На Сумщині головною творчою подією минулого та початку нинішнього років став обласний культурно-мистецький фестиваль «Тобі, єдина Україно, натхнення, творчість і любов!», присвячений 25-й річниці Незалежності України. Про нього, а також про інші аспекти підготовки до ювілейної дати  в житті нашої держави  «УК» розповідає посадовець Сумської облдержадміністрації Олена МЕЛЬНИК.

Начальник управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації Олена МЕЛЬНИК.— Олено Петрівно, є певна символічність у тому, що до 25-ї річниці нашої Незалежності на Сумщині звітують представники 25 адміністративно-територіальних одиниць — 18 районів та 7 міст обласного підпорядкування.

— Так, я звернула увагу на знаковий збіг чисел. Але важливо й інше:  подібних звітів в області не було. По-перше, він як ніколи раніше наскрізь пройнятий патріотизмом та національною самобутністю.  По-друге, фестивалю немає рівних за масовістю: його учасниками та глядачами загалом стануть щонайменше 20 тисяч краян. 

По-третє, до творчих звітів залучені всі  культурно-мистецькі сили: аматори, майстри декоративно-прикладного мистецтва, бібліотечні працівники, театрали та інші. Оскільки нинішня територія області ввібрала в себе Слобожанщину, Гетьманщину та Полісся, то 25 творчих звітів — це 25 неповторних мозаїк на масштабному культурно-мистецькому панно Сумщини.

— Коли і де розпочався фестиваль, і скільки він триватиме?

— Перший акорд пролунав торік 20 березня у Шостці. Це місто здавна має великі культурно-мистецькі традиції. Естафету поліщуків  продовжили інші міста й райони. Нині виходимо на фінішну пряму: напередодні 24 серпня у Сумському обласному академічному театрі драми та музичної комедії імені М. Щепкіна відбудеться підсумковий звіт-акорд.

Нині можна констатувати: заклади культури краю стали центрами об’єднання громадськості навколо ідей національного відродження, патріотизму, культурної самобутності, акумулюючи їх.

— Ви сказали, що кожен звіт має родзинку.

—  Скільки районів і міст — стільки й  відтінків і барв.  Яскравою мистецькою складовою стали виставки робіт майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Багатогранно представили мистецьку палітру своїх міст і районів вже знані майстри та юні таланти, приємно подивувавши різноманітністю і оригінальністю робіт. Поряд із традиційними виробами народного мистецтва — рушниками, сорочками, скатертинами — представлено і сучасну техніку: квілінг, декупаж, бісероплетіння та інше.

Самобутніми видалися презентація аматорського об’єднання «Рукомесло» Білопільського району, етнографічна експозиція народного вбрання Глухівщини  та з елементами побутової культури Ямпільщини, святкових українських короваїв з усіх куточків Краснопільщини.

Окремі сторінки — визначні події України: історія козацтва, Друга світова війна, вшанування Героїв Небесної Сотні та учасників АТО.

Особливу увагу глядачів привертали тематичні простори, присвячені подіям на сході України. Зокрема Ромни презентували волонтерський рух міста, запропонувавши виставку речей, що супроводжують кожну поїздку в зону АТО.

— Чи допомагають заклади культури військовослужбовцям АТО?

— Це невід’ємна складова нашого щодення. Наприклад, колектив обласної універсальної наукової бібліотеки на чолі з директором Тетяною Фроловою долучився до всеукраїнської акції «Бібліотека українського воїна»,  передавши до обласного військкомату кілька сотень книжок.

А інформаційний центр бібліотеки «Вікно в Європу» став партнером проекту «Міст до України», який започаткували волонтери Корпусу миру. Через благодійний фонд «Українське серце» волонтери передали зібрані кошти для 60 переселенців із Донбасу, що мешкають у таборі «Дружба» на околиці Сум та пансіонаті для ветеранів війни і праці. Бібліотекарі закупили і відвезли їм харчові продукти, теплий одяг, взуття тощо.

У торговельному центрі «Мануфактура» студенти та викладачі Сумського вищого училища культури і мистецтв імені  Д. Бортнянського влаштували концерт, а виручені кошти передали бійцям 95-ї бригади.

Артисти обласної філармонії виїжджали з концертами до прикордонників у  село Михайлівка, військові підрозділи у Конотопському та Роменському районах. Постійно беремо участь у виставках-продажах картин сумських художників та художніх виробів, організованих за сприяння нашого управління. А учасниці аматорського вокального  ансамблю «Срібні роси» Тростянецького РБК у Польщі не тільки популяризували власне мистецтво, а й долучилися до тамтешнього аукціону картин, передавши виручені кошти на потреби бійців АТО.

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Олена МЕЛЬНИК. Народилася в селі Привілля на Сумщині. Має дві вищих освіти. З 2010 року — начальник управління культури і туризму Сумської облдержадміністрації.