Середина зими, проходження опалювального сезону, забезпечення енергоресурсами й, відповідно, сплата за спожите тепло — на такі аспекти звернув увагу співгромадян Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк під час другого післясвяткового спілкування у телевізійному десятихвилинному форматі.

Одна з основ енергетичної безпеки — достатні обсяги природного газу, накопичені у підземних сховищах. На сьогодні його там трохи менше як 13 мільярдів кубічних метрів, що на 2,3 мільярда перевищує запаси торішнього періоду. Крім того, Україна відмовилася від купівлі газу в РФ. «1 січня вони виставили рахунок з ціною газу 212 доларів за тисячу кубічних метрів. Ми не купуємо газ у Росії, бо купуємо його в Європейському Союзі дешевше. Середня вартість придбання газу в Європейському Союзі близько 200 доларів США», — розкрив цифри Арсеній Яценюк.

Забезпечено й фінансування придбання вугілля та розрахунки на енергоринку. Тож, на думку Прем’єра, відключення електроенергії можуть відбуватися лише в разі пошкодження електричних ліній внаслідок погодних умов. Найбільшого виробника електроенергії — ДП НАЕК «Енергоатом» забезпечено ядерним паливом. «Якщо раніше ми були повністю залежні від Російської Федерації, то сьогодні частину ядерного палива купуємо в американської компанії Westinghouse».

Для другого виробника електроенергії — так званої теплової генерації — потрібне вугілля. Арсеній Яценюк запевнив, що кількість його є достатньою. Усе залежатиме від того, як вугілля постачатимуть на теплові станції.

Влада обіцяє зробити все для забезпечення вугіллям теплової генерації. Фото Володимира ЗAЇКИ

Субсидії насправді працюють

Докладно розповів він і про механізм надання житлових субсидій, в реальність якого вже повірили майже 5,4 мільйона українських родин: «Усі страхи, які були ще півроку тому з приводу того, що субсидію неможливо оформити або цей механізм не працюватиме, виявилися політичною брехнею. Фактично кожен третій громадянин країни отримує пряму фінансову допомогу від держави».

У це справді вірили важко. А тепер прем’єрський заклик оформлювати таку допомогу звучить цілком прийнятно: «Якщо ви самі не отримали субсидію, то ваші знайомі, близькі і друзі її отримують. Запитайте в них: чи реальний механізм, який запропонувала держава зі зменшення вартості житлово-комунальних послуг? Так, реальний». Завдяки цьому деякі сім’ї сплачують цього року навіть менше, ніж торік, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Нагадав Прем’єр і про таке рішення уряду: домогосподарства, які використовують природний газ для опалення, можуть протягом шести місяців використати 1200 кубометрів за пільговою вартістю за тим графіком, який їх влаштовує: «Наприклад, грудень був теплий. Це означає, що споживання газу було меншим. І якщо ви заощадили газ у грудні, то обсяг зекономленого газу можете використати в січні. Або навіть якщо ви в січні використаєте більше, ніж зекономили у грудні, то можете частину газу з наступних місяців також використати в найхолодніший місяць. Тому на шість місяців у вас є обсяг газу за пільговою ціною 3600 гривень — це половина ринкової вартості газу, яку використовуєте на власний розсуд».

Арсеній Яценюк звернувся до представників органів місцевого самоврядування, місцевих керівників: «Спілкуйтеся з людьми. Це ваша робота. Пояснюйте людям, як можна перерахувати тариф, як можна використовувати соціальну норму газу, до кого звернутися, щоб відновити тепло- і електропостачання, хто відповідальний за розчищення від снігу. Тому що це пряма компетенція і відповідальність органів місцевої влади. Якщо кожен робитиме свою справу, то в нас у країні буде і тепло, й електрична енергія, і субсидії вчасно оформлятимуть, і сніг буде почищений. І країна буде розвиватися. А справ у нас таких спільних дуже-дуже багато».

За якістю  і сплата

До слова, для багатьох родин питання якості теплопостачання більш ніж актуальне, навіть у столиці. І Прем’єр крок за кроком розповів про механізм перерахунку тарифу за теплопостачання, якщо підприємства теплокомуненерго не виконують своїх зобов’язань, але не забувають вчасно виставляти рахунки за нібито надані послуги.

Глава уряду пояснив: коли в оселі температура нижча за 18 градусів, громадянам необхідно зателефонувати в місцеве підприємство теплокомуненерго, з яким у них укладено договір, ЖЕК чи ОСББ, повідомивши про порушення температурного режиму й невідкладно запросивши комісію для складання відповідного акта.

«Коли будете з ними розмовляти по телефону, обов’язково запитайте номер заявки, яка зареєстрована як ваш телефонний дзвінок», — звернувся Арсеній Яценюк до громадян.

Протягом 72 годин комісія повинна прибути й заактувати температуру. Якщо впродовж цього часу комісія не прибула, громадяни мають право самостійно скласти відповідний акт. «Щоб цей акт був достовірний, запросіть сусідів по будинку, щоб вони засвідчили двома підписами, що температура у вашій квартирі нижча за 18 градусів», — підкреслив глава уряду.

За кожен градус нижчої температури рахунок за житлово-комунальну послугу має бути зменшено на 5%: «Якщо у квартирі температура не 18 градусів, а 16, то це означає, що рахунок за житлово-комунальні послуги за цей період має бути зменшено на 10%».

Якщо температура в оселі 12 градусів, громадяни взагалі не повинні сплачувати за рахунком, підкреслив Прем’єр-міністр: «Але для цього так само зробіть акт, передайте його до підприємства теплокомуненерго. І це підприємство зобов’язане здійснити перерахунок того рахунку, який виставлений за вашу квартиру».