Нацгвардія відсвяткує річницю свого створення «в робочому режимі». Командування вирішило, що нині не час для пишних торжеств, головне — вберегти життя і здоров’я військовослужбовців, які захищають Україну й забезпечують громадський порядок у зоні АТО. Про те, як змінювалася протягом року Національна гвардія та які завдання перед гвардійцями стоять тепер, на брифінгу розповів заступник командувача полковник Ярослав Сподар.

Головне  —  збережені життя

«Враховуючи нинішню ситуацію в країні, командування Нацгвардії України ухвалило рішення не влаштовувати феєричних заходів. У нас це відбуватиметься в робочому режимі, адже ми чудово розуміємо, що зараз свято для Нацгвардії — це насамперед збереження життя і здоров’я наших військовослужбовців», — заявив Ярослав Сподар.

За його словами, так вийшло, що саме 26 березня відбудеться випуск перших офіцерів Національної гвардії у двох навчальних закладах України — в Харкові та Києві. «Сподіваємося, що на них будуть присутні перші особи держави», — додав полковник.

Нагадаємо: в Україні закон про створення Національної гвардії вперше ухвалили 4 листопада 1991 року, а про її розформування — 11 січня 2000-го. Перші заклики про ліквідацію Національної гвардії пролунали ще в 1995 році. На цьому наполягали опозиційні Леоніду Кучмі депутати, які запідозрили президента в диктаторських проявах після того, як він указом перепідпорядкував гвардію собі. Після обрання його на другий президентський термін депутати в грудні 1999 року знову зажадали розформувати Національну гвардію як потенційний інструмент президентської диктатури. Леонід Кучма був змушений піти на компроміс і в січні 2000-го підписав відповідний закон, схвалений парламентом.

У березні минулого року парламент ухвалив новий закон про створення Національної гвардії, до лав якої, крім підрозділів внутрішніх військ МВС, увійшли добровольчі батальйони, сформовані з активістів Майдану. Після тривалої підготовки їх відправили в зону АТО.

Досвід, отриманий під час виконання бойових завдань, змусив командування Національної гвардії України переглянути організаційно-штатну структуру, активно проводити комплектування військових частин оперативного призначення. Негайно почали створювати артилерійські, зенітні, розвідувальні й танкові підрозділи, закупили новітні зразки БТР, бронемашин та автомобільної техніки вітчизняного виробництва. За його словами, з резервного фонду державного бюджету України на потреби Національної гвардії надали близько 4 мільярдів гривень. «Ми змогли поміняти штатні розписи окремих частин, укомплектувати їх відповідною технікою», — пояснив він.

Нацгвардійці високо цінують бойове братство. Фото з сайту reporter-ua.com

Нова зброяі нові професії

У таких умовах виникла необхідність створити нові елементи бойового порядку з’єднань і військових частин. Одним із таких елементів стали зведені тактичні загони і групи, до складу яких залучались оперативні, танкові, артилерійські, інженерні підрозділи, а також підрозділи протиповітряної оборони і тилу.

«У нас з’явилися підрозділи і функції, які раніше внутрішні війська не виконували. Передусім це підрозділи з важкою броньованою технікою, відповідним озброєнням, — зазначив Ярослав Сподар. — Були певні труднощі з підбором кадрів, а саме танкістів, артилеристів, мінометників. Раніше такої зброї і таких професій внутрішні війська не мали. Тепер частина підрозділів Національної гвардії виконує завдання безпосередньо в зоні АТО, зокрема і на перших рубежах».

За весь період АТО загинули 136 нацгвардійців, 48 бійців пропали безвісти. «Двадцять осіб, за нашими даними, перебувають у полоні», — заявив заступник командувача. За його словами, Нацгвардія співпрацює з міжвідомчою комісією при СБУ щодо звільнення військовополонених.

За час проведення Антитерористичної операції 4698 військовослужбовців Національної гвардії України нагороджено за мужність і героїзм, із них 89 — посмертно.

Посмертно надали звання «Герой України» з удостоєнням ордена «Золота Зірка» начальнику управління бойової та спеціальної підготовки Головного управління Національної гвардії України генерал-майору Кульчицькому Сергію Петровичу та командиру механізованої роти спеціального призначення військової частини 3029 Південного оперативно-територіального об’єднання лейтенанту Заваді Богдану Олексійовичу.

Полковник підкреслив, що попри складні завдання та ситуацію на сході країни, є багато охочих служити в Нацгвардії. А також розповів, що підрозділи «Азов», «Донбас» та імені Кульчицького, які входять до  Нацгвардії, нині складаються з контрактників. «Десятки, навіть сотні військовослужбовців, які були призвані по мобілізації й мають уже звільнятися, — виявили бажання укласти контракт з Національною гвардією і продовжити службу, — зауважив Ярослав Сподар. — Ми плануємо протягом квітня-травня призвати до лав Національної гвардії близько 7,5 тисячі чоловік». При цьому він зазначив, що паралельно звільнятимуться військовослужбовці, які вже відслужили півтора-два роки.