Зустріч глави держави з особовим складом 16-ї окремої бригади армійської авіації, яка відбулася в межах його робочої поїздки на Львівщину, дала відповіді на чимало запитань, які турбують нині українське суспільство.

Анексія та окупація Криму, «гібридна війна» на Донбасі стали для країни справжньою Вітчизняною війною за незалежність, волю, свободу, демократію. Розпочав розмову з вояками Петро Порошенко з констатації тривожних фактів останніх днів: «Не припиняючи спроб зірвати мінський процес, роблячи абсолютно безвідповідальні заяви про вихід з нормандського переговорного формату, ворог значно збільшив інтенсивність обстрілів позицій наших військ на сході держави».

Вогонь ведеться з дедалі активнішим застосуванням артилерійських систем великих калібрів. Криваві провокації ворог намагається використати на виправдання власних кроків зі зриву мінського процесу.

16-та окрема бригада армійської авіації стоїть на захисті мирного неба Батьківщини. Фото з офіційного інтернет-представництва Президента України

Справи військові…

Під час інтенсивних консультацій із керівництвом США, Європейського Союзу, Німеччини, Франції Петро Порошенко отримав тверде запевнення у підтримці України в її визвольній боротьбі за власну незалежність, суверенітет і територіальну цілісність.

Попри це, ймовірність ескалації конфлікту залишається дуже високою. Ніхто також не унеможливлює й варіанта повномасштабного російського вторгнення за всіма азимутами. «Ми готові дати відсіч ворогу і на сході України, де ворог окупує Донбас, і вздовж адміністративного кордону з Кримом, хоч коли б ці провокації мали місце — сьогодні чи під час святкування Дня незалежності, — підкреслив Петро Порошенко. — Наші Збройні сили готові дати відсіч на будь-якому напрямку».

За складної ситуації це норма, коли армія постійно має бути готова до виконання завдань будь-якої складності. Для цього воїни повинні мати добрий вишкіл, здатність до миттєвого та ефективного реагування на дії противника. Задля цього й відбувається невідворотний процес реформування війська.

Одним із прикладів такої готовності глава держави назвав саме 16-ту бригаду армійської авіації, підрозділи якої пройшли тяжкі випробування на сході, а сьогодні є потужною бойовою одиницею зі своїм героїчним бойовим літописом та досконалою бойовою майстерністю.

Нині особовий склад бригади, як і тисячі солдатів та офіцерів на сході і півдні України, й надалі обстоює свободу і незалежність нашої держави. За більш ніж два роки вертолітники здійснили близько 3,5 тисячі бойових вильотів. За мужність і героїзм 36 її військовослужбовців відзначено державними нагородами.

Хвилиною мовчання Президент і вояки вшанували пам’ять вісьмох загиблих льотчиків бригади. А Петро Порошенко поспілкувався з дружинами загиблих військовослужбовців.

До особового складу Президент звернувся такими словами: «Як Верховний Головнокомандувач Збройних сил України звертаюся до вас з вимогою: не втрачати набуті в боях потенціал і навички. Постійно вдосконалювати знання, льотну майстерність і навченість, посилювати пильність та в разі загострення обстановки, не вагаючись, виконати визначені бойові завдання».

Тож з огляду на донбаські події Петро Порошенко не виключає можливості оголошення мобілізації та запровадження воєнного стану. «Нічого важливішого за Україну, за незалежність нашої держави, за нашу свободу і демократію не існує», — пояснив Петро Порошенко, водночас зазначивши, що поки нової хвилі мобілізації не оголошено.

Нині діє чітка програма набору до контрактної армії, збільшено рівень грошового забезпечення, істотно поліпшено якість харчового, речового й медичного забезпечення.

З початку року 45 тисяч українців виявили бажання служити в армії на контрактній основі, тобто до війська йдуть добровольці, що значно підвищує його якість і боєздатність. Завдяки цьому демобілізовано 4-у й 5-у хвилі мобілізації без оголошення нової. «Але це не означає, що мобілізації не буде взагалі», — зазначив Президент.

Сьогодні ми маємо різке загострення ситуації як в Криму, так і на сході. Причому на сході ситуація кардинально змінилася. В останні десять днів крупнокаліберна артилерія терористів б’є по штабах і складах, розташованих за 20—25 кілометрів від лінії зіткнення вглиб нашої території.

Глава держави наголосив, що обстріли здійснюють артилерійські розрахунки регулярних військ Російської Федерації, які «цілеспрямовано приїжджають, щоб вбивати українців», — цитує слова глави держави його прес-служба.

…й справи господарські

На Львівщині за участі Президента закладено капсулу на місці будівництва заводу компанії Nexans з виготовлення бортових електромереж. «Всі нас переконували, що поки йде війна, жоден інвестор в Україну не прийде. Ми своєю наполегливою працею, створенням інвестиційного клімату, забезпеченням кардинальних змін і реформ в країні, рішучими діями переконуємо, що саме тепер і саме в Україну треба інвестувати», — наголосив Петро Порошенко на будівельному майданчику.

Він особливо подякував інвесторам за віру в Україну, які своїми грошима голосують за її майбутнє. Це вселяє віру в перемогу як у справі реалізації реформ, так і в боротьбі із зовнішнім ворогом.

А на прикладі ділянки дороги Т5-14-10 Броди — Радехів — Червоноград Президент ознайомився з ходом реконструкції місцевих автошляхів. Завдяки експерименту, розпочатому торік у вересні, частина надходжень від митниці скеровується на будівництво та ремонт доріг. Зокрема торік область отримала 600 мільйонів гривень, а цьогорічні надходження очікуються на рівні мільярда.