що фатальність існує тільки для тих, хто не бажає змінюватися і розкривати свою духовну природу. Адже для людини, яка шукає шлях, зникають перепони, а серце наповнюється любов’ю.