ГРOШІ

Переведення депозитів РодовідБанку в інші державні фінустанови лише послабить банківську систему

Нещодавно Національний банк України переконав МВФ погодитися на його сценарій виводу рекапіталізованих банків країни із критичної ситуації в рамках меморандуму. Йдеться про три комерційні установи - РодовідБанк, Укргазбанк та банк "Київ".

Перший з них пропонується перетворити на так званий "банк безнадійних активів". Саме в РодовідБанк будуть переведені всі проблемні кредити Укргазбанку та "Києва". Суму подальшої рекапіталізації буде знижено з 20 до 13 млрд грн, до речі, у цей показник входить і субординований кредит банку "Надра" на 4,4 млрд грн через один із державних банків.

Щодо РодовідБанку, то Кабмін має намір вивести всі депозити населення з активами у вигляді отриманих від Міністерства фінансів державних облігацій в один із держбанків. Уже після цього фінустанову реформують у "банк безнадійних активів", в який перейдуть усі проблемні активи вже згаданих двох банків.

Цей банк стягуватиме проблемні борги, проте упродовж наступних років його мають ліквідувати. Тим часом, вивівши проблемні активи із Укргазбанку, Кабмін зобов'язується збільшити його капітал на 4,3 млрд грн, а задля поліпшення фінансового стану та перепродажу новим інвесторам уряд змінить керівництво Укргазбанку і банку "Київ".

Чи зможе такі починання Кабмін довести до логічного завершення, чи є такий "рецепт" бездоганним? Як зазначив кореспонденту "Урядового кур'єра" аналітик компанії "Альфа-Капітал" Денис Шаврук, державний бюджет не має коштів для того, аби повернути ці банки до життя. "Переведення вкладів РодовідБанку в Ощадбанк чи Укрексімбанк значно послабить їх, тим самим знизить їхню здатність обслуговувати власні борги. Це може призвести до ситуації, коли за зобов'язаннями банків повинен буде відповідати Мінфін", - наголошує він.

Аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що ідея утворення так званого "поганого" банку ретельно обговорювалася не лише в нашій країні, а й за кордоном. "Проте нічого з цього не вийшло. Я взагалі не розумію, навіщо було передавати проблемні депозити Укрпромбанку в РодовідБанк, щоб зараз знову переводити гроші вкладників з останнього банку в якусь іншу установу. Якщо ми говоримо про РодовідБанк, то зараз він є так званою валізою без ручки - доцільніше було б ліквідувати цю установу з виплатою коштів із Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. А так складається враження, що все робиться для того, щоб депозити людям не повертати взагалі", - додає він.