Чи потрібно опалювати будинки в Сахарі? Якщо не заглиблюватись у сутність, то відповідь буде негативною. Адже в цій пустелі температура дуже висока.

Та ось довідка з енциклопедичного словника про Сахару. «Середня температура січня — не нижча як 100С; абсолютний максимум — 590С; абсолютний мінімум — мінус 180С. Добова амплітуда температури повітря — понад 300С, ∂рунту – до 700С».

Уявімо, що ваш будинок умовно у Сахарі, й улітку, приміром, вдень 400С. А вночі? На 30 градусів менше, а на ∂рунті навіть заморозки, бо на небі жодної хмаринки, і космос посилає на Землю мороз. І вам доведеться опалювати будинок, щоб не замерзнути. Уже не кажу про зиму.

А до чого нам, українцям, Сахара? Анекдот. Генерал наказує єфрейторові зупинити потяг. Єфрейтор підійшов до платформи і скомандував: «Потяг, стій! Раз, два!»

Житомирська міська рада наказала припинити опалювати будинки з 1 квітня 2016 року, бо у березні протягом трьох діб середньодобова температура перевищувала 80С. Наказ виконали для економії газу. Але 2—3; 21—26 квітня середньодобова температура в Житомирі була відповідно: 4,8; 6,7; 5,8; 5,10С. Звичайно, цими днями, як і в деякі інші, нічна температура була ще нижчою, інколи опускалася нижче 00С. Не знаю, як грілися тоді житомирці, які користуються централізованим опаленням. Але влада наказала: «Холод, стій! Раз, два!»

Років з десять тому в Житомирі, як і в багатьох містах, центральні котельні почали економити газ. Тому мешканці перших поверхів багатоповерхівок замерзали. Температура в кімнатах була нижчою від норми. Писали заяви тепловикам. Із котелень приходили і вимірювали температуру. Якщо вона була нижчою від норми, то знижували на кілька гривень плату за тепло. Але приклавши ці

5—10 гривень до тіла, не зігрієшся. Тому дозволили встановлювати у квартирах газові котли для опалювання і платити за газ за лічильником.

Зробив це і я. Мені 78 років. Одержую субсидію, бо моїх 1600 гривень пенсії на оплату всіх послуг не вистачає. Але субсидія на газ, електроенергію в межах норм споживання така: влітку —

18 м3, в опалювальний сезон — 200 м3. У Житомирі, як і в багатьох містах України, опалювальний сезон скоротили. Раніше це було 15—20 квітня. Я жива людина і не можу не мерзнути за вказівкою влади. Тому на ніч у холодні дні вмикав котел, щоб обігріти квартиру. Але перевищив ліміт 18 м3? газу за місяць і маю сплачувати за перевищену кількість по 7 гривень за кубометр. Мені скажуть: «Треба економити газ». А навіщо тоді він у помешканнях? Для приготування їжі, гігієни, опалення, й аж ніяк не для економії. Чи, може, взагалі заборонити використовувати газ? Адже влада наказала: «Холод, стій! Раз, два!» 

Гарій МАКАРЕНКО
 для «Урядового кур’єра»