УРЯДОВІ ПОСТАНОВИ

Кабінет Міністрів підтримує жителів гуртожитків і переймається їхніми проблемами

"Запорожець - не машина, гуртожиток - не квартира". Так перефразували відому постчорнобильську приказку жителі гуртожитків. Справді, умови проживання там далекі від комфортних.

Тимчасове житло?

Загалом гуртожитки на початку свого виникнення розцінювались як тимчасове житло, звідки люди з часом переїжджали у квартири. Але нині ті, кому не пощастило отримати безплатне житло, на нього вже не сподіваються -для них гуртожитки стали постійним житлом. Такі собі новітні комуналки з усім набором некомфортностей. За кордоном, до речі, такого вже не знайдеш. Навіть дешеві хостели для невибагливих студентів виглядають набагато краще. Але людям діватися нікуди. "Урядовий кур'єр" не раз звертався до цієї теми. Тож ми знаємо, що мешканці гуртожитків мріють про одне: аби хоча б ті кімнати їм передали у власність.

Хоч і прийнятий у нас Закон "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", та насправді ситуація досить складна. Як зауважують фахівці МінЖКГ, щоб жителі гуртожитків могли приватизувати свої кімнати, потрібно внести низку змін до цього закону, а також прийняти державну програму забезпечення реалізації прав мешканців гуртожитків. Бо перший крок у цьому процесі - передача відомчих гуртожитків у комунальну власність. Тоді можна говорити й про приватизацію кімнат. Там, де власники передали будівлі міській громаді, проблем немає.

Але не всі підприємства та організації, яким належали гуртожитки, погодились просто так віддати своє "добро". Деякі не хочуть і досі. Одні не передають будівлі, аби на цьому заробити - продати кімнати їх мешканцям, а не віддати безоплатно, як того вимагає закон. Дехто прагне виселити мешканців, перебудувати кімнати на повноцінні квартири і продати їх за ціною комфортабельного житла. Інші ввели гуртожитки до статутного фонду своїх підприємств та ще й взяли кредити в банках під заставу цих гуртожитків, і тепер там ситуація взагалі незрозуміла...

На державному рівні

27 грудня 2008 року урядовою постановою було створено робочу групу з розв'язання проблем мешканців гуртожитків. А днями Прем'єр-міністр Микола Азаров підписав розпорядження "Про утворення робочої групи з розв'язання проблем мешканців гуртожитків та визнання такою, що втратила чинність, постанови КМУ від 27 грудня 2008 р. N 1159". Згідно з постановою, "диригуватиме" процесами МінЖКГ, а очолюватиме робочу групу міністр. Головне завдання цього формування - аналіз основних проблем жителів гуртожитків та причини їх виникнення, зокрема щодо забезпечення їхнього права на житло, визначення шляхів, механізму та способів розв'язання цих проблем.

Фахівці пояснюють, що ця друга постанова з'явилась, бо потрібно ввести до складу робочої групи чинних посадовців, які мають відповідати за вирішення "гуртожитківського питання", замість тих, що вибули з владних ешелонів.

В МінЖКГ кажуть, що нині лише створюється база даних - скільки в кожному регіоні гуртожитків, що підлягають передачі в комунальну власність, і яка по кожному з них ситуація.

А заступник голови спілки "Київські гуртожитки" Микола Палаш зазначив, що попередня робоча група з допомогою громадських організацій підготувала низку змін до Закону "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків". Він зауважує, що чинний закон ці права захищає всього на 5%. У запропонованих змінах ідеться, зокрема, про те, що всі відомчі гуртожитки незалежно від форми власності повинні підлягати передачі до комунальної власності. Виняток - лише студентські та ще деякі гуртожитки.

Вочевидь, першу скрипку у вирішенні "гуртожитківського питання" грає все-таки міська влада. Якщо керівництво міст зацікавлене в його вирішенні - справи просуваються. Микола Палаш зауважив, що у Києві вдалося порозумітися з міською владою, вже є чимало прикладів передачі гуртожитків міській громаді. Зокрема, власники 19 таких будівель у Солом'янському районі погодились передати їх у комунальну власність, у Дніпровському таких 10. В одному з гуртожитків Голосіївського району процедура передачі вже відбулася, і з 1 листопада люди почали оформляти документи на право власності на свої помешкання.

У Херсоні теж дедалі більше жителів гуртожитків стають господарями помешкань. Міський голова Володимир Сальдо зауважує:

- Фонд комунального майна Херсона та виконавчі органи міської ради розробили механізм передачі кімнат у гуртожитках у власність громадян. 29 жовтня перше свідоцтво про право власності отримала Олена Ігнатенко, яка проживає в гуртожитку по вул. Робочій, 78. Впродовж цього тижня ще 15 осіб отримають свідоцтва про право власності на займані кімнати. Готуються документи про прийняття до комунальної власності громади ще 33 гуртожитки.