№116 (7514)

  • Оксана МАЛОЛЄТКОВА

    Лихо на півдні згуртовує українців

     Руйнування. Тисячі поламаних життів. Смерті. Такі жахіття залишає нині після себе масштабна повінь, спричинена знищенням російськими окупантами Каховської гідроелектростанції.
    Рятувальна операція на  Херсонщині триває. Нині з територій, які опинилися в зоні підтоплення, евакуйовано понад 2,5 тисячі людей, серед яких чимало дітей та маломобільних осіб. На Херсонщину до постраждалих доставляють сотні тонн питної води і товари першої необхідності з різних областей країни. Прямує в регіон і техніка, потрібна для евакуації людей.

  • Захисний омофор для передової

     «Аби сучасний іконописець малював образ Пресвятої Богородиці, що тримає над головами наших воїнів захисний омофор, то в Її руках була б маскувальна сітка», — напівжартома каже Борис Редін, співкоординатор волонтерського проєкту «Все для Перемоги» й однойменного намету на харківському майдані Свободи.

  • Він був людиною слова. Не терпів брехунів і базік

     «Я вдячний, що працював разом з вами», — сказав він колегам під час останньої зустрічі. Герой України, видатний авіаконструктор, який був керівником підприємства з 1984-го по 2005 рік, вважав, що створення на базі «Антонова» концерну із чотирьох підприємств зашкодить розвитку вітчизняного авіабудування. Як свідчить сучасна історія, мав рацію щодо своїх побоювань. Час показав, що та реформа в авіабудуванні виявилася непродуманою і недоцільною.

  • Микола ШОТ

    Зазирнути у післявоєння

    Уже традиційно театральний сезон у Тернополі закінчують новою виставою. Цього разу режисер заслужений діяч мистецтв України В’ячеслав Жила звернувся до жанру комедії й запропонував шанувальникам Мельпомени п’єсу Джуліо Скарначчі та Ренцо Тарабузі «Моя професія — синьйор з вищого світу». На сцені Тернопільського академічного драматичного театру ім. Тараса Шевченка до цього твору вперше звернулися 40 років тому.

  • Роман КИРЕЙ

    Лікар від Бога

     Черкащина дбайливо береже пам’ять про великого хірурга і церковного діяча Луку Кримського, який свого часу жив і працював у цьому благодатному краї. Звідси родом була і його дружина Ганна Ланська. У Черкасах поховано батьків святого. Нещодавно під час круглого столу в Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького на честь святителя-хірурга його учасники обговорювали актуальність медичної та духовної спадщини науковця.