Одна з ознак настання весни в наших широтах — повернення футболу.  Наступних вихідних відбудуться  ігри 17-го  туру чемпіонату України  «Ліга Парі-Матч», а  1 та 2 березня  вісім команд випробували весняні галявини у перших  поєдинках  чвертьфінальної стадії розіграшу Кубка України  сезону 2015/2016 років.

Найрезультативнішим  виявився матч між полтавською «Ворсклою» і донецьким «Шахтарем». У Полтаві гірники, натхнені виходом до наступної стадії Ліги Європи, завдали господарям нищівної поразки, забивши чотири «сухих» м’ячі. У дебюті зустрічі  знову відзначився юний гравець національної збірної Віктор Коваленко, якому дедалі більше довіряє Мірча Луческу, а в другому таймі Феррейра, Кучер та  Нем  перетворили  вихід  донеччан до півфіналу на формальність.

Київському «Динамо», яке  з нічиєї почало другу частину сезону української першості, не варто забувати, що недооцінювання  суперника  може бути покарано. Звісно, кияни першоберезневого вечора, граючи на НСК «Олімпійський», були  номінальними  гостями, адже домашня арена «Олександрії»  ще не готова була прийняти матч. Тому забитий на виїзді гол дає  істотну перевагу на матч-відповідь, який відбудеться на Кіровоградщині.

Роман Безус (у темні формі) заробив для "Дніпра " пенальті, який реалізував Матеус. Фото УНІАН

Та грати так, як це робили підопічні Сергія Реброва у першому таймі київської зустрічі, команді, яка представляє країну в Лізі чемпіонів, неприпустимо.

А ось такий самий результат матчу в Луцьку викликає  зовсім інші емоції. Господарі поля в зустрічі із «Зорею» змогли першими відкрити рахунок у середині першого тайму: голом відзначився Богданов. Проте гравці «Зорі» вже за кілька хвилин відновили рівновагу — взяття воріт «Волині» на рахунку Тотовицького. Зустріч завершилася з рахунком 1:1, хоч луцькі футболісти втратили кілька шансів вразити ворота гостей.

На жаль, «Волинь» змушена боротися не лише на футбольному полі. Раніше ФІФА покарала команду  зняттям 12 очок у нинішньому чемпіонаті за борги перед колишніми гравцями. Тож на думку головного тренера і президента клубу Віталія Кварцяного, по закінченні  нинішнього сезону на команду чекає перезавантаження. Ймовірно, вона почне наступний сезон у Другій лізі.

«Є змога створити клуб з нуля, і юридично правильно це зробити, змінити назву команди. Почати з аматорів, Другої ліги, Першої. Доки триватиме перезавантаження українського футболу, ми використаємо цей час для оновлення команди. Головне, щоб від нас не відвернулися. Потрібно потерпіти», — такі слова нечасто почуєш від  одного з найяскравіших представників тренерського цеху  Віталія Кварцяного.

Головний тренер «Волині» також сказав, що  попросив футболістів дограти сезон чесно і солідно.

До речі, 29 лютого учасники загальних зборів Прем’єр-ліги затвердили нову формулу проведення змагань у сезоні 2016/2017 років. Згідно з ухваленим рішенням, у наступному чемпіонаті України візьмуть участь 12 команд, а турнір складатиметься із двох етапів. На першому учасники чемпіонату проведуть двоколовий турнір, після чого розіб’ються на дві шістки, які змагатимуться за медалі й путівки в єврокубки. Кількість набраних очок після першого етапу зберігається.

ТАБЛО «УК»

Кубок України. 1/4 фіналу. Перші матчі

Сталь — Дніпро — 0:3

Голи: Матеус (32, пен.), Гама (70), Матос (90+2)

Олександрія — Динамо  — 1:1

Голи: Басов (30) — Ярмоленко (67)

Волинь — Зоря — 1:1

Голи: Богданов (18) — Тотовицьaкий (23)

Ворскла — Шахтар —  0:4

Голи: Коваленко (4), Феррейра (55), Кучер (58), Нем (80)

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»