№60 (7458)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Пріоритети роботи уряду незмінні

     Забезпечення сил оборони, гарантування макрофінансової стабільності, початок відновлення країни — ключовий фокус у роботі Кабінету Міністрів залишається незмінним. На цьому у промові перед черговим засіданням уряду наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.
    Очільник уряду нагадав, що цього тижня на робочому рівні Україна погодила з Міжнародним валютним фондом нову програму фінансування. Обсяг програми — 15,6 мільярда доларів. Вона розрахована на 48 місяців.

  • Вікторія ВЛАСЕНКО

    Лідери ЄС дали зелене світло на закупівлю боєприпасів

     Лідери країн-членів ЄС під час саміту, який пройшов у Брюсселі, схвалили схему спільної закупівлі боєприпасів для України. І хоч це було очікуване рішення, адже до того проєкт уже підписали глави зовнішньополітичних відомств 18 європейських країн, для ЄС це стало визначним моментом. Адже вперше за історію існування Євросоюз втілюватиме масштабний спільний проєкт у збройному бізнесі, який  реалізовуватимуть заради підтримки іншої країни.

  • Заступниця Генсека ООН, директорка Програми ООН з довкілля Інгер Андерсен: «Коли зброя зупиниться,на відновлення навколишнього середовища знадобляться десятиліття»

     Нині росія вбиває українців не лише тут і зараз за допомогою ракет і куль, а й створює бомбу сповільненої дії, яка отруюватиме нас роками після завершення бойових дій. Від війни потерпає навколишнє середовище, і це тривалий час впливатиме на якість життя, здоров’я населення і потребуватиме багато зусиль для відновлення.
    Про те, як саме відбувається ще один злочин країни-агресора і чим можуть допомогти міжнародні інспектори в подоланні викликів для природи, в інтерв’ю Укрінформу розповіла заступниця Генерального секретаря ООН, виконавча директорка Програми ООН з довкілля Інгер Андерсен, яка відвідувала Україну для її підтримки та кращого розуміння екологічних злочинів.

     

  • Павло КУЩ

    «Схиляюсь перед величчю твоєю»

     Як розповів директор Благодійної організації «Благодійний фонд Максима Рильського «Троянди й виноград» онук поета Максим Рильський, якось він почув таку історію. Група жителів Житомирщини прямувала автобусом на екскурсію до Києва. Коли вже під’їздили, вечоріло, столицю освітлювали вогні, а гід став читати проникливі вірші Рильського про місто, в якому народився, працював і яке дуже любив. Це було настільки доречно, зворушливо й атмосферно, що якоїсь іншої прозорої підказки про потребу видати окрему поетичну збірку годі було й шукати. І шанувальники творчості поета теж запитували про існування саме такої книжки. 

  • Олександр ДАНИЛЕЦЬ

    Полтавщина позбудеться імперського орла

     У Полтаві готують документи на демонтаж пам’ятників радянським генералам олексієві зигіну та миколі ватутіну. Перший увійшов в історію як визволитель Полтави. Насправді ж загинув на шляху до неї, але саме місто не визволяв. Другого Український інститут національної пам’яті ще 2014-го вніс до списку осіб, причетних до боротьби проти незалежності України, організації Голодоморів та політичних репресій.

  • Шанс на повноцінне життя

     Щодня через повномасштабну війну, яку розв’язала сусідня країна-агресор, українці зазнають важких поранень, зокрема втрачають кінцівки. Страждають не тільки військові, а й цивільні, діти. Збільшився травматизм цивільних внаслідок мінної небезпеки, що також привело до зростання показника чисельності людей з інвалідністю. За даними Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю, за рік воєнних дій понад 10 тисяч українців потребують протезування і забезпечення допоміжними засобами реабілітації.