ОБГОВОРЕННЯ

Низка показників проекту бюджету 2012 року виглядає малореальною в умовах загрози рецесії

«Проект бюджету 2012 р. я оцінюю, як надто оптимістичний. Прогнозне зростання внутрішнього валового продукту (ВВП) у 5%, дефіцит бюджету менше 2%, інфляція в районі 7,9% виглядають малореальними в умовах наближення другої хвилі кризи і можливої рецесії світової економіки», — зазначив в інтерв’ю «Урядовому кур’єру» керівник аналітичного відділу ТОВ «Компанія з управління активами «ІТТ-Менеджмент» Віталій Мурашкін. На його думку, наростаюче негативне сальдо торгового балансу ставить під сумнів можливість утримати курс долара в межах 8 грн.

Дещо іншу думку висловив президент Центру протикризових досліджень Ярослав Жаліло, який вважає проект бюджету-2012 досить поміркованим. «Макроекономічні орієнтири, на які він спирається, належать швидше за все до «обережного», ніж до «оптимістичного» сценаріїв. Безперечно, ризики, пов’язані з кризовими тенденціями глобальної економіки, зберігаються, але уряд демонструє налаштованість на їх нівелювання та посилення ваги внутрішніх чинників зростання. Вельми важливим є поєднання збільшення видатків на економічне та соціальне забезпечення», — підкреслює експерт. У проекті видатки Зведеного бюджету на економічну діяльність збільшено порівняно з 2011 роком на 13%, соціальний захист — на 15,9%. Отже, у рік виборів бюджет (принаймні, поки що) не потонув у вирі популізму, навпаки, передбачає низку істотних інвестиційних проектів загальнодержавного значення.

 Бюджет позитивний для авіабудівників завдяки податковим пільгам. Фото з сайту album.foto.ru

«Основний негативний момент — відсутність результатів адміністративних реформ і зростання витрат на утримання апарату Верховної Ради та Президента», – відзначає аналітик інвестиційної групи «АРТ КАПІТАЛ» Олег Іванець. Водночас, позитивними моментами основного документа країни експерти вважають зменшення дефіциту бюджету та зовнішніх запозичень, а також зниження ставки податку на прибуток. Передбачені проектом «фінансової конституції» – складові розвитку – мають оживити економічну динаміку та стан низки ключових секторів вітчизняної економіки (зокрема, транспортну інфраструктуру).

«На фінансовий ринок впливають кілька окремих показників бюджету – плановий валютний курс та податкові режими для окремих галузей», –підкреслив О. Іванець. Щодо курсу, то він запланований на рівні 8,1 грн/$, що вже спричинило зростання тиску на національну валюту, який триватиме, доки ринковий курс не досягне запланованого в бюджеті. «Бюджет позитивний для авіабудівників, зокрема, для ВАТ Мотор Січ, оскільки містить податкові пільги, проте негативний для сільськогосподарських виробників через наявність експортного мита на сільгосппродукцію», — зауважує він.

«Як завжди, закладені в бюджеті кошти на часткові компенсації аграріям страхових платежів за Законом «Про сільгосппідтримку» знову не будуть профінансовані або профінансовані за залишковим принципом на 5–10% від закладеної суми», — прогнозує експерт, який виявив бажання залишитися неназваним. Він констатував, що за останні роки страховий ринок не має від бюджету якоїсь підтримки, навіть у найбільш ключових видах страхування промисловості. І клієнти, ті самі аграрії, зрозуміли, що не можна чекати на милість від природи і починають страхуватися за свої гроші, не сподіваючись на підтримку від держави, хоча дотації на агрострахування, на відміну від дотацій на саме сільськогосподарське господарство, дозволені угодою зі Світовою Організацією Торгівлі (СОТ).

«Ідеологія проекту держбюджету — 2012 р. побудована загалом на позиціях, викладених у Посланні Президента України до Верховної Ради України. На нинішньому етапі зміни мають стосуватися узгодження конкретних сум з цільовими показниками дефіциту бюджету. Думаю, що це має відбуватися в консультаціях між розпорядниками, Мінфіном та законодавцями», — заключив Я. Жаліло.