№53 (7451)

  • Воїни за покликом серця

     «Українські добровольці щоденно б’ються на передовій за нашу країну у складі різних бойових підрозділів: у лавах Збройних сил України, Національної гвардії, інших формувань сил безпеки та оборони. Водночас українські добровольці навчають і рятують, лікують. Українські добровольці волонтерять. І неодмінно переможуть», — заявив Президент Володимир Зеленський під час зустрічі з українськими добровольцями в Білій залі Героїв України в Маріїнському палаці в Києві.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    росія діє в Молдові старими методами кдб

    Європейський парламент стурбований останніми подіями у Грузії, де після кількох днів масових протестів було відкликано законопроєкт про «іноагентів», і в Молдові, де, за словами президента Маї Санду, нещодавно вдалося запобігти сценарію повалення уряду. На думку євродепутатів, до всього, що відбувається в цих двох країнах, безпосередньо причетний кремль, який намагається активно перешкоджати інтеграції Тбілісі та Кишинева в ЄС. Ситуація у Грузії та виклики, з якими зіткнулася влада Молдови, стали предметом дебатів, що відбулися в Європарламенті.

  • Павло КУЩ

    «…І вражою злою кров’ю»

     На дев’ятий день березня бійці Сил оборони в одному з розбитих ворогом будинків Бахмута натрапили на рідкісне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка. Достеменно відомо: книжка за редакцією В. Доманицького з портретом і життєписом поета вийшла 1917 року в Києві у друкарні Товариства «Криниця» (Хрещатик, 42). Раритет уже вивезли в безпечне місце й передали на реставрацію.

  • Голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський: «Я питаю у кліру мп: чим вас тримає патріарх, який обіцяв Життя Вічне вбивцям українців?»

     Ми живемо в Україні у часи величезних змін в релігійній сфері. Такі бувають раз на кілька століть. Зменшення впливу рпц у світі та ймовірний демонтаж московського патріархату в Україні насправді порівнянні з падінням імперії. Цікаве спостереження: коли йдеться про національне відродження, то церковне піднесення завжди спричиняється піднесенням національним. А коли йдеться про занепад, то тут зворотний порядок: занепад і деградація рпц нині наче провіщають падіння російської держави, з якою церква там тісно зрослася.

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Плаватимуть і ростимуть здоровими

     На вулиці Петра Юрченка в Полтаві ввели в експлуатацію спортивно-розважальний комплекс європейського рівня «Акварена», який будували понад 14 років.

    «Перший на Полтавщині за роки незалежності об’єкт олімпійського зразка прийняв відкритий чемпіонат області із плавання серед юнаків. У змаганні взяли участь більш як 130 дітей з Харкова, Сум, Горішніх Плавнів, Кременчука та Полтави», — повідомив начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

  • Олександр ВЕРТІЛЬ

    У гурті завжди краще

     Селище Вороніж неподалік районного центру Шостка на Сумщині відоме в області та за її межами багатими історичними й культурно-мистецькими традиціями. Тут народився видатний український письменник Пантелеймон Куліш, пам’ять про якого шанують у цьому поліському населеному пункті.

  • Микола ШОТ

    І лікувати душі, і подати руку підтримки та допомоги

    Торік у грудні засновано відзнаку Президента України «Золоте серце». Цієї державної нагороди удостоюють за вагомий внесок у надання волонтерської допомоги та розвиток волонтерського руху. У числі перших з Тернопільщини «Золотим серцем» відзначено ректора Марійського духовного центру «Зарваниця» митрофорного протоієрея Української греко-католицької церкви Володимира Фірмана. Священник, ректор духовного центру, економ архієпархії, волонтер — чотири складові його духовної, професійної та громадської діяльності.