№94 (7492)

  • Держава компенсуватиме ремонт житла

     Відучора всі громадяни, чиє житло зазнало незначних пошкоджень внаслідок збройної агресії рф і яке ще не було відремонтовано, можуть скористатися послугою «єВідновлення» для отримання державної допомоги для відновлення свого житла. Ідеться передусім про заміну вікон чи дверей, ремонт покрівлі тощо.

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Уряд змінює підходи до закупівлі оборонної продукції

     Промову перед черговим засіданням уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль розпочав з євроінтеграційної теми. Він наголосив, що Україна й українці — невід’ємна частина європейської цивілізації.
    «Мирна, сильна та самодостатня Європа, де Україна займає своє рівноправне місце. Це ідея, яку ми втілюємо в реальність. Ми віримо у спільне майбутнє європейських народів. Ось як казав один з батьків-засновників ЄС Жан Моне: «У народів Європи немає іншого майбутнього, крім союзу». І рух України до Євросоюзу не має альтернатив.

  • Як тебе боронити, Києве мій…

    Із липня 2021 року публічна риторика кремля ставала дедалі відвертішою й агресивнішою, а спільні стратегічні навчання з підконтрольною рф білоруссю — активнішими та масовими. У тому, що велика війна наближається швидкими темпами, представники військово-політичного керівництва України та держав-партнерів не сумнівалися ні на мить. І підтверджував це військовий бюджет рф, який 2021 року сягнув майже 66 мільярдів доларів США, що становило 4,1% ВВП росії.

  • Головний меридіан його світу проліг через Україну

     Пам’ятаю його непосидючим малюком, школярем, студентом і вже дорослим викладачем Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Доброзичливим, щирим, життєрадісним, готовим завжди прийти на допомогу тим, хто її потребує, і водночас принциповим та цілеспрямованим. Він був патріотом, який життєвою позицією і справами підтверджував відданість і любов до України. На прикладі його короткого, але яскравого, мов спалах зірки, життя можна й потрібно виховувати тих, хто нині замислюється, який шлях обирати в майбутньому, які цінності мають бути найважливішими.

  • Інна ОМЕЛЯНЧУК

    А кордон рядном не завісиш

     «білорусь 1», «білорусь 2, 3, 5», ОНТ, «Мир», «росія-білорусь» — далеко не повний перелік телеканалів, які без проблем дивляться жителі нашої, Зарічненської та сусідньої Локницької територіальних громад. Їх чудово ловлять звичайні телевізійні антени. Натомість побачити наприклад наші «Єдині новини» — величезна проблема: їх можна спіймати лише через супутник. Трапляється, що цифровий тюнер Т2 люди налаштовують на передавальну антену у Вараші. Та це марудна справа: приміром, з найменшою зміною погоди вже нічого не побачиш. Тобто вкрай ненадійно і нестабільно», — розповідає журналістка із селища Зарічне на Рівненщині Тамара Алексіюк.

  • Книжка, що зафіксувала злочини

     У багатьох містах України пройшли презентації унікального видання  «Місто, з якого почалася війна». Нещодавно про книжку розповідали її автори у Виноградівській міській бібліотеці на Закарпатті.
    Директорка Виноградівської міської централізованої бібліотечної системи Каталін Вашкеба зазначила, що книжку, яка вийшла друком 2020 року на 252 сторінках, підготовлено на основі свідчень жителів окупованого 2014-го Слов’янська. Це не просто місто, з якого почалася війна на сході України: події в ньому стали своєрідною моделлю для захоплення інших міст України.

  • Павло КУЩ

    Хліб і газета

     «Я був там, відвіз людям хліб і «Зорю». На вцілілій вулиці 29 людей, і всі вони отримали газету», — розповідає колишній заступник Лиманського міського голови Володимир Фесенко, який живе і волонтерить у селі Торське на Донеччині
    Цей населений пункт лежить біля самої лінії фронту, і тому його вщент «захистили», точніше, знищили рашистські загарбники. А люди, які там залишилися і дивом вціліли, дуже тішаться, коли серед найнеобхіднішого, що туди періодично привозять і роздають волонтери, не тільки харчі чи медикаменти, а й місцева газета.

  • Слово — зброя прикордоння

     Того дня в Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці було людно. На регіональний форум «Любов до книги нас єднає» зібралися численні шанувальники друкованого слова не лише Сум, а й майже десятка об’єднаних територіальних громад краю: Садівської, Степанівської, Миколаївської, Бездрицької, Ворожбянської, Буринської та інших. Адже читання — улюблене заняття тисяч, з-поміж яких студенти й учні, освітяни і представники творчої інтелігенції, селяни і городяни, не кажу про бібліотекарів, які завжди були і залишаються єднальною ланкою між письменниками й читачами.