ДЕРЖАВНІ МЕТРИ

Цього року "черговики" на отримання житла у столиці повинні сплатити 70% його вартості

Чиновники Київської міської державної адміністрації (КМДА) нещодавно заявили, що прогнозують будівництво близько 3 тис. квартир за програмою "Доступне житло" у 2011 році.

На виконання постанови Кабміну рішенням столичної міської ради від 16.09.2010 р. N 30/4842 затверджено Програму будівництва (придбання) доступного житла у м. Києві на 2010-2017 роки, в якій визначено етапи реалізації, обсяги будівництва та джерела фінансування будівництва (придбання) доступного житла.

Як повідомив кореспонденту "Урядового кур'єра" начальник головного управління житлового забезпечення КМДА Володимир Денисенко, при підготовці програми були враховані родини, які перебувають у черзі на отримання помешкань та мають можливість сплатити 70% вартості житла. 30% вартості сплачує місцевий бюджет.

Цікаво, а чи багато родин, які можуть зробити такий солідний внесок? Як вважає соціальний експерт Надія Раковська, серед незаможних киян, які перебувають у черзі, таких знайдеться дуже мало. "Адже житло роками чекають люди, чиї статки з дуже великою натяжкою можна назвати середніми. Тому не дивно, що цілком можливо перевагами цієї програми скористаються досить заможні люди, яким до того ж столичний бюджет сплатить 30% вартості житла", - зазначає вона.

А, за словами президента ХК "Київміськбуд" Михайла Голиці, в 2011 році в Києві планується побудувати квартири для 1700 сімей. "Однак ми ще не впевнені в тому, що знайдеться така кількість бажаючих, тому плани можемо корегувати", - додає він. За даними компанії, для полегшення виплати 70% вартості житла, наприклад, Ощадбанк обіцяє кредити терміном на 20 років під 16% річних. Як запевняють у банку, для отримання позики досить мати рівень доходу від 2,5 тис. грн. Проте бути надто багатим також не можна: для Києва верхня "межа" зарплати повинна не перевищувати 13,984 тис. грн на особу за місяць.

Як повідомляє В. Денисенко, у 2010-2017 роках буде здійснено будівництво житлових будинків загальною площею 1732,2 тис. кв. м, в яких поліпшать житлові умови 27715 сімей та одиноких громадян, котрі перебувають на квартирному обліку, та буде скорочена черга квартирного обліку в Києві. З 2010 по 2017 роки з місцевого бюджету має бути виділено 1,25 млрд грн.

Однак у 2010 році черговикам пощастило більше. Так, за державної підтримки за програмою 50/30/20 (з розрахунку 50% - кошти населення, 30% - кошти державного бюджету та 20% - кошти міського бюджету) у Києві збудовано 252 квартири, в тому числі 62 квартири за замовленням КП "Житлоінвестбуд-УКБ" у житлових будинках на масиві Троєщина.

"Втім, враховуючи суспільне значення питання забезпечення житлом працівників бюджетної сфери (понад 6500 сімей педагогічних та медичних працівників, працівників служб соціального захисту, підприємств житлово-комунального господарства, які перебувають на квартирному обліку), 16.09.2010 р. Київською міською радою прийнято рішення, відповідно до якого вказані працівники отримуватимуть житло з розрахунку: 50% - кошти громадян, 30% - кошти державного бюджету та 20% - кошти спеціального фонду міського бюджету", - додає В. Денисенко.

Будівництво за цією програмою розпочато у будинках на земельних ділянках: Вигурівщина-Троєщина (у 2 будинках); Позняки (у 4 будинках); вул. С. Лазо, 4-6, (у 3 будинках), у будинках на вул. Алма-Атинській та вул. Рожевій.